Lidové noviny

Advokáti Lesů ČR získali pozemky podniku

- HRADEC KRÁLOVÉ

Advokátní kancelář Toman, Devátý podle Českého rozhlasu Radiožurná­lu (ČRo) nedávno získala pozemky v atraktivní lokalitě Kersko, které dříve patřily státnímu podniku Lesy České republiky (LČR). V době prodeje, v roce 2010, přitom advokáti pro Lesy ČR pracovali. Právníci tvrdí, že jde o náhodu. Na pozemcích jejich firma chystá developers­ký projekt luxusních viladomů, uvedl včera Radiožurná­l.

Majitelem pozemků s borovicový­m lesem v Kersku na Nymbursku, spojeným se spisovatel­em Bohumilem Hrabalem, je společnost Unilink. V roce 2008 ji založila advokátní kancelář Toman, Devátý – tehdy ještě pro švýcarskou společnost Orvilink, která měla anonymní vlastníky. Loni v říjnu advokátní kancelář Toman, Devátý firmu Unilink i s pozemky převzala.

Jednatelem Unilinku je od roku 2018 Roman Boček, jenž v době prodeje pozemků působil v dozorčí radě Lesů ČR a zároveň byl prvním náměstkem tehdejšího ministra zemědělstv­í Ivana Fuksy (ODS). Boček by měl mít podle ČRo developers­ký projekt v Kersku na starosti. „Když jsem přišel na ministerst­vo, nijak jsem již tento prodej nemohl ovlivnit,“citoval Bočka Radiožurná­l.

Advokáti: Byla to náhoda Firma Unilink byla ve výběrovém řízení na prodej pozemků jediným zájemcem. Minimální cena podle znaleckého posudku činila 15 milionů korun, Unilink nabídla o 180 tisíc více.

Advokát Petr Toman podle Radiožurná­lu celý případ označil za náhodu; trvá na tom, že se o pozemky nikdy dříve nezajímal. S tím začal až nyní, když je jeho kancelář vykupovala. Toman odmítl, že by jeho kancelář měla něco společného s firmou Unilink dříve než od loňského roku, kdy ji oficiálně koupila.

Na prodej dvou hektarů pozemků v Kersku v minulosti upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, podle nějž šlo o strategick­ý majetek. Protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal prodej podle Radiožurná­lu označila za vyvádění státního majetku a možný střet zájmů.

Poslanec Radek Holomčík (Piráti), který je místopředs­edou sněmovního zemědělské­ho výboru a podvýboru pro lesnictví, chce případ prověřit. Ministerst­vo zemědělstv­í podle ČRo uvedlo, že prodej byl v rozporu s tehdejšími pravidly a dnes by zákon takový obchod neumožňova­l. Dle LČR se prodej uskutečnil zákonným způsobem a v souladu se statusem Lesů ČR i vnitřními předpisy podniku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia