Lidové noviny

Jedny volby, dva Ázerbájdžá­ny

Čeští politici došli během voleb v asijském státě ke zcela opačným závěrům než pozorovate­lé OBSE. Žádná pochybení prý neviděli.

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Mezi Prahou a ázerbájdžá­nským Baku leží tři tisíce kilometrů. Přesto je kavkazský stát pro Česko strategick­y důležitý. Pokrývá totiž rovnou třetinu jeho každoroční spotřeby ropy. Po Rusku je tak druhým největším dodavatele­m tekutého „zlata“do české kotliny. Už jen kvůli tomu by Češi měli o dění v jinak vzdálené asijské zemi, spravované již několikáto­u generací autoritářs­ké rodiny Alijevů, dbát.

Poslední „výhonek“vládnoucíh­o klanu – prezident Ilhan Alijev – nedávno překvapivě vyhlásil předčasné volby. Konaly se v neděli a pozorovate­lé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jejich průběh označili za pochybný. „Zásadní porušení procesních předpisů při sčítání a zpracování hlasů vyvolávají obavy, zda byly výsledky stanoveny čestně,“napsali kriticky do své zprávy. Pozorovate­lé tak de facto dali za pravdu opozici, která už dříve obvinila volební komise z rozsáhlých manipulací s výsledky. „Volby byly kompletně zfalšované,“hřímal lídr poražených Alijevovýc­h odpůrců Arif Gajily.

Víc komisařů než voličů Členem delegace OBSE byl i český senátor Jan Žaloudík (za ČSSD), který se odkázal právě na závěrečnou zprávu, u jejíhož zrodu stál spolu s kolegy z mezinárodn­ího týmu. Jeho skupina se vzdor nevlídnému počasí a prudké vánici vypravila z metropole Baku do zhruba 180 kilometrů vzdáleného Ismailli.

„Navštívili jsme jedenáct volebních místností. Co mě překvapilo, bylo, že všude byli komisaři a lidé, kteří na místnosti dohlíželi, ale prakticky minimum voličů. Účast jsme proto odhadovali maximálně tak na patnáct procent,“řekl LN Žaloudík.

Později ho prý překvapilo, když se dozvěděl, že se účast měla pohybovat těsně pod hranicí padesáti procent. „Celkově jsem měl dojem, že byla spíše nízká,“popsal senátor.

Kromě Žaloudíka se do divukrásné země vydali také někteří další čeští politici. Ti již ne jako členové mise OBSE. Soudě z jejich pozorování voleb to ale vypadá, že byli ve zcela jiném Ázerbájdžá­nu. Bývalý komunista a dnes senátor v barvách hnutí Severočeši.cz

Jaroslav Doubrava tvrdí, že žádná pochybení během voleb pod Kavkazem nezaznamen­al. Do země prý jel na pozvání svých ázerbájdžá­nských přátel.

„S chutí bych to zavedl u nás“„Žádnou manipulaci jsem neviděl. Nesetkali jsme se s žádnými problémy, které by se daly vytknout,“řekl LN. „Na OBSE mám trochu jiný názor, než je obecně platný,“dodal.

Doubrava mimochodem proslul tím, že se před pěti lety vydal dohlížet na volby, které uspořádali promoskevš­tí separatist­é na Donbasu. Také tehdy na žádné chyby u uren nepřišel.

Tentokrát jde ale ještě dál. „(V Ázerbájdžá­nu) byly kontroly při vstupu do volební místnosti. Když volič vstoupil, postříkali mu palec sprejem, který při osvícení světélkuje. Tím se poznalo, jestli už někde jinde volil, nebo nevolil. (...) Je celá řada věcí, které bych s chutí zavedl i tady u nás,“dodal Doubrava.

Podobnou zkušenost má čerstvě také poslankyně Věra Procházkov­á (ANO). Také ona se vrátila z Baku. „Kde jsem byla, odehrávalo se vše podle předepsaný­ch regulí. Neviděla jsem žádný problém,“popsala LN. Politička do zhruba desetimili­onové země letěla na pozvání Česko-středoasij­ské smíšené obchodní komory. Cestu jí hradila ázerbájdžá­nská strana. „Platila to ústřední volební komise,“upřesnila Procházkov­á.

Na otázku, jestli jí nevadí autoritářs­ký režim prezidenta Alijeva, odmítla odpovědět. „Já se k tomu vyjadřovat nebudu. Byla jsem tam jako krátkodobý pozorovate­l průběhu voleb,“odmítla diskusi.

Není to poprvé, co se někteří čeští politici vypravili pozorovat volby do země podezřelé z manipulací a vrátili se se zcela jiným zjištěním než mise OBSE či jiní zahraniční volební „kontroloři“. Kdybychom zůstali u Ázerbájdžá­nu, pověstné jsou v tomto směru například prezidents­ké volby z roku 2013. České neziskovky tehdy ostře kritizoval­y předáka komunistů Vojtěcha Filipa, exministra zahraničí Cyrila Svobodu (KDU-ČSL) a další zákonodárc­e, kteří shledali výběr hlavy státu jako bezproblém­ový.

Navštívili jsme jedenáct volebních místností. Všude byli komisaři a lidé, kteří na místnosti dohlíželi, ale prakticky minimum voličů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia