Lidové noviny

Salvini jde k soudu. Kvůli běžencům

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA „Dělal jsem jen to, co po mně italský lid žádal.“Také těmito slovy obhajoval v senátu bývalý ministr vnitra a úřadující šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini své činy z loňského července, kdy vrcholila krize kolem lodě italské pobřežní stráže Bruno Gregoretti. Ta krátce předtím zachránila ve vodách Středozemn­ího moře z vratkých bárek téměř 140 afrických utečenců a několik dní se marně domáhala povolení vylodit tyto pasažéry v některém z italských přístavů. Bránil jí v tom – tehdy z titulu funkce ministra vnitra – právě Salvini.

Většina přítomných senátorů (152 ku 76) ale Salviniho argumenty včera nesdílela a „enfant terrible“italské politiky jasnou většinou přišel o imunitu a skončí před soudem. Salvinimu hrozí kvůli zneužití funkce a únosu až 15 let vězení a zákaz politické činnosti.

„Pan Salvini vůbec nejednal v zájmu italského státu, ale z daleko nižších pohnutek, proto, že vládou zákona pohrdá (...) Měl by být šťastný, že teď se s ním bude zacházet tak, jak by se v podobné situaci zacházelo s každým jiným občanem,“shrnul pozici Salviniho oponentů Dario Parrini, senátor za Demokratic­kou stranu (PD).

Salvini sice v předchozíc­h týdnech prohlašova­l, že „doufá ve vydání, aby se před soudem mohl očistit“, existují však jasné náznaky, že si svojí pozicí není úplně jistý. Včera se například snažil svalit zodpovědno­st za rozhodnutí nevpustit loď Gregoretti bez podmínek do přístavu na celou tehdejší vládu, což ovšem premiér Giuseppe Conte striktně odmítl s tím, že šlo o „čistě Salviniho

akci“. Liga, jejíž senátní klub čítá 60 lidí, také původně měla na Salviniho pokyn hlasovat pro vydání; senátoři za Ligu ale nakonec pouze odešli ze sálu.

Vydání Salviniho italské justici podpořili senátoři za Hnutí pěti hvězd (M5S), PD a také většina nezařazený­ch. Klíčová byla pozice zákonodárc­ů M5S, hnutí, které bylo v době kauzy Gregoretti koaličním partnerem Salviniho a v minulosti ministra vnitra v podobných případech podrželo. Salviniho Liga se však chybným politickým kalkulem loni v létě octla v opozici, zatímco M5S nyní vládne v koalici s PD, a jeho senátoři se tak přihlásili k vydání svého nynějšího oponenta.

Italský senát včera vydal někdejšího ministra vnitra Mattea Salviniho k trestnímu stíhání. Bude čelit obvinění z únosu v loňském případě lodi Bruno Gregoretti s běženci na palubě.

Muž kontroverz­í

Salvini nejprve v kauze Gregoretti povolil vylodění asi třiceti migrantům, kteří trpěli zdravotním­i potížemi, a také těhotným ženám. Ohledně zbylých běženců ale tehdejší ministr vnitra trval několik dní na tom, že nejprve musí dojít k dohodě o přerozděle­ní do dalších evropských zemí a teprve potom bude loď moci přistát. To se nakonec stalo, Gregoretti mohla po pěti dnech čekání zakotvit v sicilském přístavu Augusta a běženci vystoupili na pevninu.

Matteo Salvini v současnost­i čelí řadě dalších kauz, které souvisí s jeho politickou činností; vesměs se jedná o případy spojené s uprchlíky či o urážlivá vyjádření na adresu menšin. Již na konci února bude výbor italského senátu jako předstupeň hlasování v plénu jednat o tom, zda má být Salvini vydán kvůli kauze lodi Open Arms s migranty na palubě z loňského srpna. Jde o podobný případ jako Gregoretti.

Nejčerstvě­jší kauza spojená se Salvinim souvisí s lednovou kampaní před regionální­mi volbami v severním regionu Emilia-Romagna. Salvini v jejím průběhu zazvonil v Boloni u bytu sedmnáctil­etého mladíka tuniského původu s tím, že muž se prý „zabývá prodejem drog, jak říkají sousedé“. Mladík se však žádných kriminální­ch aktivit neúčastní a žaluje politika pro pomluvu a hanobení jména.

 ?? FOTO REUTERS ?? Výřečnost mu nepomohla. Matteo Salvini ani včera nešetřil emotivními prohlášení­mi, senátory ale o svých „dobrých úmyslech“nepřesvědč­il.
FOTO REUTERS Výřečnost mu nepomohla. Matteo Salvini ani včera nešetřil emotivními prohlášení­mi, senátory ale o svých „dobrých úmyslech“nepřesvědč­il.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia