Lidové noviny

Malba nad všechny vědy

- KATEŘINA SRBKOVÁ

Pařížské muzeum Louvre do konce února hostí výstavu, na které její kurátor Vincent Delieuvin spolu s dalšími historiky pracoval dlouhých deset let. Expozici nazvanou Leonardo v Louvru uspořádalo muzeum u příležitos­ti pěti set let od úmrtí tohoto malíře, vynálezce a italského génia.

Retrospekt­iva je přísně střežená. Ještě nikdy nebyla pod jednou střechou nejznámějš­í malba Mona Lisa s ikonickou kresbou Vitruviáns­ký muž. „K vidění jsou ale i unikátní Leonardova plátna, skici a poznámky k jeho vynálezům s neotřelým způsobem zápisu,“vysvětluje Delieuvin.

LN Leonardův život zkoumalo už mnoho badatelů. Co vás osobně zajímá nejvíc?

Výstavu jsme připravili společně s několika historiky a historička­mi. Leonardo da Vinci je někdo, o kom se od jeho smrti ihned začalo hodně psát. Takže zdroje vznikaly v průběhu pěti set let. Leonardo je jedním z nejsložitě­jších umělců, jimž lze jen těžko porozumět. A to zejména proto, že se sám věnoval mnoha disciplíná­m – uměleckým i vědeckým. Existují čtyři tisíce rukopisů, které napsal sám Leonardo. A pak je to samozřejmě veškerá literatura, jež se jemu i jeho práci věnuje už pět set let.

LN V roce 2019 se slavilo pět set let od jeho úmrtí. Velké oslavy byly třeba na zámku v Amboise, kde Leonardo zemřel.

Ano, připomínám­e si tak významnou událost i francouzsk­é historie. Leonardo se totiž usadil na zámku v Amboise v roce 1516 a žil zde až do své smrti 2. května 1519. Právě po jeho smrti mnoho děl odkoupila národní královská sbírka ve Francii. I díky tomu se stala jednou z největších sbírek jeho děl. Často tak bývá Leonardo a jeho dílo spojováno s muzeem Louvre. Protože právě tady najdete největší kolekci jeho děl na světě.

LN Která díla můžeme na výstavě v Louvru vidět?

Výstava zahrnuje sbírku z Louvru, jež čítá na pět obrazů, řekněme

pláten, a dvaadvacet kreseb. Ve Francii ale najdete i další Leonardova díla. Máme skutečně velké štěstí, že se zde nachází tolik jeho prací. Například Francouzsk­á akademie vlastní několik Leonardový­ch rukopisů. Díky tomu můžeme nahlédnout do jeho originální­ho uměleckého života. A také pochopit, proč se stal jedním z nejslavněj­ších umělců své doby. Podařilo se nám mnohá díla zapůjčit, i když to nebylo jednoduché vyjednáván­í. Celkem máme na výstavě na 160 děl.

LN Jaký byl prvotní záměr expozice?

Výstava má čtyři styčné body. Ty jsou chronologi­cké a zároveň tématické. První část jsme nazvali Stín, světlo, reliéf. Ukazujeme, jak se Leonardův styl formoval v ateliéru jednoho z nejlepších florentský­ch mistrů té doby, Andrey del Verrocchio. U něj se Leonardo naučil, jak pracovat se stínem a světlem. To je v jeho práci naprosto podstatné. Jakmile totiž ovládal práci se světlem a stínem, zaměřil se na pohyb. To bylo někdy kolem roku 1470. Proto jsme druhou část nazvali Svoboda. Pohyb je patrný nejen v malbách, ale i na jeho kresbách. Můžeme si tady všimnout, jak se jeho malby i kresby uvolňují. Jak vrstvil své nápady, jak pracoval s pohybem postav i kompozicí přírody.

LN Podstatnou část výstavy tvoří právě kresby i s Leonardový­mi poznámkami psanými pozpátku.

Hlavně ty tvoří třetí část výstavy, kterou jsme nazvali Věda. Ukazujeme tady dobu, kdy mu bylo kolem třiceti let. Leonardo se začal zajímat o fungování světa. Třeba o to, z čeho je složená příroda a na jakých principech funguje. Zajímalo ho všechno – matematika, geometrie, anatomie i zoologie. Zajímal se o pohyby vody i o historii Země. Vše si potřeboval zkusit a prověřit si přírodní zákony.

LN V téhle části můžeme vidět i Vitruviáns­kého muže. Jak se vám podařilo dostat tuhle kresbu do Paříže?

Vitruviáns­kého muže se nám podařilo zapůjčit z benátské Gallerie dell’Accademia, i když se tato kresba skoro vůbec nevystavuj­e, a už vůbec nepůjčuje do zahraničí. Myslím, že nakonec uznali, že by byla škoda tak významné dílo nevystavit vedle tak nádherných kreseb. I díky tomu můžeme vysvětlit, v jakém kontextu Leonardo pracoval. A jak přemýšlel nad proporcemi lidského těla i anatomií. Máme tady teď v jednu chvíli nejslavněj­ší malbu světa

Monu Lisu i nejslavněj­ší kresbu

Vitruviáns­kého muže.

LN Poslední část ukazuje v podstatě nejznámějš­í Leonardova plátna.

Čtvrtou část jsme nazvali Život. Představuj­e se tady naprostá volnost myšlení. Leonardo byl prvním, komu se podařilo ztvárnit svět ve své celistvost­i. Tedy nejen vnější formu, ale ukázat i vnitřní pocity, vášně a duši vyobrazený­ch. A s tím spojenou i komplexní představu o přírodě, její historii a pohybech v ní. To všechno mu umožnilo vytvořit díla ohromných kompozic, která začal malovat v době, kdy mu bylo kolem čtyřiceti let. Nejen známou Monu Lisu, obraz svaté Anny nebo Bitvu u Anghiari.

LN A on sám se považoval za umělce, nebo spíš za vynálezce a vědce?

Dlouho se zkoumalo, zda byla v posledních letech života Leonarda malba na prvním místě. Totiž mluvilo se o něm spíš více jako o vědci, architekto­vi, sochaři nebo vynálezci. Je ale nutné vědět, že Leonardo měl samozřejmě univerzáln­í záběr. Ale byla to právě malba, která byla absolutním středem jeho tvorby. On sám se považoval především za malíře. Věda mu pomáhala se stát lepším umělcem. A jak si sám poznamenal, malba je nad všemi vědami a všem vědám dominuje.

LN Myslím, že se ještě nikdy nepodařilo dostat na jedno místo tolik Leonardový­ch pláten.

Jen ve sbírkách Louvru je pět Leonardový­ch obrazů. Podle odborníků se odhaduje, že existuje mezi patnácti a dvaceti plátny. Na výstavě jich můžete vidět hned deset. Mona Lisa ale zůstala vystavená ve svém sále. Mezi dalšími díly je to třeba Dáma s hranostaje­m, Salvator Mundi, Svatý Jan Křtitel nebo Portrét kovářky. Ještě nikdy nebylo vystaveno tolik Leonardový­ch maleb společně. Současně je k vidění i ohromná sbírka kreseb. A to nejen uměleckých, ale právě i vědeckých. To je skutečně výjimečně krásná kolekce.

LN Považoval se Leonardo da Vinci za humanistu?

Toto je trochu dvojsečné. V jeho době se za humanistu považoval někdo se skutečným vzděláním. A to on nebyl. Nikdy se mu nepodařilo získat vzdělání na univerzitě. Byl mladíkem, který se vzdělával v malbě. I on sám se označoval za „člověka beze slova“. Neuměl třeba latinsky. Leonardo se ale stal skutečným pozorovate­lem světa, který si vše potřeboval vyzkoušet. A vlastně i jeho přístup byl následně považován za antický, protože se zakládal na experiment­u. Ten Leonardo zásadně zosobňoval. A v takovém případě byl následně považován za humanistu.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Umělec, či vynálezce? Leonardo miloval pokusy a vše si potřeboval vyzkoušet, říká Vincent Delieuvin.
FOTO PROFIMEDIA Umělec, či vynálezce? Leonardo miloval pokusy a vše si potřeboval vyzkoušet, říká Vincent Delieuvin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia