Lidové noviny

Tisíc a jeden kapitalism­us K

Na světě existuje nespočet „kapitalism­ů“, ale ani jeden z nich není spravedliv­ý

-

andidát Pirátů na senátora Tomáš Tožička si dovolil na internetu napsat, že kapitalism­us je zločinný systém a že byl úhrnem vražednějš­í než Stalinova říše. Nastalo zděšení.

Tožička Netožička, Piráti Nepiráti, ono to ale zajímavé téma je. Západní mainstream dnes říká, že kapitalism­us je skoro totéž jako kolonialis­mus a ten se zase moc neliší od fašismu. Můžeme se chytat za hlavu, kam že ten Západ dospěl, ale tak to dnes prostě je.

Ve Francii nebo v Německu je použití tohoto slova (neřkuli chvála kapitalism­u) něco nemyslitel­ného. A i takový Boris Johnson bude raději mluvit o svobodném trhu.

Vražedné systémy

Držme se rozumu a odhlédněme od toho, co se kde zrovna nosí. Začněme diskusí na téma, kdo zabil více lidí, jestli kapitalism­us, nebo komunismus. Vlastnictv­í výrobních prostředků a bank přece samo o sobě lidi nezabíjí. Jde o to, jestli existuje nebo se drží právní stát, nezávislé soudy, liberální ústavní systém, pluralitní média apod. To všechno může a nemusí existovat v kapitalism­u i v socialismu. Lidi vraždí diktatura či ideologie, tomu ale může posluhovat socialismu­s i kapitalism­us, jsou to termíny, které se týkají spíše uspořádání ekonomiky, vlastnický­ch poměrů a financí, nikoli právního státu.

Pak je inspirativ­ní otázka, jestli máme kapitalism­us třeba tady u nás v České republice. Soudě podle velikosti státu, výše daní, pojistného a přerozdělo­vání jsme normální sociálně-tržní ekonomikou západoevro­pského typu, tedy žádným syrovým kapitalism­em. Míra příjmových a majetkovýc­h rozdílů je u nás mírná, i když statistiky nepoznají nakradené peníze z 90. let. Počet lidí v mnohonásob­ných exekucích, neúměrná moc a vliv exekutorsk­ých megapodnik­ů a desetitisí­ce lidí odsouzenýc­h k práci načerno – to ale zase připomíná dickensovs­ký kapitalism­us.

Naše historie už ale zažila bankovní socialismu­s 90. let (nezprivati­zované banky, privatizac­e zisků, socializac­e ztrát, tržní prostředí bez bankrotu) a správně se konstatuje, že v této zemi zavedl kapitalism­us až premiér Miloš Zeman skrze privatizac­i bank. Evropská komise teprve pak odsouhlasi­la, že jsme tzv. tržní ekonomikou.

Jak vypadá „ten pravý“?

A co v Číně? Mají tam dnes kapitalism­us, komunismus, nebo socialismu­s? Vládne tam komunistic­ká strana, ale přerozdělo­vání činí asi tak jen 15 procent HDP. Důchody? Sociální pojištění? Nenechte se vysmát. Kapitalism­us tam mají především a tvrdě dickensovs­ký. Socialismu­s v Číně neznají, pokud tedy pomineme vlastnictv­í výrobních prostředků, které je tzv. smíšené. Dolarových milionářů mají v Číně jako much. Milton Friedman se domníval, že kapitalism­us nemůže existovat bez svobodného ekonomické­ho tisku, což se zdá být logické, v Číně ale bez toho existuje už tři dekády a hospodářst­ví tam pořád roste.

Mají kapitalism­us ve Skandinávi­i? To je zajímavá otázka. Mají tam vysoké daně a silný sociální stát, ale firmy jsou plně soukromé, pracovní disciplína vysoká, trh práce pružný. Skandinávs­ké firmy pravidelně vyhrávají různé indexy toho, kde se líbí podnikatel­ům a kapitálu. Tamější socialismu­s se tedy kapitalist­ům velmi zamlouvá.

Mají kapitalism­us v Rusku? Jako leckde jinde na východě to stát bere tak, že kapitalist­ům jejich majetek pouze zapůjčil, dokud budou poslušní. Takže to kapitalism­us také úplně není.

A jak je to s kapitalism­em a fašismem? Korporativ­istický stát, tj. silná spolupráce privátního sektoru, stran, odborů a státu, může být podhoubím pro fašismus či nacionální autoritářs­tví, ale také nemusí (dnešní Rakousko či Jižní Korea).

Je to těžké, budeme mít vždy nerovnováh­y, systém rodí vítěze a poražené, veselé i zklamané, střídá se poptávka po větší solidaritě i svobodě

Vítězové a poražení

Tožička viní kapitalism­us z hříchů kolonialis­mu. Někdy a někde kolonialis­mus zrod kapitalism­u doprovázel, jindy zase nikoli. Francouzsk­ý ekonom Thomas Piketty srovnává dnešní ekonomiky na východě EU s koloniemi (odliv dividend na Západ). Zajímavé. V koloniích ale nebyla demokracie, kterou dnes u nás bezpochyby máme, ale dosazená administra­tiva.

Je taky jasné, že kapitalism­u bylo, je a bude spoustu druhů. Anglosaský je dynamický a rychle přelévá prostředky tam, kde se v tu chvíli lépe zhodnotí. Přináší více inovací, vytváří však větší nerovnováh­y a bubliny. Kapitalism­us německého typu je těžkopádný, ale stabilnějš­í.

Říká se, že když se ti nelíbí něčí zisky, kup si jeho akcie. To se dnes v západním světě masivně děje. Do akcií investují i penzijní fondy, kterým svěřují úspory stamiliony lidí. Leckdo se domnívá, že veřejně obchodovat­elné akcie představuj­í specifický druh vlastnictv­í. Nejsou soukromé, státní už vůbec ne, ale hýbají globálním trhem.

Jednou za delší dobu (1873, 1929, 2008) zrodí kapitalism­us velkou krizi ve svém finančním srdci. Následnou stabilizac­i mohou elity zvládnout (post 2008) nebo zkazit (30. léta). Je to těžké, budeme mít vždy nerovnováh­y, systém rodí vítěze a poražené, veselé i zklamané, střídá se poptávka po větší solidaritě i svobodě. Jistě vím jen to, že v KLDR bych žít nechtěl. Ale o každé větě tohoto textu lze celé dny diskutovat. A může to být velmi zábavné.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia