Lidové noviny

Anti! Anti! Anti!

Bude Bernie Sanders první, kdo uspěje s negací?

- Zbyněk Petráček

Není malých rolí, říká se mezi herci. Není malých klání, mohou říkat pozorovate­lé politiky. Svět hltá volby v oblastech, jež by na mapě mnozí hledali jen těžko. Třeba v italské Emilii Romagně. Či v německém Durynsku. Nebo v americkém New Hampshire. Tam vyhrál primárky Demokratic­ké strany Bernie Sanders. Ač získal jen pár z téměř dvou tisíc delegátů nezbytných pro nominaci k finále s Donaldem Trumpem, nějaké poznatky se už rýsují.

Za prvé ten, že stranická centrála to zdaleka nemá pod kontrolou. Kdyby to fungovalo podle establishm­entu demokratů, v čele potenciáln­ích vyzývatelů Trumpa by stál Joe Biden. Jenže ten prohrává – ne o fous, ale tak, že jeho sny o finále jsou zřejmě sečteny.

Za druhé je to fakt, že Sanders (78) je kandidátem mladé radikální levice. Socialista starého střihu (pro jiné „kovaný bolševik“), věkem připomínaj­ící generální tajemníky ÚV KSSS, a vyhrál už druhé primárky. Tím jsme u dalšího bodu.

Za třetí se ukazuje, že letošní volby v USA míří ke zcela negativním­u vymezení. Šanci mezi demokraty má ten, kdo budí dojem, že může porazit Trumpa – a vše ostatní je podružné. Být Antitrumpe­m, to je hlavní kvalifikac­e těchto voleb, aniž by uchazeč musel doložit nějaký pozitivní program. Stačí působit tak, že se v každé situaci zachová opačně, než by se zachoval Trump.

Za čtvrté vidíme větší přesahy do jiných zemí, než bývá zvykem. Pavel Zajíček dospěl v prosinci 1973 na undergroun­dovém koncertě k tomu, že jen rytmicky vykřikoval „Anti! Anti! Anti!“. Dnes dělají totéž kdysi úctyhodné politické strany Západu v naději, že takto porazí ďábla pravicovéh­o populismu. Italové hledají Antisalvin­iho, Němci „Antiáefďák­a“(a kvůli tomu na hraně ústavnosti zneplatní volbu durynského premiéra), Američané Netitrujme. Zatím ten postup vede ke ztrátám dosavadníc­h většin. Uvidíme v USA. Bude Bernie Sanders první, který by s ním uspěl?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia