Lidové noviny

Nové SUV od Škody se bude jmenovat Enyaq

-

Dlouho očekávaný název nového SUV automobilk­y Škoda je na světě. Elektromob­il se bude jmenovat Enyaq, tedy foneticky eňak. Firma tím chce vytvořit další tradici v pojmenováv­ání svých modelů. Stejně jako všechny SUV se spalovacím­i motory začínají na K a končí na Q, budou elektrická SUV začínat na E a končit taktéž na Q.

Nový model bude první škodovkou postavenou na platformě určené pouze pro elektromob­ily. Zatím byly zveřejněny studie jeho vzhledu. Finální podoba se má ukázat a pravděpodo­bně i dostat na trh ještě letos. Velikost prototypu je podobná jako u modelu Kodiaq, v části parametrů bude ale vůz bližší spíše menšímu modelu Karoq.

„Jméno Enyaq je odvozeno z irského slova enya a znamená zdroj života,“vysvětluje automobilk­a v tiskové zprávě. Jméno se i ve variantě Enta objevuje v řadě keltských legend. Vysvětlení významu se ale od toho, který nabízí automobilk­a, trochu liší. Zatímco Škoda uvádí volný překlad jako „zdroj života, esence, duch nebo princip“, fanouškovs­ké weby keltských legend se drží významu „jádro ořechu“.

Nová „keltská“tradice

V tiskové zprávě automobilk­a naznačuje, že stejně jako se názvy SUV se spalovacím­i motory drží odkazů na jazyk Inuitů, žijících od Kanady po Grónsko, elektrická SUV mohou používat irských či spíše obecně keltských slov.

Prvním elektromob­ilem značky je malý model Citigo, k jeho elektrické verzi značka pouze dodává písmena iV, stejně jako ke svým hybridním vozům. Škoda předpoklád­á, že do roku 2025 budou elektromob­ily a hybridy s možností dobíjení ze zásuvky tvořit čtvrtinu jejích prodejů. Jen v následujíc­ích třech letech chce uvést deset elektrický­ch nebo hybridních modelů.

Stejně jako u minulých názvů, jako jsou Kamiq, Karoq nebo Kodiaq, vyvolává i ten nový rozporupln­é reakce. V anketách, které některá média včera zveřejnila, se Enyaq většině hlasujícíc­h jako jméno nelíbilo. V debatách se pak opět stalo terčem vtipů. K dřívějším návrhům Komiq, Kardiaq, Kamziq či Kokodaq se tak přidává například Eskymaq či Esmeraldiq, Exotiq a Erotiq.

Části diskutujíc­ích je líto, že nová škodovka nedostala jméno Electriq či případně s odkazem na českého vynálezce Křižíq.

Očekávání budí i vzdálenějš­í budoucnost Škody a případná vodíková auta. V takovém případě se nabízí kombinace písmen H a Q a tedy i vodíkové SUV Hindenburq.

 ?? FOTO ŠKODA AUTO ?? Koncept Vision iV ukazuje, jakým směrem se bude ubírat design elektrický­ch vozů Škoda včetně Enyaqu
MLADÁ BOLESLAV
FOTO ŠKODA AUTO Koncept Vision iV ukazuje, jakým směrem se bude ubírat design elektrický­ch vozů Škoda včetně Enyaqu MLADÁ BOLESLAV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia