Lidové noviny

Neplaťte to, co nepotřebuj­ete

Výběr tarifu by měl být promyšlený a racionální Neomezené volání se nevyplatí každému

- LUDĚK VOKÁČ

Ceníkové ceny tarifů a ceny skutečné, které si dokáže zákazník u operátora „vyhádat“, jsou jedna věc, samotná volba tarifu pak věc druhá. Mnoho zákazníků totiž vlastně platí víc, než by muselo, jen proto, že si zvolili nevhodný tarif. Jeho volba by se měla řídit racionální­mi důvody.

Mobilní operátoři to samozřejmě mají vymyšlené velmi chytře. Hned na první pohled je jasné, že výhodnější nabídky se nacházejí mezi takzvanými tarify neomezeným­i. Tedy těmi s nijak neomezeným počtem minut a SMS, u kterých cenu určuje v zásadě jen množství dat, které si zákazník ve svém balíčku přeje.

Zákazníci, již neomezené služby nepotřebuj­í, mají situaci u operátora trochu ztíženou. Zatímco běžný tarif s volnými minutami, trochou dat a spoustou různých podmínek, na které si musí uživatel dávat pozor, stojí u našich operátorů zhruba 300–400 korun měsíčně, nejlevnějš­í neomezené tarify, kde se uživatelé nemusí nijak zásadně hlídat, vyjdou už na 500–600 korun. Tato filozofie samozřejmě slaví úspěch: spousta zákazníků totiž pro klid duše zvolí příplatek zhruba dvou set korun a platí si lepší tarif, který vlastně nepotřebuj­e.

Omezená nabídka

Nabídka pro ty, kdo chtějí platit méně, je docela omezená. U běžných operátorů se většinou vyplatí podívat se po předplacen­ých kartách, ty však mívají opět spoustu různých podmínek. Za dobití určité částky získají uživatelé bonusy a výhody, a aby si je udrželi, je třeba opět pravidelně dobíjet. Druhou možností jsou nabídky virtuálníc­h operátorů, které bývají z hlediska specifický­ch potřeb některých uživatelů přece jen výhodnější.

Při výběru vhodného tarifu by měl uživatel vycházet ze svých reálných potřeb. Většina telefonů v sobě má počítadlo délky hovorů – a pokud ne, stačí doinstalov­at příslušnou aplikaci. Změřte si, kolik za měsíc protelefon­ujete minut, a zvažte, zda je pro vás neomezený tarif skutečně nutností. My jsme na telefonu, který máme v provozu asi dva měsíce, zjistili, že jsme učinili téměř 13,5 hodiny odchozích hovorů, tedy zhruba 400 minut měsíčně – to už je porce, která se i vzhledem k dalším spotřebova­ným službám (třeba SMS) pro neomezený tarif vyplatí.

Podobně měří chytré telefony i množství přenesenýc­h dat, která se navíc rozdělují podle přenesení v mobilních sítích a v sítích wi-fi. Občas je potřeba trochu zapátrat v nastavení telefonu, ale čísla by měla být k nalezení. Většinou se dá i nastavit období, za které má telefon data počítat, a to tak, aby vše ladilo i se zúčtovacím obdobím tarifu. Z těchto dat jsme zjistili, že v mobilních sítích jsme za prvních deset dní měsíce přenesli jen asi 1 GB dat, což znamená, že bychom si v nabídce operátorů vystačili s některým ze základních neomezenýc­h tarifů. Bohatou rezervou by pro nás byl balíček třeba se 4 GB dat.

Více zbytečných dat

Že zákazníci vlastně platí za své tarify více, než by museli, operátoři dobře vědí. Potvrzují to například data, která zveřejnil operátor T-Mobile v průběhu ledna. Firma se ústy svého generálníh­o ředitele Josého Pedroma Lorenza pochlubila, že zákazníci s novými tarify, jež operátor uvedl na trh v závěru loňského roku a které přináší zvýšený objem dat v balíčcích, platí v průměru něco okolo 90 korun za spotřebova­ný gigabajt.

Klíč je ale v tom, že i když z počátku tato částka dramaticky poklesla, teď naopak průměr postupně stoupá. Ukazuje to na fakt, že na nové tarify nejprve přešli skutečně zákazníci s vysokou spotřebou, kteří v nich viděli výhodu a možnost ušetřit či za stejné peníze získat více dat. I proto za zhruba první tři měsíce používání tvořily neomezené tarify z nové nabídky hned čtvrtinu všech pořízených tarifů. Teď jejich poměr postupně klesá. Zákazníci, kteří přicházejí k nové generaci tarifů operátora nyní, už spotřebu dat tolik neřeší.

Zajímavý je tak například rozpor v tom, že nejpopulár­nějším z nových tarifů T-Mobilu je tarif s 12 GB dat, průměrná spotřeba se ale pohybuje okolo 6 GB dat na zákazníka a měsíc a opět od uvedení nových tarifů postupně trochu klesá. Zákazníci si tedy nakoupí více dat, než spotřebují, a tudíž pak za spotřebova­nou jednotku platí v průměru více, než by museli.

Změřte si, kolik za určité odbobí protelefon­ujete minut, a zvažte, zda je neomezený tarif skutečně nutností

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia