Lidové noviny

Sítě 5G na čekané

-

Pokud by vše šlo podle původních plánů, už brzy by začínali mobilní operátoři v Česku budovat 5G sítě na frekvencíc­h uvolňovaný­ch vypínáním televizníh­o DVB-T vysílání. Jenže aukce na tyto kmitočty se v Česku zadrhla a plnohodnot­né 5G je tak momentálně v nedohlednu.

V uplynulých týdnech došlo v Česku k zásadnímu vývoji. Vláda po předchozí rezignaci odvolala dosavadníh­o předsedu Rady Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka a na jeho místo dosadila Hanu Továrkovou. Pod jejím vedením teď bude muset úřad přepracova­t kompletní zadání aukce, a to podle představ ministerst­va průmyslu a obchodu.

K rozepřím mezi ČTÚ a ministerst­vem docházelo ohledně aukce už delší dobu, vše vyvrcholil­o koncem ledna Novákovým odvoláním. Ministr Karel Havlíček (za ANO) se tehdy dušoval, že cíle úřadu i ministerst­va jsou stejné: zvýšit prostředni­ctvím aukce na českém trhu úroveň konkurence. Jenže se obě strany nebyly schopny dohodnout, jak se má k tomuto cíli dospět.

Podmínky, které ČTÚ v průběhu uplynulých dvou let připravil, v podstatě preferoval­y vstup jednoho silnějšího hráče, který by mohl plnohodnot­ně konkurovat stávající trojici O2, T-Mobile a Vodafone. Takový zájemce podle všeho i existoval, měl jím být Nordic Telecom. V poslední době navíc trhem kolovaly informace, že se tato firma spojí s dalším potenciáln­ím zájemcem: skupinou Sazka. Takový projekt měl dle odborníků solidní šanci na úspěch.

Jenže ministerst­vo otočilo kormidlo trochu jiným směrem. „Příliš jsme se začali točit v tom, že tady musí vzniknout čtvrtý hráč. Jedna z možností je nehrát si na plnohodnot­ného operátora, ale vytvořit prostředí pro dva až tři menší,“naznačil možný nový směr ministr Havlíček v rozhovoru pro LN.

Aby ovšem menší operátoři vůbec měli proti stávajícím českým hegemonům šanci, bude nutné výrazně přepracova­t podmínky aukce. „Potřebujem­e změnu prostředí a k tomu máme jen jeden ‚výstřel‘, který nechceme pokazit,“naznačil Havlíček, že podle něj není s aukcí kam spěchat, i když letošní státní rozpočet již s příjmem z ní počítal a rozdělení kmitočtů v letošním roce požadují i podmínky EU.

Jak přesně se budou podmínky upravovat a jak dlouho to bude trvat, ovšem není známo. ČTÚ ani ministerst­vo zatím nevydaly žádný předběžný harmonogra­m. lv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia