Lidové noviny

Pestřejší nabídku hledejte u „virtuálů“

- LUDĚK VOKÁČ

Kromě „velké trojky“síťových mobilních operátorů působí na českém trhu i desítky operátorů virtuálníc­h. Ti nakupují velkoobcho­dní balíčky od velkých operátorů a nabízejí je zákazníkům pod vlastní značkou. Pro mnohé přitom může být nabídka „virtuálů“zajímavějš­í než ta klasická.

Rozmach virtuálníc­h operátorů začal zhruba před sedmi lety s prvními výraznější­mi změnami v tarifech a směřováním k větší konzumaci dat. Z velkého počtu jich je ale úspěšných jen několik. Jde zejména o operátory Blesk Mobil, Tesco Mobile, Sazka Mobil nebo třeba MOBIL.CZ, který patří do mediální skupiny MAFRA.

Spíš než dramaticko­u konkurenci však virtuální operátoři zajišťují větší pestrost nabídky na trhu, jejich služby vyhoví zejména zákazníkům, kteří si v nabídce klasických tarifů či předplacen­ých karet běžných operátorů nedovedou z nějakého důvodu vybrat. „Rozšiřujem­e nabídku pro koncové zákazníky. Díky ,virtuálům‘ si může vybrat úplně každý ten pravý produkt, může být u své oblíbené značky, a není přitom limitován pouze nabídkou velkých hráčů,“říká Karel Bechník, produktový manažer virtuálníh­o operátora MOBIL.CZ.

Tarify i předplacen­é karty „Každý z virtuálníc­h operátorů má různé typy nabídek. Někdo paušál, někdo jen předplacen­é karty, někdo obojí,“popisuje různorodos­t nabídky Bechník. MOBIL.CZ si například jako svou cestu vybral dobrou nabídku datových služeb pro všechny zákazníky. „Naše SIM karta se hodí lidem, kteří mají rádi vyvážený poměr volání a internetu, nechtějí se nikde upisovat nebo chtějí mít útratu pod kontrolou, potřebují kromě volání být také pořád online, a pokud by jim náhodou nestačily objemy internetu, které dáváme zdarma, máme spoustu rozumných balíčků,“popisuje Bechník podstatu nabídky.

Zatímco MOBIL.CZ se soustředí na předplacen­é karty s nabídkou mobilního internetu, konkurence má zase jiná lákadla. Například Blesk Mobil se zaměřuje na nízkou minutovou sazbu volání, Sazka Mobil pak kromě předplacen­ých karet s obdobnými službami nabídne zákazníkům i klasické tarify. Těmi vyhoví především lidem, pro něž jsou klasické neomezené tarify síťových operátorů příliš „nabité službami“, a tudíž drahé.

Další významný hráč – Tesco Mobile – klade důraz na volání zdarma mezi vlastními SIM kartami a láká samozřejmě i na propojení s dalšími službami svých obchodních domů.

Podle Bechníka to nemají virtuální operátoři na trhu jednoduché, na druhou stranu je to byznys jako každý jiný a jde o umění prosadit se. „Jde o originalit­u komunikace a atraktivit­u produktů. Nedá se říci, že když jsem virtuální operátor, mám to na trhu automatick­y složitější,“míní Bechník.

Záleží na vztazích operátorů Produktový manažer MOBIL.CZ však zároveň přiznává, že jsou virtuální operátoři hodně závislí na svém konkrétním vztahu s jedním z velkých operátorů, v jehož síti působí. „Vaše možnosti jsou definovány smluvními vztahy s tímto operátorem a tím, že tedy nemáte žádnou vlastní infrastruk­turu. Virtuálním operátorům rovněž trochu chybí tradice působení na trhu,“říká Bechník.

V některých případech však mají virtuální operátoři i určité výhody. „Nemusíme řešit otázky pokrytí. Tím, že v našem případě spoléháme na síť T-Mobile, nabízíme zákazníkům kvalitní pokrytí včetně LTE a všech výhod, které nám tato síť přináší,“popisuje Bechník. „A letos v květnu oslavíme sedmé narozeniny, takže ani určitá tradice už nám nechybí,“dodává.

Výhody virtuálníc­h operátorů podle něj leží nejen v různorodos­ti nabídky a zaměření na specifické skupiny zákazníků, ale také v tom, že se „virtuálové“často soustředí právě jen na „svou hru“. I když ani to není pravidlem.

„Někteří virtuální operátoři jsou dále propojeni s různými dalšími výhodami a nabídkami svých značek, jiní – jako třeba právě MOBIL.CZ – vsadili na přidanou hodnotu v podobě jakéhosi klidu pro uživatele. S námi zkrátka řešíte jen své volání a nemusíte se obávat, že vám budeme aktivně nabízet i nějaké jiné věci, které s mobilními službami nesouvisej­í,“uzavírá téma Bechník.

Spíš než dramaticko­u konkurenci zajišťují virtuální operátoři na trhu větší pestrost, jejich služby vyhoví zákazníkům, kteří si v nabídce klasických tarifů nevyberou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia