Lidové noviny

„Železný muž“NHL zkolaboval

- ROBERT RAMPA

Dan Bouwmeeste­r seděl v hledišti mezi dalšími fandy NHL, když jeho 36letý syn Jay na střídačce hokejistů St. Louis Blues po srdeční příhodě zkolaboval.

Obránce s pověstí železného muže měl štěstí, díky včasnému zásahu už před převozem sanitkou vnímal a hýbal rukama i nohama. Bouwmeeste­r prokázal během kariéry velkou odolnost, do roku 2014 držel obdivuhodn­ou sérii, v níž zasáhl bez pauzy do 737 zápasů v řadě. V noci na středu hrál 1241. utkání NHL.

Možná vítěz posledního Stanley Cupu další nepřidá... To ale není nic ve srovnání s ohrožením života. A je jisté, že on rychlou pomoc v první třetině utkání mezi St. Louis Blues a Anaheim Ducks potřeboval. „Hrozně se všemi soucítím, zvlášť s jeho maminkou,“řekl krátce brankář domácích John Gibson.

„Naštěstí tu s ním mohl být alespoň táta.“

Jak k děsuplnému momentu došlo? Ze zámoří přicházejí kusé informace. Bouwmeeste­r odehrál střídání, odebral se na lavičku, usedl...

A během komerční přestávky v čase 12:10 zkolaboval. Srdce selhalo.

Nejblíž incidentu byli obránci Alex Pietrangel­o a Vince Dunn, okamžitě mávali na lékaře a křičeli o pomoc. „Nezlobte se, ale nepřijde mi fér, abych o tom mluvil,“ omluvil se v šatně novinářům z webu The Athletic spoluhráč David Perron.

V citlivé chvíli se zdržel komentáře i kapitán Pietrangel­o.

V tuhle dobu už měl být jejich tým ve Vegas, aby se připravova­l na další zápas.

Blues ale nikam neodletěli, zatím zůstávají v Anaheimu a čekají, co bude. Liga musí najít nový termín, kdy se přerušený zápas s Ducks dohraje.

Bouwmeeste­r není v NHL zdaleka první. Lékaři v roce 2005 zachránili život českému obránci Jiřímu Fischerovi. Na detroitské lavičce mu tehdy přestalo pumpovat srdce, zachránil ho i přítomný defibrilát­or. S kariérou ale Fischer musel skončit.

Jak připomíná web The Athletic, NHL po tomto incidentu zpřísnila pravidla, od té doby musí mít každý domácí tým na zápasech dva doktory blízko střídaček a defibrilát­or.

I díky tomu přežil srdeční příhodu v roce 2014 útočník Dallasu Rich Peverley, i kolapsy svých těl dva čeští brankáři, už v roce 2010 Ondřej Pavelec, o sedm let později Michal Neuvirth.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hráči a fanoušci přihlížejí práci lékařů po kolapsu obránce St. Louis Jaye Bouwmeeste­ra na střídačce během zápasu proti Anaheimu (tmavé dresy)
FOTO ČTK/AP Hráči a fanoušci přihlížejí práci lékařů po kolapsu obránce St. Louis Jaye Bouwmeeste­ra na střídačce během zápasu proti Anaheimu (tmavé dresy)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia