Lidové noviny

Na úvod šampionátu pojedou smíšené štafety

- MATĚJ TOMÍČEK

ANTERSELVA

Bez experiment­ů, bez velkých překvapení. Tak vypadá nominace českého biatlonové­ho týmu na úvodní závod světového šampionátu – smíšenou štafetu. Tu rozjede Eva Kristejn Puskarčíko­vá, na kterou postupně navážou Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář.

Jen tahle čtveřice se ve středu odpoledne v prosluněné Anterselvě objevila na tréninku. „Proto je to složení jasné a úseky jsou taky jasné. Naposledy se nám to docela povedlo, takže to asi necháme stejně,“řekl po tréninku Vítek.

Naposledy se smíšená štafeta jela před třemi týdny v Pokljuce, Češi tam ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíko­vá dojeli šestí. „A s tím bychom byli spokojení i tady, to by se nám líbilo,“má jasno Vítek.

Je tu jeden podstatný rozdíl – nové pravidlo úseků. Zatímco v Pokljuce se kvůli tomu, že štafetu odstartova­li muži, jelo 4x 7,5 kilometru, tentokrát všichni díky zahájení štafety biatlonist­kami pojedou 6 kilometrů.

„Což je podle mě nesmysl,“říká Moravec. „Bavili jsme se o tom s dalšími biatlonist­y, měli jsme k tomu i schůzi, kde jsme řešili, že jestli se budou zkracovat závody, budeme muset začít jinak trénovat. Je to škoda, protože jinak jsou to super závody.“

Hlavně pro české barvy to v minulosti super závody opravdu byly. Není to tak dávno, co smíšená štafeta byla pro českou reprezenta­ci vskutku královskou disciplíno­u. Mistři světa z Kontiolaht­i 2015 brali olympijské stříbro ze Soči 2014 nebo světový bronz z Nového Města na Moravě 2013. Ta doba je ale pryč.

Naposledy česká vlajka vlála na stupních vítězů ve Světovém poháru v prosinci 2015 – na startu sezony ve švédském Östersundu.

Za těch pět let se tak česká čtveřice, která MS v Anterselvě odstartuje, téměř kompletně proměnila. „Což je dobře. Bylo by blbé, kdyby tady po takové době byli pořád stejní závodníci,“říká jediný pamětník zlatého závodu z Kontiolaht­i Moravec (tehdy s Gabrielou Koukalovou, Veronikou Vítkovou a Michalem Šlesingrem).

Ten pojede třetí úsek, kdy naváže na Evu Kristejn Puskarčíko­vou s Markétou Davidovou. Finišovat bude Michal Krčmář.

„Kdyby bylo potřeba trochu v závěru zatáhnout, Bimbo je o něco rychlejší,“objasňuje obsazení úseků Vítek.

Bude to potřeba? Budou Češi třeba i finišovat o medaili?

Závod startuje dnes ve 14.45, přímým přenosem jej vysílá tradičně ČT sport.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia