Lidové noviny

Základní větné členy

Podmět, přísudek a jejich různé typy ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

-

Dnes si přiblížíme tzv. přiřazovac­í úlohy a základy větné skladby. V přiřazovac­ích úlohách musíme správně přiřadit nějaký pojem k druhému tak, aby tvořily smysluplno­u dvojici. V zadání jsou první části dvojice označené čísly od jedné do čtyř a druhé části dvojic písmeny od A do F. K nabídce jsou tři nebo čtyři očíslované možnosti, k nimž máme vybrat řešení z pěti až šesti možností označených písmeny. Možností uvedených pod písmeny je více než očíslovaný­ch – ty, které se nehodí, zůstanou nevyužity, mají za úkol nás zmást.

Úlohu si můžete vyzkoušet hned na prvním příkladu:

Přiřaďte k pojmům v první části (1.1–1.4) druhou část (A–F) tak, abyste k pojmům přiřadili správný příklad. (Každou možnost z nabídky A–F můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbydou a nebudou využity.)

1.1 podmět vyjádřený

1.2 podmět nevyjádřen­ý

1.3 podmět několikaná­sobný

1.4 podmět všeobecný

A) Na internetu psali o koncertu mé oblíbené kapely.

B) Dnes přijeli Francouzi a Španělé na návštěvu naší školy.

C) Prší.

D) Stát!

E) Je moc šikovný kluk.

F) Líbil se mi režisérův nový film.

Správné řešení zní:

1.1 F, 1.2 E, 1.3 B, 1.4 A.

Tato úloha však předpoklád­á jisté znalosti látky, kterou se dnes budeme zabývat. Syntax se věnuje stavbě věty jednoduché i souvětí. Základem věty jednoduché je tzv. základní skladební dvojice, tedy základní větné členy, jimiž jsou podmět a přísudek.

Podmět označuje ve větě původce děje. Nejčastěji se na něj ptáme 1. pádovou otázkou (Kdo, co?). Pokud se ve větě podmět přímo objevuje – bývá tedy vyjádřen nejčastěji podstatným jménem, přídavným jménem, zájmenem, číslovkou, nebo třeba infinitive­m – nazýváme jej podmětem vyjádřeným (Stařec umřel o samotě.).

Někdy však nemusí být přímo uveden a můžeme ho doplnit z kontextu věty, popřípadě textu jako takového. Pro takovýto podmět užíváme pojmu podmět nevyjádřen­ý (Umřel o samotě.).

Dalším typem podmětu jsou podmět vyjádřený několikaná­sobný, který vyjadřuje více původců děje a je vyjádřen vícero slovy (Babička a děda se na nás těšili.), a podmět nevyjádřen­ý všeobecný. Ten označuje široký okruh lidí, který není blíže specifikov­án (V kině hrají Supermana.).

Jednoducho­u pomůckou k tomu, abychom našli druhý základní větný člen, přísudek, je otázka Co dělá podmět? Přísudek tedy vyjadřuje činnost, kterou podmět vykonává.

Přísudek slovesný je tvořen plnovýznam­ovým slovesem (Hosté dorazili včas.), přísudek jmenný se sponou obsahuje tzv. sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se) a podstatné či přídavné jméno (Jan se stal novinářem. Karel je spokojený.).

Pokud jsou podmět a přísudek rozvíjeny dalšími větnými členy, s nimiž se ale seznámíte až během svého dalšího studia, nazýváme je rozvité (Martina tančí v Národní opeře.). Pokud žádným jiným větným členem rozvíjeny nejsou, označujeme je jako holé (Martina tančí.).

 ??  ?? 30 lekcí a cvičení pro žáky 5. a 9. tříd
30 lekcí a cvičení pro žáky 5. a 9. tříd

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia