Lidové noviny

Přestaňme urážet lobbistu

- IVANA PEČINKOVÁ

Označení lobbista má v Česku stále značně negativní význam. Je používáno pro všechno, co se nevejde do zaběhnutýc­h šablon a pohybuje se v okolí poslanců, senátorů, státní správy. Prostě všude tam, kde se rozhoduje o rozdělován­í státních zakázek, dotačních peněz či úřednickýc­h míst.

Dříví pod kotel negativní nálepce povolání lobbista přiložila třeba výroční zpráva Bezpečnost­ní informační služby za rok 2008, která přišla s informací, že do struktur kolem Správy státních hmotných rezerv a ministerst­va zemědělstv­í pronikli lobbisté, tedy lidé, jimž jde o získání neopodstat­něných výhod na úkor státu, a že jejich činnost může vyústit v korupci a představuj­e riziko srovnateln­é s činností zahraniční­ch agentů.

Nic na nepěkném vnímání lobbistů nemění ani fakt, že v zahraničí jsou tito lidé pevnou součástí parlamentn­í demokracie, a to včetně Spojených států, jež se jako kolébka politické korektnost­i a dalších přístupů snažících se kultivovat veřejný prostor zcela jistě vyhnou podezření, že by mezi kongresman­y jen tak vpustily zločince. Celospoleč­enská diskuse v Česku rozdělila veřejnost na dva tábory. Jeden je pro nutnost činnost lobbistů uzákonit, třeba právě po vzoru Spojených států. Druhý i nadále trvá na tom, že důležitějš­í překážkou pro manipulová­ní veřejných zakázek jsou dílčí úpravy – třeba úprava jednacího řádu parlamentu, přijetí zákona o financován­í politickýc­h stran, zákona o úřednících, tedy obecně vzato opatření směrem ke všeobecné kultivaci institucio­nálního prostředí.

Nicméně na přijetí zákona se shodlo několik posledních vlád, pod taktovkou ODS, ČSSD i ANO. A i někteří z nejzarputi­lejších kritiků posléze začali říkat, budiž, aspoň ať už slovo lobbista nepatří mezi nadávky.

První startovní výstřel nicméně přišel od poslanců, a to z tábora sociální demokracie. Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a další předložili svůj návrh zákona o lobbingu 9. května 2009. Jádrem bylo vymezit, kdo je lobbista a kde se může pohybovat.

Ve sněmovně zákon narazil zejména na odpor ODS. ČSSD pak přibrala do týmu poslance KSČM a Strany zelených a v roce 2010 přišla s dalším návrhem. I ten spadl pod stůl, tentokrát kvůli tomu, že svůj vlastní zákon chystala úřednická vláda. Po ní převzala štafetu vláda ODS. Ani tento pokus se nezdařil.

Je to už 3932 dnů, co je tu naděje, že označení lobbista přestane být málem nadávkou. Stopa zatím končí u 30. července 2019. Vláda se konečně shodla na znění, které pošle do Poslanecké sněmovny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia