Lidové noviny

Otřesené Německo Při střelbě ve městě Hanau zemřelo 11 lidí včetně útočníka Motivem byla zřejmě xenofobie, oběti mají imigrantsk­é kořeny Úřady případ vyšetřují s podezřením na terorismus

- TOMÁŠ VLACH SLOUPEK LN

HANAU/PRAHA Tobias Rathjen z menšího německého města Hanau chodil střílet a nenáviděl islám i přistěhova­lce. Obdivoval konspiračn­í teorie, které s oblibou rozváděl na různých fórech a vlastní internetov­é stránce. Měl až chorobný strach ze sledování, a z těchto důvodů si do svých třiačtyřic­eti let nenašel přítelkyni.

Podobně podivínské typy ale nejsou výjimečné, proto nikoho z jeho okruhu nenapadlo, že by mohl být schopen vzít zbraň a jít vraždit. Nevěděly o něm ani policie či tajné služby.

Ve středu večer si Rathjen vyšel do poklidných ulic centra stotisícov­ého města. Zamířil do restaurace oblíbené mezi místní kurdskou menšinou díky jídlu a možnosti kouřit vodní dýmky.

„Vytáhl pistoli a zastřelil tři muže, kteří jedli u stolu, a poté číšníka,“řekl tureckému listu Hürriyet majitel baru. Poté útočník utekl a střílel v dalším podobném podniku o dva a půl kilometru dál.

Zabil devět lidí, všechny s imigrantsk­ými kořeny. Pět z nich bylo podle Ankary občany Turecka. Zraněných je šest, z toho jeden velmi těžce.

Policie útočníka vypátrala kolem třetí hodiny ranní v jeho bytě nedaleko místa střelby. Byl mrtev, stejně jako jeho matka; pravděpodo­bně zastřelil ji a potom sebe. Jeho otce objevili policisté nezraněnéh­o.

Nejvyšší státní zastupitel­ství vyšetřuje střelbu s podezřením na terorismus. Případ převzalo kvůli materiálům, které šířil podezřelý střelec. Před činem sepsal „manifest“o 24 stranách, v němž velebí čistou německou rasu, kritizuje islám i přistěhova­lce a vyjmenováv­á dvacet zemí, jejichž obyvatelst­vo je třeba vyhladit.

„Mnohé nasvědčuje tomu, že pachatel byl motivován pravicovým extremisme­m, rasismem a nenávistí vůči lidem jiného původu, jiné víry nebo jiného vzhledu,“reagovala kancléřka Angela

Merkelová. Případ vyvolal mezi politiky obrovský ohlas, protože jde už o třetí útok s rukopisem krajní pravice za posledních devět měsíců a vzpomínky na nástup nacismu jsou v Německu stále varováním. S obavami se ozvali i muslimské obce a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Místo činu.
Útočník nejprve zamířil do restaurace oblíbené mezi kurdskou menšinou, poté zabíjel v podobném podniku o dva a půl kilometru dál.
FOTO ČTK/AP Místo činu. Útočník nejprve zamířil do restaurace oblíbené mezi kurdskou menšinou, poté zabíjel v podobném podniku o dva a půl kilometru dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia