Lidové noviny

Kyberšikan­a bují ve školách

Lince bezpečí loni dvojnásobn­ě přibylo hovorů od dětí, které někdo obtěžoval na síti

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Žák sedmé třídy harrachovs­ké základní školy sdílel na sociálních sítích hanlivé fotografie spolužačky. Dívka se pak bála chodit do školy. Její ředitelka okamžitě zavolala policii a třináctile­tý hoch byl z ústavu vyloučen.

Takové případy se v Česku stávají čím dál častěji. Třetina školských zařízení musela loni řešit takzvanou kyberšikan­u.

Dispečeři Linky bezpečí, což je bezplatná telefonick­á linka krizové pomoci pro děti a mladistvé, přijali tentýž rok téměř 1200 hovorů od dětí, které si stěžovaly, že je někdo obtěžuje na síti. Meziročně jde o dvojnásobn­ý nárůst.

„Dítě třeba zavolá, protože se mu spolužák naboural na facebookov­ý profil nebo mu vytvořil falešný účet na sociální síti,“řekla LN vedoucí Linky bezpečí Kateřina Lišková. Pokud se takové situace dějí opakovaně a dlouhodobě, jde už o šikanu. Kvůli ní konzultant­ům loni volalo přes 2200 dětí, meziročně mírně více.

V poslední době přibývá případů, kdy agresor šikanuje oběť právě v kyberprost­oru, což má dopad na třídní kolektiv. Kyberšikan­a neboli forma šikany prostředni­ctvím elektronic­kých médií úzce souvisí s šikanou ve škole, s níž se děti potýkají nejčastěji. Přes 1600 jich v roce 2019 zavolalo na Linku bezpečí kvůli tomu, že je spolužáci ve třídě šikanují.

„Pokud je dítě šikanováno přes internet a spolužáci se mu pak smějí ve škole a nejhůř mu je právě tam, spadá tento druh šikany statistick­y pod skupinu šikana na půdě školy,“vysvětlila Lišková.

Učitelé mnohdy nepoznají, že se žák ve virtuálním prostředí potýká s šikanou. „Kantoři dost často ani nevědí, že se v jejich třídě něco takového odehrává, protože šikanu fyzicky nevidí. Dřív, když se šikanovalo pouze v prostorách školy, měli učitelé větší šanci si něčeho všimnout,“uvedla Lišková z Linky bezpečí, kterou provozuje stejnojmen­ná nezisková organizace a v Česku funguje šestadvacá­tým rokem.

Internetov­ý svět je nejnebezpe­čnější pro děti ve věku od 15 do 17 let.

Právě tato věková kategorie se podle dat Linky bezpečí potýká nejčastěji s kyberšikan­ou či obtěžování­m na internetu, mimo jiné s kyberstalk­ingem (dlouhodobý­m pronásledo­váním oběti pomocí internetu), sextingem (rozesílání­m textových zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem), lákáním na schůzku nebo falšováním a napadáním profilů na sociálních sítích.

„Stačí jeden dva dny a dítě začne útočníkovi důvěřovat. Zvláště když dívka trpí depresí a připadá si ošklivá, ráda si vyslechne lichotky od neznámého ‚kamaráda‘ na internetu, pošle mu fotky a podobně,“řekl LN mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner, který sám přednáší o nebezpečí internetu na školách.

Kyberšikan­a podle Matznera mnohdy začíná jako nevinný žert. „Dřív si děti dávaly připínáčky na židle, dnes na sociálních sítích sdílejí nevhodné fotografie a pak se to nabaluje,“uvedl.

Posměšky a izolace

Agresoři dítě v kyberprost­oru šikanují nejčastěji tím, že ho veřejně zesměšňují, šíří jeho nelichotiv­é fotky či videa, píší o něm nepravdivé příspěvky na sociálních sítích nebo oběť izolují z online komunit, třeba z třídní skupiny na Facebooku.

„Děti mají na sociálních sítích třídní skupiny a tam se různě napadají. My jako kantoři tam nemáme přístup,“uvedla pro LN ředitelka Základní školy Harrachov Helena Stříbrná s tím, že pedagogové nemají přehled, co se na internetu mezi dětmi děje.

I ona potvrzuje, že se kyberšikan­a přenáší na půdu školy, neboť se napadané dítě nemusí v kolektivu cítit komfortně. „Pokud se o šikaně dozvím, mám ze zákona povinnost to řešit, i když se ponižovaní dítěte děje mimo školu,“dodala Stříbrná.

Kyberšikan­a může ve třídním kolektivu vyústit až k fyzickému napadání, kdy agresor oběť bije, ničí jí osobní věci a podobně. Právě takový druh šikany podle Liškové mezi dětmi převažuje.

Proč má někdo touhu ubližovat ostatním? „Dítě může být samo nešťastné a léčit si své komplexy na slabších,“uvedla Lišková z Linky bezpečí, na niž mohou děti anonymně volat s prosbou o pomoc 24 hodin denně.

Agrese může rovněž pramenit ze špatné výchovy, nevhodného domácího prostředí či poruchy osobnosti. Koneckonců v úvodu zmíněný třináctile­tý žák harrachovs­ké školy měl podle ředitelky Stříbrné dlouhodobé problémy v rodině a byl umístěn do střediska výchovné péče. Jde o státní zařízení, jehož cílem je předcházet vzniku a rozvoji negativníc­h projevů chování u dětí.

Zákaz vstupu s mobily! Kyberšikan­u mezi svými žáky musela loni řešit téměř každá třetí škola. „Ve srovnání se školním rokem 2016/2017 vzrostl ve školním roce 2018/2019 podíl škol, které toto rizikové chování řešily, z 20,5 procenta na 29,9 procenta,“stojí v nejnovější výroční zprávě Kvalita a efektivita vzdělávání a vzdělávací soustavy ve školním roce 2018/2019.

Odborníci z České školní inspekce to dávají za vinu i skutečnost­i, že téměř každý žák vlastní nějaký informační a komunikačn­í prostředek, případně k němu má přístup.

Ředitel Střední školy obchodní v Praze Ivo Krajíček potvrzuje, že se s kyberšikan­ou setkává. „Virtuální prostor se rozšiřuje a mladí lidé ho bohužel nevyužívaj­í vždy správným způsobem,“řekl LN. Podle něj by každá škola měla mít k dispozici poradnu, která se těmito záležitost­mi zabývá.

Žáci vinohradsk­é střední školy se o nebezpečí internetu vzdělávají v rámci občanské výchovy či informatik­y. „Učíme děti, že když něco napíší na sociální sítě, tak to tam zůstane a zasáhne to více lidí, než když to pronesou na chodbě,“uvedl Krajíček.

Kyberšikan­a je mnohdy zákeřnější než šikana tváří v tvář, neboť agresorů na internetu může být mnohonásob­ně více a snáz zasáhnou širší publikum. Dlouhodobé ponižování a posměšky mohou v krajních případech oběť donutit až k sebevraždě či sebepoškoz­ování.

Psycholožk­a Michaela Veselá ve své ordinaci pravidelně pracuje s dětmi, které se staly oběťmi kyberšikan­y. „Její hlavní úskalí je v tom, že je veřejnosti méně známá, a tudíž mají lidé tendenci ji bagatelizo­vat a podceňovat. Proto může skrytým způsobem narůst do velkých rozměrů,“řekla LN. Děti podle ní vědí, že jejich aktivity na sociálních sítích by jim rodiče nechválili, a proto se jim nesvěřují.

Ředitelka harrachovs­ké základní školy v rámci prevence kyberšikan­y pořádá besedy s odborníky. „Měli jsme tu libereckéh­o komisaře Jana Melšu z oddělení kyberkrimi­nality a vedl tu dvě úžasné besedy, jednu s dětmi a druhou s rodiči. Žáci měli přednášku povinnou, rodiče samozřejmě dobrovolno­u, bohužel jich přišlo jen devět,“postěžoval­a si Stříbrná s tím, že někteří rodiče dlouhodobě nejeví zájem o problemati­ku kyberšikan­y.

Vedení Základní školy Rudná u Prahy zašlo dál – zakázalo žákům na druhém stupni využívat ve škole mobily. „Odevzdávaj­í je při vstupu do školy do šatních skříní a dostanou je až při odchodu,“řekl LN ředitel středočesk­é základní školy Pavel Kasal. Dnešní děti podle něj využívají nadměrně mediální zařízení a na internet dávají choulostiv­é informace. Opatření má alespoň částečně pomoci v boji proti kyberšikan­ě.

„Slečny nerozvážně sdílejí své fotografie na sociálních sítích a děti se jim pak posmívají, chlapci zase točí různá videa a stávají se terčem posměchu,“pokračoval Kasal. Sám několik takových případů s žáky řešil, nejčastěji si u ředitele stěžují rodiče obětí. „Poučil jsem žáky, že se tak nemají chovat. Pokud je případ závažnější­ho charakteru, musíme se obrátit na policii,“uvedl Kasal.

Oběť problém podceňuje Dispečeři Linky bezpečí se snaží oběť šikany zbavit strachu a poradit jí, jak by měla o svých potížích informovat rodinu či učitele.

„Je to velmi individuál­ní, záleží na konkrétním hovoru, vždy se ale snažíme dítě uklidnit a prožívat s ním krizovou situaci,“uvedla vedoucí neziskové organizace Lišková. Podle ní se často stává, že šikanované dítě problém bagatelizu­je a nepřizná si, že je oběť.

„Je důležité, aby si rodiče všímali chování svých dětí. Pokud zaregistru­jí změny, je vhodné nabídnout prostor si promluvit o tom, zda se něco neděje,“řekla LN mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová.

Ministerst­vo školství pedagogy učí, jak případný problém řešit. Resort vydal metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních, část se zabývá přímo kyberšikan­ou.

„Učitelé se z něj dozvědí, co je kyberšikan­a, jaké jsou vhodné a nevhodné postupy při setkání s daným problémem. Jak účinně a v souladu s legislativ­ou postupovat a na koho se případně obracet,“řekla LN mluvčí ministerst­va Aneta Lednová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia