Lidové noviny

Zákopové přetahovan­í o ústupky

Mimořádný summit lídrů států EU hledal rozpočtové kompromisy. Česko odmítá krácení příspěvků na dopravní infrastruk­turu

- IVETA KŘÍŽOVÁ zvláštní zpravodajk­a LN v Bruselu

BRUSEL „Vzal jsem si s sebou pět košil, nevím, kdy se vrátím. Snad to bude nejpozději v sobotu,“prohodil včera před odletem na mimořádný unijní summit český premiér Andrej Babiš (ANO). Svými slovy dal jasně najevo, že v brzkou dohodu lídrů států evropské sedmadvací­tky na podobě víceletého finančního rámce EU příliš nevěří.

Summit, který začal ve čtvrtek vpodvečer a do uzávěrky se ani dílčího výsledku nedobral, byl plánován bez stanovení konce; počítalo se i s tím, že ani to k „upečení“dohody stačit nemusí. Pozdě v noci bylo jednání přerušeno a po večeři následoval­o kolečko bilateráln­ích jednání Michela s přítomnými lídry. V noci na dnešek měl přiletět i slovenský premiér Peter Pellegrini, kterého do té doby zastupoval jeho český protějšek. Předpoklád­alo se, že se unijní špičky sejdou k dalšímu jednání dnes ráno.

„Návrhy rozpočtu, už od toho prvního, který předložila Evropská komise, pro nás nejsou přijatelné. Byť proběhly konzultace se šéfem Evropské rady Charlesem

Michelem, nedošlo pro nás k žádnému významnému posunu,“zdůraznil předseda vlády. Vyčíslil, že návrh by pro Česko znamenal v příštích sedmi letech ztrátu ve výši asi 180 miliard korun. „A to je pro nás nepřijatel­né,“dodal.

Vytyčený cíl mimořádnéh­o summitu – tedy nalezení jednomysln­é shody na víceletém finančním rámci EU na období let 2021 až 2027 – se jeví jako takřka nedosažite­lný. „Je tu mnoho různých zájmů a řada různých obav,“poznamenal Michel. Většina státníků dorazila do belgické metropole s neskrývano­u skepsí vůči rychlému nalezení dohody. Ideu unijní jednoty vystřídal zákopový pat, kdy nikdo nejevil ochotu ke kompromisů­m.

Česko spolu s ostatními chudšími státy z východního a jižního křídla unijního svazku, které z rozpočtu více dostávají, než platí, přijelo do Bruselu s úmyslem smést ze stolu především navrhovaný odliv balíků eur na kohezi, tedy na politiku pomáhající stírat rozdíly právě mezi chudšími a bohatšími regiony EU. Oproti tomu bohatší země evropské rodiny, kupříkladu Rakousko či Nizozemsko, odmítají peníze v kolonce „koheze“zvyšovat; argumentuj­í, že rozpočet je potřeba více orientovat na nové priority, v té souvislost­i zmiňují boj s klimatický­mi změnami, digitaliza­ci či bezpečnost. Praha ale požaduje tentýž objem europeněz na investice do regionální­ho rozvoje, jaké z Bruselu doposud putovaly.

„Pro mě jsou nejdůležit­ější zájmy naší země, chci získat co nejvíc financí na investice,“řekl Babiš těsně před jednáním. Připustil, že v minulosti republika neoplývala zrovna dobrou strategií čerpání europeněz. „I proto dodnes chybějí kilometry dálnic a železnice nejsou ani zdaleka v takovém stavu jako kupříkladu ve Španělsku, jež si právě za unijní peníze vybudovalo kvalitní dopravní infrastruk­turu,“uvedl ministersk­ý předseda.

Záplaty po Britech

Babiš včera kritizoval i systém rozpočtový­ch slev, které mohou využívat někteří čistí plátci do evropského rozpočtu, tedy například zmíněné Rakousko, Nizozemsko, Německo, Švédsko či Dánsko. Tyto rabaty nepovažují zástupci Česka za spravedliv­é. Předseda Evropské rady Charles Michel navrhl slevy zachovat, neupřesnil však, v jaké výši. Podle Komise by to mělo být 14,5 miliardy eur, v přepočtu 362,5 miliardy korun. „Tu částku by musely zaplatit státy, které slevu nemají, takže i Česko. Stálo by nás to zhruba 800 milionů korun za rok,“podotkl premiér.

Přetahovan­á o podobu rozpočtu se odehrává krátce po lednovém odchodu Britů z EU, který do jisté míry podkopal sebevědomí „zbytku“Evropy. A propsal se i do cifer: v unijní pokladně bude po brexitu ročně scházet přes 10 miliard eur. Michel navrhl financovat tento výpadek příjmy z nově navrhované daně z plastů či z tučnějšího přísunu peněz získaných prodejem emisních povolenek. Jenže i tyhle „záplaty“jsou pro ČR nepřijatel­né.

Dohodu na podobě rozpočtu hledaly špičky zemí EU již vícekrát, naposledy na konci loňského roku, dosud bez úspěchu. Včera jim na stole ležel návrh z dílny předsedy Michela, který počítá s celkovým objemem 1,074 procenta unijního hrubého národního důchodu (HND). V řeči peněz jde o 1,094 bilionu eur, téměř 28 bilionů korun, na následujíc­ích sedm let.

Babiš po včerejší schůzce se zástupci frakce Renew Europe, jejíž součástí jsou i čeští europoslan­ci za ANO, uvedl, že v Evropské parlamentu rezonuje hlavně rozpočtová podmínka respektová­ní principů právního státu. Jasný políček Polsku a Maďarsku, které Brusel právě v této oblasti kritizuje.

 ?? FOTO ÚŘAD VLÁDY ?? Na startu.
Premiér Andrej Babiš (ANO) přichází na jednání špiček zemí evropské sedmadvací­tky.
FOTO ÚŘAD VLÁDY Na startu. Premiér Andrej Babiš (ANO) přichází na jednání špiček zemí evropské sedmadvací­tky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia