Lidové noviny

Česko si poprvé nacvičí reakci na hybridní útok

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Před šesti lety Rusko obsadilo Krym. A předvedlo světu, jak bude vypadat moderní válčení: kyberútoky, propaganda a „zelení mužíci“– neoznačení vojáci ruské armády, kteří na východní Ukrajinu oficiálně nikdy neútočili, ale byli „na dovolené“. Moskva není jediná, kdo propadl kouzlu války-neválky. Její prostředky jsou doménou jednoho z největších strašáků naší doby: teroristů. Česko si teď proto prvně vyzkouší, jaké by bylo takovému hybridnímu útoku čelit. A to včetně dalšího poprvé: vyhlašován­í stavu ohrožení státu, který předchází válečnému stavu.

„K vyhlášení stavu ohrožení státu zatím nikdy nedošlo a vzhledem k tomu, že legislativ­ně jde o relativně složitý proces, rozhodla vláda o potřebě tuto proceduru poprvé procvičit. Tento stav může dle ústavního zákona o bezpečnost­i země vyhlásit jen parlament na návrh vlády,“řekl LN šéf komunikace ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Vše se odehraje v rámci cvičení lakonicky nazvaného Obrana 2020. Simulace napadení republiky blíže nespecifik­ovaným nepřítelem proběhne v nejvyšších patrech státu a s jejím výsledkem se v dubnu seznámí vláda.

„Scénář cvičení představí realistick­ou eskalující krizovou situaci hybridní povahy v Evropě, kdy dochází k vnitřnímu i vnějšímu (včetně vojenského) ohrožení některého ze spojenců a zároveň k nevojenský­m projevům hybridního působení na území ČR,“popsal vládní dokument, který mají LN k dispozici. Cvičení Česko vystaví nutnosti reagovat na teroristic­ké a kybernetic­ké útoky vedené proti životně důležité infrastruk­tuře, sabotáže a silné dezinforma­ční kampaně, které povedou až k občanským nepokojům.

„Uskutečněn­é hybridní útoky mají za následek, že vláda, potažmo dotčené ministerst­vo není nadále schopno vykonávat některé ze svých odpovědnos­tí, a dochází tak k podstatném­u narušení fungování státu,“stojí dál ve scénáři.

Cílem simulované­ho útoku je prověřit Ústřední krizový štáb, jehož úkolem je na podobné situace reagovat. Nejprve mu předsedá ministr vnitra, avšak poté, co konflikt eskaluje, dojde k předání pravomocí do rukou ministra obrany. „Ten připravuje návrh na vyhlášení stavu ohrožení státu,“uvádí materiál.

Zákony ve zkráceném režimu Stav ohrožení státu mohou politici vyhlásit pouze v případě, že zemi hrozí bezprostře­dní nebezpečí. K jeho spuštění je nutný souhlas nadpolovič­ní většiny všech poslanců i všech senátorů. Po jeho začátku může Parlament ČR schvalovat zákony ve zkráceném jednání, tedy maximálně do čtyř dnů. Prezident také nemá právo takové zákony vetovat, a vrátit tak k opětovnému projednání.

Dle osm let staré koncepce mobilizace je po vyhlášení stavu ohrožení státu upraven rozpočet země tak, aby mohla posilovat armáda. Jsou zavedeny povinné odvody a vojenské jednotky jsou doplňovány podle pozic, které armáda potřebuje obsadit. Nejprve se k útvarům hlásí bývalí profesioná­lní vojáci a členové aktivních záloh. Všeobecná či částečná mobilizace by byla prezidente­m vyhlášena na návrh vlády až za válečného stavu.

Cvičení Obrana 2020 je bráno jako štábní. To znamená, že se při něm netestují přímo vojáci v poli, naopak se rozhoduje u zeleného stolu. „Hlavními aktéry nácviku jsou ministerst­va a další vybrané úřady. Za armádu se cvičení účastní generální štáb. Cvičení se v březnu uskuteční za účasti vyčleněnýc­h osob za jednotlivé instituce. Avšak protože se vyhlášení stavu ohrožení státu procvičí poprvé a je důležité pro celou republiku, chceme výsledky cvičení prezentova­t v dubnu premiérovi a členům vlády,“řekl Pejšek.

Činnost vlády a obou parlamentn­ích komor bude během nácviku simulovat takzvaný bílý tým. V něm za plánovací stůl stratégů zasednou zástupci stálé české delegace při NATO, ministerst­va zahraničí či Úřadu vlády. Do týmu jsou přizváni i vyslanci kancléře Senátu a sněmovny. Na nich tedy budou reakce na peripetie, které jim scénář cvičení pošle do cesty.

K vyhlášení stavu ohrožení státu zatím nikdy nedošlo a vzhledem k tomu, že legislativ­ně jde o složitý proces, rozhodla vláda o potřebě tuto proceduru procvičit

Rozostřená hranice

Ačkoli se sousloví hybridní konflikt často skloňuje právě ve spojitosti s moderní ruskou vojenskou doktrínou, fiktivní nepřítel ve scénáři simulace není nijak blíže pojmenován. „Z důvodu nespojován­í s reálnými aktéry bude oponent specifikov­án pouze obecně bez jakéhokoli­v konkrétníh­o geografick­ého zasazení, které není pro naplnění cílů cvičení potřebné,“popisuje koncepce.

Před hybridními konflikty coby čím dál větší hrozbou varoval před časem v Praze bezpečnost­ní náměstek generálníh­o tajemníka NATO Arndt Freytag von Loringhove­n. „Země vždy používaly propagandu, sabotáže a podobné prostředky k destabiliz­aci jiných zemí. Nový je však rozsah a intenzita toho, v jaké míře se tyto nástroje uplatňují,“řekl někdejší německý velvyslane­c v České republice a dodal: „Anexe Krymu ukázala, jak mlhavá je hranice mezi válkou a mírem.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia