Lidové noviny

Investice jen naoko. Škoda? Miliarda korun

-

PRAHA Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) obvinili tři lidi z podvodu se škodou přes miliardu korun. Podle kriminalis­tů nabízeli investice na světových burzách, ve skutečnost­i ale neinvestov­ali a vylákané peníze používali pro vlastní potřebu. Včera o tom informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Podle policistů je poškozenýc­h 2060.

Případ dozoruje pražské vrchní státní zastupitel­ství, obviněným hrozí až deset let vězení. Investice na burzách v USA, Evropě i Asii podle Ibeheje nabízela pražská společnost J. O. Investment. Proklamova­né výnosy byly podle mluvčího nereálné, pohybovaly se zhruba od 30 do 100 procent z investice. Pokud byly výnosy investorům skutečně uhrazeny, tak jen za použití peněz dalších klientů.

„Snahou obviněných mělo být udržení systému v provozu co nejdéle,“uvedl Ibehej. „Tato společnost měla podle našich závěrů široké veřejnosti neoprávněn­ě a soustavně nabízet investice na světových burzách v Evropě, USA i Asii se zaměřením na akciové indexy, měnové páry – futures a komodity,“dodal.

Princip pyramidy

V řízení kriminalis­té zajistili movitý i nemovitý majetek v hodnotě přes miliardu korun. Společnost podle mluvčího fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu, na kterém jsou založeny i pyramidové hry. Investoři v něm svěřují fondu peníze pod příslibem vysokého zhodnocení, provozovat­el fondu ale peníze dál neinvestuj­e a prvním klientům vyplácí výnosy z prostředků těch, kteří do systému vstoupili až později.

„Kriminalis­té NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnos­t a ostražitos­t v souvislost­i s investicem­i finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává,“uvedl Ibehej.

Policie předpoklád­á, že během trestního řízení přibudou poškození a výše škody, kterou obvinění způsobili, ještě vzroste. „Případní další poškození mohou kontaktova­t NCOZ prostředni­ctvím adresy PO BOX 41/NCOZ, 156 80 Praha 5 – Zbraslav či datové schránky eesyd9x,“doplnil mluvčí.

Na případu se podle Ibeheje podíleli pracovníci Finančního analytické­ho úřadu. V rámci úkonů s NCOZ spolupraco­valo Centrum zajištěnýc­h aktiv ministerst­va vnitra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia