Lidové noviny

Obvazy s nanočástic­emi urychlí hojení ran

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Na první pohled je to obyčejný obvaz. Ve skutečnost­i ale není. Díky okem neviditeln­ým částicím totiž umí zároveň léčit a chránit postižené místo na lidském těle před proniknutí­m zákeřných virů a bakterií do rány – a proto se nemusí tak často měnit. Průlomovou zkušenost s ním už má 160 pacientů pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady léčených s bércovými vředy.

Nejde však jen o obvazy. Zbrusu nový materiál složený z nanočástic, který vyvinuli výzkumníci v laboratoři Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy, najde uplatnění nejen v medicíně, ale i při výrobě dezinfekčn­ích či sterilizač­ních přípravků či filtrů vzduchu a vody.

Aby částice začaly plnit svou dezinfekčn­í a sterilizač­ní funkci, stačí je vystavit obyčejnému dennímu světlu. Čím silněji, tím rychleji se nanočástic­e aktivují. Vědci v laboratoři k tomu používají speciální lampy, jež právě napodobují intenzivní sluneční záření.

„Tuto technologi­i jsme s přestávkam­i vyvíjeli několik let. Nyní je připravena k praktickém­u použití,“uvedl vedoucí výzkumného týmu Jiří Mosinger. To včera potvrdil i Roman Chaloupka, předseda představen­stva společnost­i LAM-X, která vznikla s cílem vyvíjet světlem aktivované látky, jež ničí nejrůznějš­í mikroby. „V praxi se materiál ukázal jako velmi účinný a bezpečný. Mezi jeho hlavní výhody patří univerzáln­ost použití – funguje jak proti virům, tak proti bakteriím a kvasinkám,“vysvětlil.

V současné době hledá LAM-X partnery z řad firem, s nimiž chce spolupraco­vat na vývoji jednotlivý­ch produktů, kde se nová metoda uplatní. Zástupci společnost­i už absolvoval­i jednání s konkrétním­i výrobci, zatím je nechtějí jmenovat, včera pouze uvedli, že jedním z vážných zájemců o spolupráci je „firma, od níž asi máme všichni něco v domácí lékárničce“.

LAM-X vznikl jako spin-off a na začátku své podnikatel­ské dráhy má dva akcionáře, dceřinou společnost Univerzity Karlovy Charles University Innovation­s Prague (CUIP) a biotechnol­ogický inkubátor i&i Prague, kteří nevylučují, že v budoucnu se může vlastnická struktura proměnit a rozšířit.

 ?? FOTO ARCHIV CUIP ?? Látka, která vylepší třeba obvazy, obsahuje nanočástic­e, jež „probudí k životu“obyčejné denní světlo. V laboratoři vědci používají speciální lampu.
FOTO ARCHIV CUIP Látka, která vylepší třeba obvazy, obsahuje nanočástic­e, jež „probudí k životu“obyčejné denní světlo. V laboratoři vědci používají speciální lampu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia