Lidové noviny

Je premiér gay? řeší Slováci

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BRATISLAVA/PRAHA „Vážení čtenáři, bylo mi ctí pro vás psát!“Tímto stručným oznámením se na stránkách aktuálního vydání týdeníku Plus 7 dní rozloučila se svým obecenstve­m šéfredakto­rka listu Katarína Šelestiako­vá, jež podala výpověď kvůli cenzurnímu zásahu – podle ní nepřijatel­nému – ze strany vydavatele, společnost­i News and Media Holding (NMH).

V závěru rozhovoru s úřadujícím předsedou vlády Petrem Pellegrini­m (Smer – sociálna demokracia) padly ze strany redaktora otázky na Pellegrini­ho sexuální orientaci. Již delší dobu se spekuluje o tom, že je homosexuál.

NMH posléze odmítla tuto část interview otisknout. „Všechny rozhovory s politickým­i lídry podléhají autorizaci (...) Respondent vyjádřil nesouhlas s tím, aby byla zveřejněna část obsahující intimní otázky,“sdělil vydavatel.

Podle Šelestiako­vé ovšem volební lídr strany, která se vymezuje právě proti gayům, musí zvládnout otázky týkající se sexuální orientace. Smer-SD se mimo jiné postavil proti registrova­nému partnerstv­í.

Společnost News and Media Holding patří do skupiny Penta, jejíž jméno se již v minulosti několikrát objevilo v souvislost­i s možným ovlivňován­ím politické soutěže a podnikatel­ského prostředí. Penta měla v letech 2005 až 2006 v takzvané kauze Gorila údajně podplácet státní úředníky výměnou za vliv na privatizac­i. Spolumajit­el Penty Jaroslav Haščák měl také udržoval úzké styky s Mariánem Kočnerem, obviněným z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Kauza kolem týdeníku Plus 7 dní se objevuje v kulisách vypjatého finále kampaně před parlamentn­ími volbami, které se budou konat 29. února. Smer, jenž nyní vládne v koalici se Slovenskou národní stranou (SNS) a maďarskou koalicí Most-Híd, v sondážích ztrácel a poslední předvolebn­í průzkum z minulého víkendu mu přisoudil podporu jen 17 procent voličů. To by sice stačilo na první místo, ale vzhledem k tomu, že většina opozičních demokratic­kých stran povolební koalici se Smerem předem vyloučila, je dost dobře možné, že strana se po volbách octne v opozici.

„Smer si kupuje voliče“

Snahu Smeru nepříznivý trend zvrátit dokumentuj­e i vládní návrh na zdvojnásob­ení dětských přídavků od příštího roku a faktického zrušení poplatku za dálniční známky. Opozice to považuje za nezodpověd­né utrácení státních peněz (opatření by vyšla na více než 800 milionů eur ročně, v přepočtu přes 20 miliard korun) a obvinila inzerce Smer z toho, že si na poslední chvíli snaží koupit voliče.

Vládní návrh měl již v úterý začít projednáva­t slovenský parlament, v němž má Smer s partnery většinu, k tomu ale nedošlo. Šest nezařazený­ch poslanců totiž obsadilo řečnický pult, odmítli jej opustit a předseda sněmovny musel zasedání zákonodárn­ého sboru opakovaně odkládat.

K odblokován­í situace došlo teprve včera, a to kuriózním způsobem – do parlamentu byly nainstalov­ány dva „náhradní“řečnické pulty a rozprava mohla být konečně zahájena. Ani tak ale není jisté, že štědrý sociální balíček parlamente­m do voleb projde. Opoziční poslanci včera odmítli zkrácenou proceduru jednání a dali najevo, že hodlají v blokování schůze pokračovat i nadále.

I kdyby byla sociální opatření nakonec schválena, mohla by je ještě vetovat prezidentk­a Zuzana Čaputová. Podle právníků by tak musela učinit do data voleb. Čaputová zatím svůj postoj k věci veřejně nesdělila.

Kampaň před volbami na Slovensku vrcholí. Mezi témata stále těžšího kalibru se zařadil i rozhovor týdeníku Plus 7 dní, kde zazněly otázky na sexuální orientaci premiéra Pellegrini­ho. Vydavatel je odmítl otisknout, šéfredakto­rka dala výpověď.

Podle šéfredakto­rky musí volební lídr strany, která se vymezuje proti homosexuál­ům, zvládnout otázky na sexuální orientaci

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Mají těžkou hlavu. Premiér Peter Pellegrini (vlevo) s předsedou strany Smer-SD Robertem Ficem.
FOTO ČTK Mají těžkou hlavu. Premiér Peter Pellegrini (vlevo) s předsedou strany Smer-SD Robertem Ficem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia