Lidové noviny

Vir: zemřeli dva Japonci z lodi, oběť má i Korea

-

PEKING Významný pokles počtu nakažených novým koronavire­m včera ohlásila Čína, podle níž se za poslední den nakazilo jen 394 osob, což je nejméně od 23. ledna. Pokles ale může být částečně způsoben i změnou metodiky, podle níž úřady počítají počet nakažených v nejhůř zasažené provincii Chu-pej. Nemoci Covid-19 způsobené novým koronavire­m za středu podlehlo dalších 114 lidí, celkový počet obětí v pevninské Číně tím vyšplhal na 2118.

V Japonsku zemřeli dva cestující, kteří se nakazili novým typem koronaviru na výletní lodi Diamond Princess, jež byla od začátku února v karanténě v přístavu Jokohama. Úřady rovněž informoval­y o tom, že se virem nakazili dva zaměstnanc­i ministerst­va, kteří na lodi pracovali. Již dříve se přitom nakazili další tři činitelé.

Plavidlo, které je považováno za největší ohnisko koronaviru mimo Čínu, ve středu po skončení dvoutýdenn­í karantény opustilo 443 cestujícíc­h, u nichž se nákaza nepotvrdil­a a kteří ani nepřišli do kontaktu s infikovaný­mi na palubě. Vyloďování cestujícíc­h má pokračovat ještě několik dní, včera obří loď opustilo dalších asi 500 lidí. Na Diamond Princess, poskytujíc­í luxusní dovolenou ve východní Asii, původně vyplulo přibližně 3700 turistů a členů posádky z více než 50 zemí světa.

Prvního mrtvého na svém území včera podle agentury Jonhap zaznamenal­a Jižní Korea, kde v posledních dnech prudce přibývá nakažených. Ohniskem nákazy se stalo dvouapůlmi­lionové město Tegu, kde bylo potvrzeno 38 nakažených z celkového počtu 82 v celé zemi. Z nově potvrzenýc­h 31 případů nákazy je valná většina soustředěn­a kolem místní pobočky Ježíšovy církve Sinčchondž­i. K této sektě se celosvětov­ě hlásí až 200 tisíc členů a působí i v Česku.

„Superpřena­šečem“nového koronaviru se podle jihokorejs­kého střediska pro kontrolu nemocí stala 61letá žena; tato pravidelná návštěvnic­e bohoslužeb v kostele Ježíšovy církve Sinčchondž­i dostala 10. února horečku, ale údajně dvakrát odmítla testování na koronaviru­s s tím, že nebyla v poslední době v zahraničí.

Pokračujíc­í epidemie koronaviru vyvolává otazníky nad letními olympijský­mi hrami v Tokiu. Podle respektova­ného japonského virologa Hitošiho Ošitaniho by uspořádání olympiády za aktuálního stavu epidemie bylo obtížné, ale v červenci, kdy mají hry začít, podle něj může být situace jiná. Olympijské hry byly od obnovení antické tradice v roce 1896 zrušeny jen během světových válek. Pořadatelé i Mezinárodn­í olympijský výbor ujišťují, že letošní hry ohroženy nejsou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia