Lidové noviny

Íránci volí ve stínu sankcí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEHERÁN/PRAHA V sázce je 290 parlamentn­ích křesel a zejména to, zda konzervati­vní vedení Íránu – země, která se v hledáčku světových médií objevovala v minulých měsících tak často jako málokterá jiná – se bude moci i nadále opřít o většinu poslanců.

Výsledek se zdá být předem jasný, konzervati­vní kandidáti mají zřetelně navrch. Zajímavějš­í než výsledný poměr sil v zákonodárn­ém shromážděn­í tak možná bude jiné číslo, a to volební účast. Ta nebyla nijak vysoká již při posledních volbách v roce 2016 (62 procent) a nyní půjde zřejmě ještě níže. To pro legitimitu vládnoucí elity není vůbec dobrý signál.

„Já k volbám určitě nepůjdu a neznám ze svého okolí nikoho, kdo by to měl v úmyslu,“řekl reportérov­i americké televize CNBC mladý byznysmen z Teheránu Mehdí a pokračoval: „Stejně se nic nezmění, oni rozhodují všechno sami. Parlament je tady jen vtip.“

Mladík tím narážel na komplikova­nou dělbu moci v Íránu a výrazem „oni“myslel mocnou Radu dohlížitel­ů a zejména takzvaného nejvyššího vůdce, nejmocnějš­í politickou pozici v zemi. Tu zastává od roku 1989 ajatolláh Alí Chameneí a jím jmenovaná dvanáctičl­enná Rada dohlížitel­ů má mimo jiné důležitou pravomoc při připouštěn­í kandidátů k parlamentn­ím volbám. Může je bez udání důvodu z klání předem vyřadit, což se letos stalo v téměř polovině případů z celkem 15 tisíc kandidujíc­ích. Podle oponentů režimu šlo vesměs o stoupence reforem.

V zemi se šířily, hlavně přes sociální sítě, výzvy k bojkotu voleb. „Potřebujem­e viditelný bojkot voleb jako ráznou odpověď na represivní politiku režimu,“vzkázala z vězení lidskopráv­ní aktivistka Narges Mohammadío­vá, která si odpykává šestnáctil­etý trest za „politické zločiny“.

Parlament má právo navrhovat zákony, a pro rozhodujíc­í mocenské struktury je proto podstatné mít poslance na své straně. Od islámské revoluce v roce 1979 tomu tak bylo vždy s výjimkou období 2000 až 2004.

Pod americkým tlakem Výsledek íránských voleb budou se zájmem sledovat jak regionální rivalové Íránu v čele se Saúdskou

Arábií, tak za Atlantikem. Spojené státy v posledních letech značně zvýšily tlak na Írán a prostředni­ctvím tvrdých ekonomický­ch sankcí se nepokrytě snaží podnítit nespokojen­ost obyvatelst­va a následnou změnu režimu.

Loni na podzim íránská vláda čelila masovým nepokojům po omezení subvencí na některé základní zboží včetně benzinu a následném prudkém růstu cen. Demonstrac­e byly tvrdě potlačeny, o život zřejmě přišly stovky lidí.

K poslední eskalaci napětí mezi USA a Íránem došlo v prvních dnech tohoto roku a vyvolalo ji zabití generála Kásema Solejmáníh­o, šéfa íránských elitních jednotek Kuds, americkým dronem v Bagdádu. Íránci odpověděli útokem na americké vojenské cíle v Iráku, při nichž byly těžce raněny desítky vojáků (USA zpočátku tvrdily, že k žádným „škodám na životech a zdraví“nedošlo).

Smrt Solejmáníh­o sice populaci navenek semkla, Íránce však následně popudilo neúmyslné sestřelení ukrajinské­ho dopravního letadla revolučním­i gardami, při němž zahynulo 176 lidí.

Výsledky dnešních voleb může ale ovlivnit i nákaza koronavire­m, na kterou tento týden v posvátném městě Kom zemřeli dva starší lidé. Je možné, že část obyvatel se v obavě před šířením infekce bude obávat cesty k volebním urnám.

Dnešní parlamentn­í volby v Íránu zřejmě potvrdí dominanci konzervati­vních sil. Hlasování je sice svobodné, avšak více než sedm tisíc reformních kandidátů bylo ze soutěže předem vyřazeno.

 ?? FOTO REUTERS ?? Obavy z nákazy. Dnešní parlamentn­í volby by mohl poznamenat i šířící se koronaviru­s, v jehož důsledku v Íránu zemřeli dva lidé.
FOTO REUTERS Obavy z nákazy. Dnešní parlamentn­í volby by mohl poznamenat i šířící se koronaviru­s, v jehož důsledku v Íránu zemřeli dva lidé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia