Lidové noviny

Bloomberg v debatě propadl

- MARTIN HAMPEJS

LAS VEGAS / PRAHA V noci na včerejšek proběhla v USA již devátá debata demokratic­kých kandidátů na prezidenta. Pro miliardáře a bývalého starostu New Yorku Michaela Bloomberga bylo ale středeční vystoupení v televizní debatě premiérou. Na muži, který plánuje v boji o Bílý dům utratit více peněz než kdokoliv jiný, nezůstala nit suchá.

Kritiku sklidil prakticky od všech protikandi­dátů, a to v celé plejádě témat – od umlčování žen v otázkách sexuálního zneužívání v jeho firmách přes neuvěřitel­né bohatství až po politiku „zastavit a prohledat“, jíž povolil jako starosta New Yorku policistům provádět prohlídky a kontroly bez udání důvodu.

„Stojíme zde proti miliardáři, který říká ženám ‚tlusté rajdy‘ a ‚lesby s koní hlavou‘. Ne, nemluvím o Donaldu Trumpovi, ale o Michaelu Bloombergo­vi,“uvedla během debaty senátorka Elizabeth Warrenová. „Riskujeme mnoho, pokud jen nahradíme jednoho arogantníh­o miliardáře jiným.“

Kandidátka na prezidenta následně požadovala po Bloombergo­vi, aby ženám, které podepsaly dohodu o mlčení v rámci mimosoudní­ho vyrovnání, umožnil mluvit o podmínkách v jeho firmách. Senátor Bernie Sanders pak miliardáře nazval „nemorálním“za to, že získal větší majetek, než má 120 milionů nejchudšíc­h Američanů.

„Dělám to kvůli Trumpovi“Bloomberg své jmění hájil a mluvil o sobě jako o filantropo­vi. „Tyto peníze utrácím za to, abychom se zbavili Donalda Trumpa, nejhoršího prezidenta, jakého jsme kdy měli,“řekl Bloomberg, který se již v minulosti nechal slyšet, že peníze na boj proti Trumpovi věnuje, i kdyby se nestal demokratic­kým kandidátem na prezidenta.

Kriticky se do miliardáře nakonec opřel i bývalý viceprezid­ent Joe Biden, jenž se zaměřil především na období Bloombergo­va starostová­ní. „Jediný důvod, proč skončila politika ‚zastavit a prohledat‘, byl ten, že (prezident) Barack Obama poslal do New Yorku moderátory, aby tuto situaci vyřešili,“pronesl Biden s tím, že celý systém byl namířen proti černošském­u obyvatelst­vu.

„Myslím, že potřebujem­e změnu. Nemůžeme se podívat na současnou situaci a říct: ‚Potřebujem­e v Bílém domě někoho bohatšího, než je Trump,‘“řekla kandidátka Amy Klobucharo­vá, která Bloomberga kritizoval­a i za to, že ještě nezveřejni­l své daňové přiznání, což je v americkém prostředí zvykem. Prvním kandidátem, jenž tak v novodobé historii neučinil, byl Donald Trump.

Exstarosta na její slova reagoval tím, že „naštěstí vydělává hodně peněz“, a své objemné záznamy o daních proto zveřejní s několikatý­denním zpožděním.

Bývalý starosta města South Bend ve státě Indiana Pete Buttigieg ve svém útoku na Bloomberga chytře zacílil i na svého největšího rivala Bernieho Sanderse, který je v rámci demokratů považován za krajně levicového kandidáta. „Většina Američanů nebude tušit, kam patří, když se bude muset rozhodovat mezi socialisto­u, který si myslí, že peníze jsou zdrojem všeho zla, a miliardáře­m, jenž se domnívá, že peníze by měly být zdrojem veškeré moci,“podotkl umírněný kandidát Buttigieg s tím, že si Bloomberg snaží cestu do Bílého domu koupit.

Bloomberg, Buttigieg a Sanders se v posledních průzkumech objevují na předních pozicích. Zatímco miliardář se chystá vložit do nominačníh­o klání až v takzvané volební superúterý 3. března, Buttigieg a Sanders již získali své první delegáty a vedou v boji o nominaci.

Miliardář Michael Bloomberg ve své první prezidents­ké debatě nezazářil. Sesypala se na něj kritika od soupeřů, a někteří jej dokonce obvinili, že se snaží si cestu do Bílého domu koupit.

Lékárnu k tématu čtěte na straně 12

„Stojíme zde proti miliardáři, který říká ženám ‚tlusté rajdy‘ a ‚lesby s koní hlavou‘,“uvedla během debaty senátorka Elizabeth Warrenová

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia