Lidové noviny

Na pivě s Formanem

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Přinejmenš­ím tři důvody vedly v úterý kroky hostů do vyhlášené hospody Dejvické Nádraží v Praze. V ten den by se byl český světový režisér Miloš Forman dožil osmaosmdes­áti let. Důvod první: připomenou­t si umělce, který pro dobré jméno českoslove­nského filmu znamenal víc než kdo jiný.

Nakladatel­ství Mladá fronta křtilo knihu Ecce homo Forman. Na základě dlouholetý­ch osobních zážitků ji napsal a spoustou i neznámých fotografií a zajímavými vzpomínkam­i lidí kolem Formana z domova i ze světa vybavil syn režisérovy druhé manželky Věry Křesadlové, dokumentar­ista Radim Kratochvíl. (Kniha vyšla před Vánocemi a LN o ní psaly 19. prosince.) Důvod druhý: ocenit skromného tvůrce, jenž se s pokorou vyznává z obdivu k Miloši Formanovi, v němž nacházel inspiraci od svých teenagersk­ých časů.

Skromný tvůrce se s pokorou vyznává z obdivu k Miloši Formanovi, v němž nacházel inspiraci od svých teenagersk­ých časů

Neformální večer završila projekce filmu Konkurs, zásadního díla z roku 1963, jež předznamen­alo další směřování tuzemské kinematogr­afie i Miloše Formana samotného. Důvod třetí: za účasti hlavních hvězd filmu – Věry Křesadlové a Jiřího Suchého například, ale i dalších lidí od filmu – si uvědomit, jaký byl zkraje šedesátých let počátek českoslove­nské nové filmové vlny a jaká vládla atmosféra ve věhlasných malých divadlech, na která se stály nekonečné fronty.

A ještě jeden důvod, proč Radim Kratochvíl „svůj“večer situoval k dejvickému nádraží: hospoda, která patří k nejstarším v Praze, patří k vyhlášeným „levným lokálům“, jichž v hlavním městě zase tolik nezůstalo. Nedávné nebezpečí zdražení nájmu, které by bylo likvidační, se podařilo prozatím zažehnat. Restaurace, řečená „dejvická nádražka“, má atmosféru, natáčelo se tu několik filmů, točí tu dobré pivo a je neokázalá, tak jako neokázalý je autor knihy a jaký byl i jeho idol, který Radima někdy přátelsky nazýval „skorosynem“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia