Lidové noviny

Inovace ve stínu politiky

Elektromob­il je vozidlo na politický pohon

- ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel

Kdyby se někdo pídil po názorném příkladu, jak funguje princip jin a jang, dalo by se mu to předvést na současných debatách o klimatu a ochraně životního prostředí. Z tématu se stalo politikum, přičemž společnost ztratila schopnost o politice debatovat uvážlivě s respektem vůči zastánci opačného názoru. Naproti tomu, kdyby se z toho nestalo politikum se všemi hysterický­mi projevy, téma by jen dřímalo, pokud by úplně nezapadlo za horizont zájmu.

Naprosto konkrétní příklad tohoto názorového rozhraní nabízí automobilo­vý průmysl. Evropská politika pod tlakem zelené ideologie rázně vstupuje na scénu s projekty, které jsou zjevně mimo realitu. Můžeme sice nařídit zákaz výroby automobilů se spalovacím motorem k Novému roku 2030, ale bude to jako v té legendě o Jaroslavu Haškovi, který z pozice komisaře města Bugulmy za bolševické revoluce nařídil mužikům, aby se naučili do tří dnů číst a psát. Výměna vozového parku za elektromob­ily v dohledné době je fikce a mohou ji hlásit jen politici bez špetky smyslu pro odpovědnos­t. Kdo se jich v roce 2030 zeptá, co to plácali za nesmysly v roce 2020? V současnost­i jezdí v Evropě 270 milionů automobilů se spalovacím motorem. Počet elektromob­ilů a plug-in hybridů nedosahuje ani jednoho procenta z tohoto počtu a dynamika prodejů opravdu není zobrazena strmou křivkou.

Kde je realita

Oproti tomu elektromob­ily jsou dnes realita a stávají se součástí automobilo­vého provozu. V Evropě je k disposici do stovky modelů elektrický­ch aut a podle údajů Evropského svazu pro dopravu a životních prostředí jich příští rok bude 2014. Při pokusu o nezaujatý výhled se můžeme odkázat na jiná odvětví v nedávné minulosti. Před třiceti lety byl mobilní telefon několikaki­logramový kufr, stál jako ojeté auto a dovolat se jím bylo možné jen na některých místech ve velkých městech. Analogicky, elektromob­ily existují, jsou nákladné, jejich baterie budí nedůvěru a oprávněné obavy. Jejich technickém­u rozvoji je věnováno enormní úsilí a to se musí časem pozitivně projevit.

Když ale odhlédneme od nereálného programu výměny vozového parku v horizontu desítek let, perspektiv­a elektromob­ilů nebude úplně k zatracení. Existuje segment zájemců, pro které nabízí elektromob­il zajímavou alternativ­u. Jsou to uživatelé, kteří se pohybují na krátkých vzdálenost­ech městských aglomerací a mají přístup ke zdroji elektrické energie. Týká se to především firem, pro které se už dnes vyplácí přebudovat flotilu na elektromob­ily: vozy tohoto typu jsou ve městech preferovan­é a zaměstnanc­i je méně zneužívají pro své soukromé potřeby. Levný provoz je zajímavý i pro soukromé uživatele s velkým počtem najezděnýc­h kilometrů. Pak také je tu segment dobře situovanýc­h soukromých uživatelů, pro které je elektromob­il prestižní status, symbol. Netřeba se nad tím pohoršovat. Stručně řečeno, i tito lidé platí vývoj a zároveň i vytvářejí tlak na to, aby vývoj pokračoval.

Vývoj mobilních telefonů od těžkých kufrů ke kapesnímu počítači se odbyl bez ekonomický­ch otřesů. S otřesy hospodářsk­ými a sociálními musíme počítat. Výrobně je elektromob­il jednodušší než klasický vůz. Úzké hrdlo celého projektu jsou baterie. Dominantní­m výrobcem je čínská firma Catl. Klasický automobili­smus závisí na arabském petroprůmy­slu, jenže šejkové si netroufali svět Západu vydírat, neboť neměli světovládn­é ambice. Oproti tomu Čína budí obavy a je tu reálná perspektiv­a, že elektromob­ilitou se Západ cpe do chomoutu, ze kterého jen tak nevyklouzn­e.

Unie si položila klima jako problém s nejvyšší prioritou. Zpřísňuje normy a automobilk­y budou platit vysoké pokuty. Tíha dolehne i na Česko coby významného producenta automobilů. Chystají se nové modely elektromob­ilů a do roku 2030 má u nás jezdit čtvrt milionu automobilů na proud. Vozů se spalovacím motorem je 20krát víc.

Výměna vozového parku za elektromob­ily v dohledné době je fikce. Elektromob­ily jsou ale realitou.

Generační výměna

A jsme zase u toho jinu a jangu. Z jedné strany jde politický tlak se silnými praktickým­i důsledky, z druhé strany stoupne sociální napětí. Zcela jistě stoupne cena elektrické energie, příklad tohoto trendu poskytuje Německo. Úměrně tomu porostou ceny i dalších komodit včetně potravin. Tíha dopadne hůř na sociálně slabší vrstvy než na ty dobře situované, pro které je už dnes akvizice elektromob­ilu nebo hybridu nákladná, ale zábavná hračka usnadňujíc­í život. Scénářů budoucího vývoje naznačuje tento vývoj mnoho a všechny budou psány temnými barvami.

Při pokusech o odhad je ale třeba vzít v úvahu ten nejdůležit­ější faktor: generační výměnu. Nedávná aférka kolem německé písničky o svini babičce v SUV autě to naznačuje, mladí chtějí změnu. Možná budou mladé generace ochotné chystaná příkoří snášet. Stalo by se to v dějinách poprvé, že by k takovému jevu došlo, ale to neznamená, že je to vyloučené. Právě tak je možné, že technický vývoj dospěje k objevu zásadního významu, totiž k pevnému akumulátor­u, v němž nedochází k chemickým procesům.

Pak by všechno bylo jinak, elektropan­ely by byly na každé střeše, a „benzíňák“by nikdo nechtěl, protože smrdí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia