Lidové noviny

Signál dal Benešov

Proč má smysl trénovat stav ohrožení státu

- Zbyněk Petráček

Jistá generace má ještě zakódováno, že slyší-li výraz vojenské cvičení, chce si odplivnout. A slyší-li výraz stav ohrožení státu, vybaví si komunistic­kou paranoii namířenou k ovládání vlastních občanů. Ale zároveň už alespoň tuší, že hybridní hrozby jsou něčím skutečným. A nemusí se spojovat jen s Putinovým Ruskem a anexí Krymu pomocí „zelených mužíků“. O reálném charakteru hrozeb, u nichž je těžké, až nemožné zjistit původce, přesvědčil kybernetic­ký útok na nemocnici v Benešově před dvěma měsíci.

Těžko si myslet, že útok v Benešově ukázal vrchol možností hybridních hrozeb. Že nic většího přijít nemůže. I proto lze tvrdit, že cvičení Obrana 2020, které má prověřit odolnost Česka vůči hybridním útokům, není žádné hraní si na vojáky.

Ale vraťme se ještě k Benešovu a 11. prosinci, protože ten útok napověděl i nezasvěcen­ým víc, než by toho byla schopna osvěta (někdo by řekl propaganda) ze strany státu. Benešov byl totiž skutečným cvičením naostro, chcete-li zátěžovým testem. Nebyl ani příliš velký, aby mohl vyvolat paniku. Ale nebyl ani příliš malý, aby mohl být bagatelizo­ván. Ukázal, jak snadné může být zcela ochromit nemocnici se stotisícov­ým zázemím pacientů. Ukázal, že náprava trvá řádově týdny, až měsíce. A ukázal ještě cosi víc.

V září dokončil Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost zprávu a média z ní citovala tuto pasáž: „Česká republika dosud žádnému sofistikov­anému a soustředěn­ému kybernetic­kému útoku nečelila.“Již v prosinci stačil menší útok, aby společnost znejistěl. Proto by nebylo prozíravé bagatelizo­vat nácvik vyhlašován­í stavu ohrožení státu. Je módou vyhlašovat stavy klimatické nouze, aniž se přesně ví, o jaká pravidla se opírají a jaké zvláštní pravomoci umožňují. Stav ohrožení státu je jiná liga – opírá se o ústavu i zákony, umožňuje zrychlené přijímání zákonů a prezidento­vi upírá právo veta. Je užitečné to vědět. Jak říká stará moudrost: doufej v nejlepší, ale připravuj se na nejhorší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia