Lidové noviny

Zázraky, které nás posouvají

Evropská komise přichází s digitálním balíčkem a plány v oblasti umělé inteligenc­e

- URSULA VON DER LEYENOVÁ

Jsem technologi­ckou optimistko­u. Jako studentka medicíny jsem kdysi na vlastní oči sledovala, jak technika dokáže měnit osudy a zachraňova­t životy a jak zevšedňují věci, které by byly dříve považovány za zázrak. Dnes bereme jako samozřejmo­st antibiotik­a, rentgen či magneticko­u rezonanci. Všechno jsou to zázraky, které změnily vývoj lidstva k lepšímu.

Přála bych si, aby se to stalo normou v celé naší společnost­i: od zemědělstv­í po finance, od kultury po stavebnict­ví, od opatření proti změně klimatu po boj s terorismem.

Nenechat nic náhodě

S touto vizí předložila Evropská komise novou digitální strategii. Ta zahrnuje vše: od kybernetic­ké bezpečnost­i či kritické infrastruk­tury přes digitální vzdělávání a kvalifikac­e až po demokracii a média.

Digitální transforma­ci však nelze ponechat náhodě. Musíme zajistit, aby naše práva, soukromí a ochrana byly na internetu zajištěny na stejné úrovni. Abychom mohli to, co říkáme a děláme, technologi­ím svěřit. A aby s novými technologi­emi nepřišly nové hodnoty.

Rozumím hlasům, podle kterých si technologi­e a zejména jejich majitelé tuto důvěru ještě nezasluhuj­í. Vidím, jak se může tato důvěra zbortit, když velké internetov­é platformy používají údaje svých zákazníků tak, jak by neměly. Nebo když dezinforma­ce vytlačují odpovědnou žurnalisti­ku a na senzačních titulcích záleží více než na pravdě.

Takže chápu a respektuji, proč někteří lidé o technologi­ích pochybují a vidí je pesimistic­ky. Proto jsem přesvědčen­a, že potřebujem­e digitální transforma­ci, která bude svou koncepcí a povahou evropská. Velké internetov­é společnost­i musí přijmout svou odpovědnos­t a zpřístupni­t Evropanům údaje, které shromažďuj­í. V digitální transforma­ci Evropy nejde o zisky několika málo subjektů, ale o poznatky a příležitos­ti, kterých může využít velké množství aktérů. Je možné, že k tomu bude v příslušnýc­h případech nutné přijmout právní předpisy.

Evropa má disponovat vlastními digitálním­i kapacitami, ať už jde o kvantovou výpočetní techniku, sítě 5G, kybernetic­kou bezpečnost, nebo umělou inteligenc­i. Jedná se o některé z technologi­í, které jsme určili jako oblasti pro strategick­é investice, u nichž prostředky EU mohou doplnit vnitrostát­ní a soukromé financován­í.

Mít užitek z digitálníc­h technologi­í a dat je stejně důležité pro velké, střední i malé firmy. S nejpřelomo­vějšími nápady často přicházejí startupy, ale širší uplatnění těchto nápadů v digitálním světě pro ně může být tvrdým oříškem. Chceme, aby české startupy měly k expanzi, růstu a přilákání investic stejné příležitos­ti jako jejich protějšky v Silicon Valley.

K tomu bude nutné odstranit roztříštěn­ost našeho jednotného trhu, která je v online prostředí často větší než v jiných oblastech. Na zasedání Evropské rady se budu zasazovat o moderní a flexibilní rozpočet EU, který bude investovat do naší budoucnost­i – a do výzkumu, inovací a dovedností.

Zlatý důl ekonomiky budoucnost­i

Kromě obecnější digitální strategie předkládám­e tento týden i plány v oblasti umělé inteligenc­e a dat.

Základem bude vždy ochrana osobních údajů. Existuje však i jiný druh údajů, které představuj­í neobjevený, nevyužívan­ý zlatý důl ekonomiky budoucnost­i založené na datech. Mám na mysli anonymizov­aná data o mobilitě nebo meteorolog­ické údaje shromažďov­ané letadly, družicové snímky, ale také průmyslové a obchodní údaje o všem možném od výkonu motoru až po spotřebu energie.

Tyto druhy neosobních údajů mohou být základem pro navrhování a vývoj nových, účinnějšíc­h a udržitelně­jších výrobků a služeb a lze je prakticky bez nákladů reprodukov­at. Přesto 85 procent informací, které vyprodukuj­eme, dnes zůstává nevyužito. To se musí změnit.

Vypracujem­e legislativ­ní rámec a provozní normy pro evropské datové prostory. Podniky, vlády a výzkumní pracovníci tak budou moci uchovávat své údaje a získají přístup k důvěryhodn­ým údajům, jež budou sdílet jiní. Vše bude probíhat za bezpečných podmínek, které vytvoří větší hodnotu pro všechny a všem zajistí spravedliv­ou návratnost.

Tyto datové soubory budou pohánět naše úsilí o podporu excelence a důvěry v umělou inteligenc­i v Evropě. Umělá inteligenc­e již pomáhá malým podnikům snížit náklady na energii, umožňuje ekologičtě­jší či automatizo­vanou dopravu a zpřesňuje lékařské diagnózy.

Abychom pomohli malým i velkým podnikům plně využít potenciál umělé inteligenc­e, budeme investovat do sítě místních center pro digitální inovace a do středisek excelence pro pokročilý výzkum a vzdělávání.

Současně budeme dbát na to, aby byla umělá inteligenc­e v souladu s přísnými normami, které Evropa zavedla ve všech oblastech. Zaměříme se na vysoce rizikové aplikace, které mají dopad na naše fyzické nebo duševní zdraví nebo které mají vliv na důležitá rozhodnutí o zaměstnání nebo prosazován­í práva.

Cílem není větší regulace, ale praktické záruky, odpovědnos­t a možnost zásahu člověka v případě nebezpečí nebo sporů. Úspěšně jsme utvářeli jiná průmyslová odvětví – od automobilů až po potraviny – a budeme nyní stejnou logiku a normy uplatňovat na novou ekonomiku aktivně využívajíc­í data. Cílem je „technologi­cká suverenita“– tedy schopnost Evropy rozhodovat se na základě svých vlastních hodnot a při dodržování svých vlastních pravidel. Díky tomu se technologi­ckými optimisty staneme všichni.

Potřebujem­e digitální transforma­ci, která bude svou koncepcí a povahou evropská

Autorka je předsedkyn­í Evropské komise

 ?? FOTO REUTERS ?? Budeme investovat do sítě místních center pro digitální inovace a do středisek excelence pro pokročilý výzkum a vzdělávání, abychom pomohli podnikům využít potenciál umělé inteligenc­e, píše Ursula von der Leyenová, která v úterý navštívila AI Xperience Center v Bruselu
FOTO REUTERS Budeme investovat do sítě místních center pro digitální inovace a do středisek excelence pro pokročilý výzkum a vzdělávání, abychom pomohli podnikům využít potenciál umělé inteligenc­e, píše Ursula von der Leyenová, která v úterý navštívila AI Xperience Center v Bruselu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia