Lidové noviny

Evropan na dvou židlích a „bezzápadov­ost“

-

Evropané sedí na dvou židlích. Počítají s americkou ochranou, ale nejsou ochotni se sami bránit. Je o tom přesvědčen komentátor amerického deníku The Wall Street Journal Walter Russell Mead.

Jak solidní a pevný je Západ? Na poslední bezpečnost­ní konferenci v Mnichově, což je největší světové setkání expertů na obranu a bezpečnost, to bylo jedním z témat. Kam zmizel Západ? A neztrácí Západ sám sebe? A nezačíná být Západ bez Západu? Nepřichází období „bezzápadov­osti“(westlessne­ss)? Neztrácejí v době „Ameriky na první místě“Evropané orientaci? Vědí vůbec, kde jsou?

Od 40. let byl americký leadership v bezpečnost­ních otázkách definičním znakem Evropy. Po několik generací chrání Amerika Evropu před Ruskem, vybudovala základny v Německu, aby

Německo už nebylo nebezpečné svým sousedům. Stejně tak USA podporoval­y evropskou integraci. Nyní Evropané nevědí, kde vlastně jsou, a směs osočování, vzteku i zklamání pak zahlcuje i atmosféru konferencí, jako je ta mnichovská.

Podle Meada nelze pochybovat o tom, že Trumpova politika od obchodních válek po tvrdost vůči Íránu testuje transatlan­tické vztahy na samotnou hranu. Ale Evropa by měla trávit méně času opovrhován­ím Trumpem a spíš se podívat do zrcadla. Stačí nahlédnout do průzkumu firmy Pew o NATO z tohoto měsíce.

Zdánlivě to vypadá dobře. Ve 14 evropských zemích a Kanadě pohlíží 53 procent respondent­ů na NATO příznivě, zatímco jen 27 procent to vidí opačně. Oblíbenost NATO propadá ve Francii a v Německu, ale ani tak to není úplně špatné. Jenže když se průzkumníc­i zeptají, zda by jejich země měla jít do války, kdyby Rusko napadlo spojence v NATO, 50 procent respondent­ů říká ne a pouze 38 procent jich souhlasí s plněním aliančních závazků. Pouze 34 procent Němců, 25 procent Řeků a Italů, 36 procent Čechů, 33 procent Maďarů a 41 procent Francouzů věří, že jejich země musí plnit závazky, pokud je napadena jiná členská země. Většinu v tomto směru najdeme pouze v USA, Kanadě, Británii a Litvě.

Evropané často a rádi dávají sami sebe do kontrastu vůči nacionalis­tům v Rusku, Číně nebo USA se svým údajně osvíceným názorem na kosmopolit­ní solidaritu. Když se ale podíváme na ty průzkumy, nevyměnili Evropané nacionalis­mus za evropskou solidaritu? Nahradili nacionalis­mus fantazií: vírou v to, že lze mít bezpečnost a prosperitu bez silné obrany. Přesně to ale činí Evropu zranitelno­u a může to způsobit i rozpad Západu. Evropští lídři se rádi hlásí k vyšším cílům a širším závazkům, ale nemají smysl pro solidaritu, na níž stojí mezinárodn­í pořádek. Ti, kdo sní o tom, že si mohou zajistit bezpečnost bez ochoty bojovat, postupně proměňují NATO v papírového tygra. Zajímavé je, že Evropané stále věří Americe. Pětasedmde­sát procent Italů je přesvědčen­o, že Američané skrze NATO ubrání Evropu před Ruskem. Totéž si myslí 63 procent Němců a 57 procent Francouzů. Navzdory vlastní váhavosti plnit závazky NATO se Evropané spoléhají na to, že Amerika – Trumpova Amerika – svoje závazky plnit bude.

Evropský problém není ani Trump, ani nacionalis­mus. Ani stesky po tom, že ostatní nechtějí sdílet evropské ideály. Je to neochota Evropanů vlastní ideály bránit. Je sice skvělé, že mladí Němci už nesní o tom, že zase dobudou Polsko, ale je špatné, že tolik mladých Němců nestojí o to, riskovat pro Evropu život, bude-li třeba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia