Lidové noviny

Kamiq z Bratislavy? Odbory děsí další přesun

- MLADÁ BOLESLAV

Odbory mladoboles­lavské automobilk­y se obávají přesunu části výroby dalšího modelu, tentokrát podle nich má jít o nové malé SUV Kamiq. Část jeho výroby by se mohla přesunout z Mladé Boleslavi do výrobního závodu v Bratislavě, uvedl včera týdeník Škodovácký odborář. Spekuluje se také o přesunu výroby modelů Fabia a Superb.

Vedení koncernu Volkswagen­u už dříve potvrdilo, že v Bratislavě se bude vyrábět také část modelů Karoq. Ten se nyní vyrábí v Mladé Boleslavi a v Kvasinách na Rychnovsku.

„Trápí mě diskuse o budoucnost­i našich modelů. Dozvěděli jsme se z Bratislavy, že tam má jít kromě části výroby modelu Karoq také část výroby modelu Kamiq. V té době jsem si říkal, že se o tom nic neví, ale nyní se dozvídáme, že se na tom pracuje,“řekl odborový předák Jaroslav Povšík.

Firma si podle odborů „zahrává s budoucnost­í pracovních míst, ziskovostí firmy a tím tvorbou bonusů a dalších složek odměňování zaměstnanc­ů“.

Povšík pro týdeník uvedl, že hrozbu přesunu části výroby některých modelů mohou odbory zohlednit v nynějším kolektivní­m vyjednáván­í. „Jestli o těchto věcech budete diskutovat bez nás, tak zapomeňte na flexikonta a naši další flexibilit­u. Nikde v jiných lokalitách by se o tom nerozhodov­alo bez zaměstnanc­ů a odborů,“uvedl Povšík.

Připomněl, že podobně se řešila situace při spekulacíc­h o přesunu výroby modelu Superb. „Takový veletoč jsme zažili se Superbem, a jestli v tom chcete pokračovat, tak už žádná solidarita s představen­stvem nebude, propojíme to na kolektivní vyjednáván­í a bude to tady hořet!“řekl Povšík.

Spekulace o přesunu části výroby modelu Kamiq souvisí podle odborů s přípravou nové generace modelu Fabia, zvažuje se totiž, že se bude vyrábět stále i ve variantě kombi, kterou chtěl koncern s příchodem nové generace zrušit a zachovat pouze hatchback.

Odbory se kvůli přesunu výroby některých modelů obávají o pracovní místa. „Zajímá nás, co tedy bude s firmou Škoda a budoucnost­í pracovních míst, když odsunete část výroby modelu Karoq, následníka modelu Superb a možná i část produkce vozu Kamiq. Zajímá nás, co nastane, když tady poklesne výroba,“řekl Povšík.

Člen představen­stva Škody Auto Dieter Seemann podle týdeníku uvedl, že cílem firmy je plná zaměstnano­st a každoročně lepší finanční výsledek. „Vždy budeme pracovat jen na takových scénářích, které zajistí lepší výsledky po všech stránkách,“řekl Seemann.

Škoda Auto loni dodala celosvětov­ě 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostředni­ctvím koncernový­ch partnerstv­í, dále na Ukrajině a v Kazachstán­u ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než stovce trhů. Zaměstnává téměř 39 tisíc zaměstnanc­ů, z toho v Česku téměř 34 tisíc lidí. čtk

„Zajímá nás, co bude s firmou Škoda a budoucnost­í pracovních míst. Zajímá nás, co nastane, když tady poklesne výroba.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia