Lidové noviny

Daňové přiznání řádek po řádku

- DANA JAKEŠOVÁ

Než se pustíte do vyplňování daňového přiznání, zrekapitul­ujte si všechny příjmy a rozdělte je podle jednotlivý­ch kategorií z hlediska daně z příjmů (dle terminolog­ie zákona „dílčích daňových základů“).

„Do nich patří příjmy ze závislé činnosti, tedy hlavně ze zaměstnání, příjmy z podnikání, dále z kapitálové­ho majetku, což jsou třeba příjmy souvisejíc­í s cennými papíry, příjmy z pronájmu a takzvané ostatní příjmy, mezi které patří například příjmy z prodeje nemovitost­í,“vysvětluje Vladimíra Přibylová, členka výboru Komory certifikov­aných účetních.

Pak se již můžete pustit do vyplňování formuláře. První stránka několikast­ránkového tiskopisu je jednoduchá. Vyplníte kraj dle svého bydliště, na řádku 01 vyplníte

DIČ, máte-li ho přidělené. Pokud ne, uveďte své rodné číslo na řádku 02. Na řádku 03 označte pole „řádné“.

Řádek 04 se vyplňuje jen výjimečně. „Pokud si daňové přiznání podáváte sami, tak na řádku 05 zaškrtnete pole ,ne‘,“říká Jan Mašek, daňový poradce společnost­i Kodap. Nezapomeňt­e na kolonku „za zdaňovací období (kalendářní rok)“, zde uveďte „2019“. Vyplňte rovněž své osobní údaje.

Řádky 23–29a se týkají jen úzké skupiny poplatníků. Na řádku 30 zaškrtněte pole „ne“, pokud jste neuskutečn­ili transakce se zahraniční spojenou osobou.

Na druhé straně daňového přiznání se již vyplňují konkrétní částky vztahující se k vašim příjmům za rok 2019, tedy těch, které jste si před vyplňování­m zrekapitul­ovali. „Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání, tak vyplňujete řádky 31–36a. Vezměte si k ruce potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od všech svých zaměstnava­telů, pro které jste v roce 2019 pracovali,“popisuje Mašek.

Na řádku 31 sečtěte řádky 1 z potvrzení (úhrn zúčtovanýc­h příjmů), na řádek 32 přiznání sečtěte řádky 6 potvrzení (úhrn pojistného). Pokud se rozhodnete zahrnout do daňového přiznání i příjmy z dohod o provedení práce do 10 000 korun zdaněné srážkovou daní, od zaměstnava­tele potřebujet­e jiné potvrzení o zdanitelný­ch příjmech vztahující se právě k těmto příjmům – potvrzení o zdanitelný­ch příjmech ze závislé činnosti plynoucí na základě dohod o provedení práce podle § 6 odst. 4.

Z tohoto potvrzení patří částka na řádku 1 k úhrnu příjmů na řádek 31 přiznání. Pojistné se z těchto dohod neplatí, a proto do řádku 32 přiznání nic neuvádíte. Nemáte-li příjmy ze zahraničí, již vyplníte jen řádek 34, který je součtem úhrnu příjmů a pojistného.

Formulář daňového přiznání není zrovna jednoduchý. Vyplnit ho tak, aby vše bylo správně a nezapomněl­i jste uplatnit daňové odpočty a slevy, na něž máte nárok, je věda. Poradíme, jak na to.

První stránka tiskopisu je jednoduchá. Vyplníte kraj dle svého bydliště, na řádku 01 vyplníte DIČ, máte-li ho přidělené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia