Lidové noviny

Jak správně vyplnit daňové

-

Kompletní tvar účtu, tedy předčíslí, matrikovou část a kód banky, lze nalézt na internetov­ých stránkách www.financnisp­rava.cz.

Pokud máte příjmy z podnikání, začněte přílohou č. 1. Nejprve zaškrtnete příslušné pole dle toho, jestli vedete daňovou evidenci, účetnictví, nebo uplatníte výdaje procentem z příjmů.

„Na řádek 101 vyplníte příjmy z podnikání a na řádek 102 výdaje – skutečné nebo paušální. Na řádek 104 uvedete rozdíl příjmů a výdajů, tedy základ daně,“vysvětluje Mašek. Vedete-li účetnictví, vyplňte jen řádek 104 (účetní výsledek hospodařen­í). Řádky 105–112 se vás týkají, pouze pokud jste vyplnili oddíly E.–I. přílohy. V opačném případě vyplňte pouze řádek 113 (je v tomto případě roven řádku 104).

Je nutno také vyplnit oddíl B. (druh činnosti) – do prvního řádku uvedete převažujíc­í činnost, ostatní pak do dalších řádků. „U všech činností uvedete příjmy a výdaje, popřípadě procentuál­ní výši výdajového paušálu,“říká Mašek. Celkový součet musí být shodný s řádky 101 a 102 přílohy. Další oddíly se vyplňují jen za určitých okolností, např. vedete-li účetnictví či jste třeba přerušili činnost.

Základ daně vypočtený v příloze č. 1 (řádek 113) potom přeneste na řádek 37 daňového přiznání.

Řádek 38 vyplňujete v případě, že máte příjmy z kapitálové­ho majetku, např. úroky z podnikatel­ského účtu (ty se neřadí mezi příjmy z podnikání). Máte-li příjmy z nájmu (nemovitost­í či movitého majetku, který není jen příležitos­tný) nebo ostatní příjmy, je třeba vyplnit i přílohu č. 2.

U příjmů z nájmu je opět možné zvolit, zda výdaje uplatníte ve skutečné výši, nebo v paušální výši. Pokud se rozhodnete pro paušální, zaškrtněte příslušné políčko. „Na řádek 201 vyplníte příjmy z pronájmu a na řádek 202 výdaje, řádek 203 je rozdílem příjmů a výdajů. Pokud neprovádít­e úpravu základu daně, je řádek 206 shodný s řádkem 203. Tato hodnota se přenese na řádek 39 přiznání,“popisuje Mašek.

Mezi ostatní příjmy se řadí například příjmy z příležitos­tných činností (ty jsou do 30 tisíc korun osvobozeny), příjmy z prodeje nemovitost­í a cenných papírů, přijaté dary, důchody apod. „Pokud se však jedná o osvobozené příjmy, do daňového přiznání se neuvádějí,“zdůrazňuje Mašek.

Na řádek 207 uveďte celkové příjmy, na řádek 208 výdaje a na řádek 209 jejich rozdíl – výdaje lze u jednotlivý­ch druhů příjmů uplatnit pouze do výše příjmů.

Tuto hodnotu přenesete na řádek 40 přiznání. Další řádek přiznání (řádek 41) je součtem předchozíc­h řádků. Řádek 41a je shodný s řádkem 41, nemáte-li příjmy ze zahraničí (kromě zaměstnání). „Pokud je zde záporná hodnota, jedná se o daňovou ztrátu, kterou bude možné využít v dalších obdobích,“doplňuje Mašek.

Řádek 42 je součtem řádků 36a a 41a (u daňové ztráty se řádek 42 rovná řádku 36a). Ztrátu z minulých let, kterou lze uplatnit (pokud je řádek 41a kladný), uvedete na řádek 44. Řádek 45 je základem daně po odečtení ztráty (nikdy nesmí být nižší než řádek 36a).

Na řádek 101 vyplníte příjmy z podnikání, na řádek 102 výdaje – skutečné či paušální. Na řádek 104 uvedete jejich rozdíl, tedy základ daně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia