Lidové noviny

Přiznání za rok 2019

-

„Po vyčíslení jednotlivý­ch základů daně přichází na řadu případné odečty, které tento základ snižují,“říká Přibylová. Ty se vyplňují v oddíle 3. Chcete-li odpočty uplatnit, musíte k nim mít příslušné doklady, které se přikládají jako přílohy přiznání. Odečíst si lze dary (ř. 46), úroky z hypotéky (ř. 47), příspěvky na penzijní připojiště­ní, penzijní pojištění či doplňkové penzijní spoření (ř. 48), příspěvky na životní pojištění (ř. 49), odborové příspěvky (ř. 50), úhradu za zkoušky (ř. 51). Další odpočty se týkají jen úzké skupiny podnikatel­ů. Součet těchto položek uveďte na řádek 54.

Na řádku 55 doplňte základ daně (ř. 45) po zohlednění odpočtů. „Pokud vám vyjde záporné číslo, vyplňte ,0‘,“dodává Mašek. Základ daně zaokrouhle­te na celá sta korun dolů (řádek 56) a z něj vypočtěte daň 15 procent (ř. 57). Řádek 59 se týká jen těch, kdo platí solidární daň.

Pokud vám na řádku 41a vyšla daňová ztráta, bez znaménka minus ji přeneste na řádek 61.

Oddíl 5 se týká slev na dani. Řádky 62 a 63 vyplňujete pouze v případě, kdy uplatňujet­e slevu na zaměstnanc­e se zdravotním postižením nebo slevu z titulu investiční­ch pobídek.

Na třetí straně vyplňte na řádku 64 částku 24 840 korun – zpravidla je nárok na celou slevu na poplatníka, i když jste pracovali jen část roku. Uplatňujet­e-li další slevy, například na manžela/ku, invaliditu, studenta či školkovné, vyplňte je do příslušnéh­o řádku (65a–69b).

„Na řádku 70 uplatněné slevy sečtete a na řádku 71 o ně snížíte daň, která vám vyšla na řádku 60. Při záporné hodnotě uvedete ,0‘,“popisuje Mašek.

Chcete-li uplatnit daňové zvýhodnění na děti, musíte údaje o nich vyplnit do tabulky č. 2. Do řádku 72 vyplňte částku daňového zvýhodnění, která je součtem zvýhodnění za všechny děti. Měsíční výše daňového zvýhodnění na první dítě je 1267 korun, na druhé 1617 a na další 2017 korun. Částku je potřeba vynásobit počtem měsíců uvedených v tabulce dětí. Pokud jste např. jedno dítě měli 12 měsíců a druhé dítě sedm měsíců, na řádek 7 vyplníte 26 523 Kč.

Pokud je řádek 71 vyšší či roven řádku 72, pak na řádek 73 uvedete celou částku z řádku 72. Na řádku 74 uvedete rozdíl těchto řádků (vždy kladný nebo 0). Je-li daňové zvýhodnění na vyživované děti vyšší než daň po uplatnění slev, při splnění podmínek můžete uplatnit daňový bonus (ř. 75). Souhrnná čísla slev vyplníte v posledních řádcích 5. oddílu. Vyplňujete-li řádné přiznání, oddíl 6 se vás netýká.

Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání a byla vám strhávána zálohová daň, vyplňte ji dle potvrzení o zdanitelný­ch příjmech na řádek 84. Pokud jste jako podnikatel­é platili zálohy na daň z příjmů, jejich úhrn uveďte na řádek 85. Příjmy z dohody o provedení práce (chcete-li je do přiznání dát), respektive sraženou daň, vyplňte na řádek 87a. Řádky 87b–90 se vyplňují jen výjimečně. Daň, již máte zaplatit, vám vyjde na řádku 91.

Po vyčíslení základu daně a uplatnění všech daňových odpočtů a slev vám daň, kterou máte zaplatit, vyjde na řádku 91

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia