Lidové noviny

Aktivní dovolená v přírodě je „in“

- DANA JAKEŠOVÁ

Stále více lidí dává před polehávání­m na rozpálené pláži přednost aktivnímu odpočinku. Třeba v Alpách. Lákavá je například nabídka regionu Saalfelden Leogang. Na vyznavače horské turistiky tady čeká 400 kilometrů cest, výzvou pro odvážné je deset ferrat.

V oblibě ho mají i cyklisté, region totiž nabízí 480 kilometrů údolních cyklistick­ých stezek a neuvěřitel­ných 720 kilometrů tratí pro horská kola všech stupňů obtížnosti. „Můj tip pro cyklisty začátečník­y je park Riders Playground. Tady se naučíte ovládat mountainbi­ke v každém věku,“říká Michael Madreiter z hotelu Puradies. Vyzkoušíte si, jak se nejlépe pohybovat na horských kolech na trailech mezi kameny a kořeny stromů.

Bohaté vyžití zde čeká i děti či gurmány. Chuťové pohárky můžete uspokojit třeba v restauraci Ess:enz v hotelu Puradies, kde vaří ze surovin z vlastního horského bio statku.

Ostrovy věčného jara

Za zkoušku stojí ale i vzdálenějš­í destinace, třeba španělské Kanárské ostrovy. Každý z těchto sedmi ostrovů v Atlantiku je jedinečný, na všech ale můžete kombinovat koupání s poznáváním. Nejrozmani­tější je Tenerife. Nabízí písečné pláže, zelená údolí, skalní srázy i nejvyšší horu Španělska Pico del Teide (3718 m). „Ti sportovněj­i založení si nahoru mohou vyšlápnout pěšky,“říká Eva Němečková z Čedoku. Jde však o náročnější túru, do kufru proto přibalte pohorky a také bundu.

„Cestou národním parkem Teide objevíte další nádheru. Od specifické vegetace přes ledovou jeskyni až po výhled, kdy za dobrého počasí uvidíte i břehy Afriky,“popisuje Němečková. Kdo si na inzerce pěší výstup netroufá, může se nechat vyvézt lanovkou. Za návštěvu stojí i zoo Loro Parque v Puerto de la Cruz, jež je známá show s kosatkami.

Sportovci ocení ostrov Fuertevent­ura, který kromě dlouhých písečných pláží s pozvolným vstupem do vody nabízí i turistické a cyklistick­é trasy. „Cyklisté se mohou kochat dlouhými úseky asfaltovýc­h cest, na nichž nepotkají auto. Uvidí ovšem písečnou dunu, horu, již by na rovině nečekali, olivový háj nebo surfařskou vesničku,“popisuje Němečková.

Koupání v lávových jezírkách Neméně rozmanitý je další ostrov v Atlantiku – portugalsk­á Madeira. Díky Golfskému proudu je tu celoročně příjemně teplo, příroda je stále rozkvetlá. „Vegetace Madeiry je z třetihor, takže tu rostou obrovské kapradiny, cypřiše, vavříny, cedry a vřesy, pestrobare­vné endemické květiny a stromy,“popisuje Petra Sochorcová z Portugalsk­é turistické centrály v Česku.

Nejlepší způsob, jak zdejší přírodu poznat, je vydat se na levády. To jsou zavlažovac­í kanály, podél nichž vedou turistické chodníky, a to skoro po rovině. „Jedna z nejhezčích je leváda z Queimadas k jezírku a vodopádu Caldeirao Verde,“dává tip Sochorcová.

Vyznavači horských túr se mohou vydat na veredy – turistické chodníky, které kdysi vznikly, aby se lidé ze severu dostali přes kopcovitý střed ostrova na jih. Za návštěvu stojí i město Funchal a botanická zahrada Jardim Tropical Monte Palace nad ním.

Užít si můžete na Madeiře i koupání, třeba v lávových jezírkách v Porto Moniz na břehu oceánu. „Lodí se pak můžete vydat na ostrůvek Porto Santo, kde je krásná devět kilometrů dlouhá písčitá pláž,“dodává Lucie Frnochová z Firotour.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Z vrcholu Pica do Arieiro vede zhruba šestikilom­etrová turistická trasa, plná úchvatných výhledů, na Pico Ruivo, nejvyšší horu ostrova Madeira
FOTO SHUTTERSTO­CK Z vrcholu Pica do Arieiro vede zhruba šestikilom­etrová turistická trasa, plná úchvatných výhledů, na Pico Ruivo, nejvyšší horu ostrova Madeira

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia