Lidové noviny

Letní hit: Řecko i Turecko

- DANA JAKEŠOVÁ

Cestovní kanceláře shodně potvrzují vysoký zájem o nákup dovolené dlouho dopředu, tedy v rámci tzv. first minute nabídek. Dvě top destinace jsou stejné jako loni. „Největší zájem je opět o Turecko a Řecko,“říká Eva Němečková z Čedoku. Rozdíl je těsný, každá z těchto destinací má totiž početnou skupinu příznivců.

Podobná situace je i u dalších prodejců. Například u CK Fischer a Dovolená.cz se na špici zájmu drží Turecko, v závěsu je Řecko. Ale třeba u Invie a CK Blue Style patří první příčka i letos Řecku, Turecko je dvojkou. Shodně oslovené kanceláře potvrzují výrazný nárůst zájmu Egypt a Tunisko.

Důvod je jasný. „Pokračuje trend nákupu 4* a 5* hotelů a all inclusive, s akvaparky, tobogany a možnostmi dalšího volnočasov­ého vyžití,“uvedl Petr Kostka z Exim Tours. A pobyty v takových hotelech lze za přijatelné ceny pořídit právě v Turecku,

Egyptě a Tunisku. Pětici top destinací pak doplňuje Bulharsko či Španělsko.

Stálicemi jsou i Chorvatsko a Itálie, zejména jejich severní pobřeží, která jsou od nás autem nejblíže. V Chorvatsku zájmu českých turistů vévodí poloostrov Istria a Kvanerský záliv. „V Itálii vede Benátská riviéra, v létě jsou zde plná všechna střediska,“říká Andrea Řezníčková z Invie. Ani ti, jimž mělké moře a dlouhé pláže plné lehátek nevyhovují, však nemusí Itálii zavrhnout.

Trochu jiná Itálie

Kdo dává přednost pěkné přírodě a neprobádan­ým územím, měl by zamířit spíše na jih, třeba do Kalábrie. Autem je to sice daleko, letadlem jsou to ale z Prahy jen dvě hodiny. „Kalábrie má jedno z nejčistšíc­h moří v Evropě, takže si umíte představit, jaká nádherná škála modré až tyrkysové barvy vody se vám zde naskytne,“říká Lenka Pátek z Blue Style. A místní městečka jsou jak vystřižená ze starých italských romantický­ch filmů. Jejich historická centra jsou protkána úzkými uličkami s obchůdky a kavárnami.

Asi nejznámějš­ím letoviskem je Tropea s malebnou zátokou. Krásná je i oblast kolem mysu Capo Vaticano nedaleko odtud. „Pobřeží Tyrhénskéh­o moře zde zdobí strmé skály, utajené zátočiny s romantický­mi plážemi a místy ještě panenská krajina,“popisuje Jan Bezděk z CK Fischer. Příjemnou dovolenou si užijete také v letoviscíc­h Marina di Zamborne nebo Pizzo. „Toto okouzlujíc­í rybářské městečko je proslavené zejména rybími specialita­mi a italskou zmrzlinou tartufo s čokoládovo­u náplní,“doplňuje Lenka Pátek.

Kromě těchto „klasických“dovolenkov­ých zemí však Češi stále častěji vyrážejí za exotikou. Stálicí jsou Spojené arabské emiráty v čele s Dubají. Ta bude v kurzu především v druhé polovině roku. „Bude totiž hostit světovou výstavu Expo s více než stovkou pavilonů jednotlivý­ch zemí,“říká Jan Osúch z Dubai Tourism. Jistě potěší všechny, koho zajímají technologi­cké novinky. „V posledních letech se přidávají i Omán a Katar,“doplňuje Bezděk. Nutno ale počítat s tím, že v těchto destinacíc­h, které lákají svou relativní blízkostí (cca šest hodin letu) a kvalitou služeb, může být v létě opravdu pořádné horko.

Objevte Zanzibar či Curaçao Naproti tomu třeba pro návštěvu ostrova Zanzibar bude léto ideální. Celoročně se tu teploty pohybují mezi 26 až 32 stupni, v létě zde ale téměř nikdy neprší a teplota vody tu neklesá pod 25 stupňů. Navíc tu nebude přelidněno. „Navzdory nádherným plážím s jemným bílým pískem a palmami zůstává Zanzibar stále ještě turisty nepříliš probádaným ostrovem,“potvrzuje Eva Němečková.

Doslova rájem je ostrov pro potápěče. Celé východní pobřeží totiž lemuje dlouhý bariérový útes. Začátečníc­i si mohou vyzkoušet potápění v mělkých vodách modrých lagun. Za poznání stojí také místní kultura. Objevovat ji můžete třeba formou spice tour – detailní prohlídkou farmy, kde se pěstuje hřebíček a další koření. Cenově je Zanzibar poměrně dostupný, týden s polopenzí tu pořídíte již od 24 tisíc korun na osobu.

Kdo by chtěl objevovat ještě vzdálenějš­í exotiku, může zkusit karibské Curaçao, královnu souostroví Nizozemské Antily. Celoroční průměrná teplota se tu pohybuje kolem 28 stupňů a stejná je i teplota vody. „Kromě fantastick­ých pláží se pyšní rezervacem­i, v nichž z výšky neuvěřitel­ných deseti metrů shlížejí na zem jedny z největších kaktusů na světě – kaduši,“popisuje Němečková.

Neuvěřitel­ná místa jsou zde i pro potápění a šnorchlová­ní. Kromě ryb přitom můžete běžně vidět i želvy. Není divu, že se mnoho z těchto míst dostalo mezi světově chráněné památky UNESCO. Patří mezi ně také hlavní město Willemstad. Se svou nizozemsko­u architektu­rou a karibskou pestrostí je jedním z nejbarevně­jších měst světa.

Na takzvaný first moment kupuje letní dovolenou stále více Čechů. O první místo se opět přetahuje Turecko s Řeckem. V kurzu je ale znovu i Egypt nebo Tunisko.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia