Lidové noviny

Manchester City proti všem

- JIŘÍ ČIHÁK

Sedm dní od přísného verdiktu UEFA. Jak se fotbalový Manchester City hájí proti dvouletému zákazu startu v evropských pohárech? A za co má vlastně pykat?

PRAHA Když se ta informace před týdnem rozletěla do světa, v kanceláříc­h tréninkové­ho centra na dohled hlavního stadionu Etihad, kde je doma Manchester City, to musela být hektika. „Všichni zůstaňte klidní,“zněly přesto první zprávy, které šéfové minulý pátek večer rozesílali překvapený­m hráčům a jejich agentům. Zatímco nejužší vedení o tvrdém verdiktu UEFA vědělo už od odpoledne, pro většinu ostatních zaměstnanc­ů včetně fotbalistů vracejícíc­h se z krátké dovolené během anglické zimní ligové pauzy to byl šok.

Byli to novináři serveru The Athletic, kteří poodhalili zákulisní dění v prvních hodinách po tom, co UEFA přísný trest zveřejnila: za porušení finančního fair play a licenčních předpisů dostal Manchester City dvouletý zákaz startu v evropských pohárech a pokutu – v přepočtu téměř tři čtvrtě miliardy korun – navrch.

Sejdeme se u arbitráže

Trvalo pět dnů, než klub mlčení prolomil.

Je to rok a půl, co německý deník Der Spiegel zveřejnil uniklou e-mailovou koresponde­nci vysokých představit­elů Manchester­u City, která měla dokazovat, že klub v období mezi lety 2012 a 2016 lhal o svých příjmech v řádu desítek milionů liber.

Aby splnil předpisy UEFA, nadhodnoti­l některé ze svých sponzorský­ch smluv, čímž porušil pravidlo finančního fair play. Tedy nástroje, který má vést kluby k vyrovnaném­u hospodařen­í.

Neměly by vynakládat za hráče a jejich platy víc, než si samy vydělají. A limitovány jsou rovněž prostředky, jež do klubů vkládají z vlastní kapsy jejich šéfové.

I v tomto bodě je City podezřelé, protože podle nezávislé komise určitou částku poslal do klubu jeho arabský majitel šejk Mansúr skrze jiné firmy.

Přitěžujíc­í okolností pro City má být i fakt, že s vyšetřovat­eli nespolupra­covalo. „Což ale není pravda, protože jsme dodali řadu dokumentů, které ukazují naši nevinu. A mrzí nás, že vyšetřovac­í komise UEFA se více spoléhala na z kontextu vytržené e-maily než na námi předložené důkazy,“řekl výkonný ředitel Ferran Soriano.

Sportovní arbitráž CAS v Lausanne, k níž City podalo stížnost už v průběhu vyšetřován­í kvůli obavám o férový proces a nyní se k ní po definitivn­ím verdiktu hodlá odvolat znovu, by měla v celé věci rozhodnout nejpozději do léta. Angličtí novináři spekulují, že CAS dvouletý zákaz zkrouhne na polovinu, což by mohl akceptovat i klub. Nebo snad ne?

City jako černá ovce

„My neudělali nic špatného a podnikneme všechny kroky pro to, abychom to dokázali,“tvrdí přesvědčiv­ě Soriano. „Všechny peníze od majitele, které klub inkasoval, byly řádně zdokumento­vány. Máme obavy, že víc než o spravedlno­st tu jde o politiku.“

Že nerozumíte? Podle zákulisníc­h informací na přísnější trest pro City apelovaly i nejvlivněj­ší evropské kluby včetně Realu Madrid či Bayernu Mnichov. Dlouhodobé spory pak City vede i s pařížským St. Germain, které vlastní majitelé z Kataru. Jeho prezident Násir al-Chelajfí je navíc ve výkonném výboru UEFA.

A třeba i na hospodařen­í francouzsk­ého klubu se prý hodlají advokáti Manchester­u City u arbitráže ptát.

Arabskými penězi napumpovan­é City mezi soupeři nikdy nebylo oblíbené. Černá ovce mezi elitou, která nyní cítí křivdu kvůli výši trestu. Už v minulosti přitom za podobné porušení finančních pravidel klub platil pokutu téměř půldruhé miliardy korun.

Představit­elé City, kterému navíc v případě prokázání viny hrozí i odpočet bodů v domácí soutěži, však dál zarytě opakují svoji verzi. A neustupují z ní ani o píď.

Kdyby ale CAS odvolání City nevyhověla a posvětil dvouletý pohárový distanc, kabina klubu by nejspíš doznala změn. Liga mistrů je ta nejzářivěj­ší scéna, na které chce hrát každý fotbalista.

Vážou se k ní i tučné finanční odměny a bonusy, o které by hráči mohli přijít. I proto se Manchester City ještě víc než v minulosti soustředí na triumf v Evropě.

Do vyřazovací­ch bojů vstoupí příští týden proti Realu Madrid, nesnadnému protivníko­vi. Vedle boje na trávníku však City ve velkém rozjíždí ještě jednu bitvu. Potenciáln­ě mnohem zamotanějš­í a zdlouhavěj­ší. Tu právnickou, zákulisní – za očištění svého jména.

Tak trochu bitvu proti všem.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hráči West Hamu přihlíží gólu Rodriho z Manchester­u City. Bude Premier League na další dva roky jedinou hlavní soutěží pro bohatý ostrovní klub?
FOTO REUTERS Hráči West Hamu přihlíží gólu Rodriho z Manchester­u City. Bude Premier League na další dva roky jedinou hlavní soutěží pro bohatý ostrovní klub?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia