Lidové noviny

Když se děti omlouvají ze školy. Bergamo dál udivuje

Úvodní osmifinále Ligy mistrů

- MILOSLAV NOVÁK

MILÁN/PRAHA Žena z Bergama jménem Alice napsala svému synovi omluvenku do školy: „Mattia nepřijde, jede s otcem do Milána na fotbal.“Dopis s podobným zněním přinesl svému třídnímu učiteli i klučina Edoardo. „Omluvte mého syna, bude se mnou, abychom byli u historické­ho okamžiku Atalanty.“Podepsán Vincenzo. Každý chtěl být u toho.

Být na stadionu, až Atalanta Bergamo poprvé v historii nastoupí k osmifinále fotbalové Ligy mistrů.

A když chtěl vidět, jak nováček soutěže nakročí mezi nejlepších osm klubů Evropy. Valencii v prvním duelu porazil 4:1, když po šedesáti minutách vedl 4:0. Senzace je blízko.

„Kdyby nám někdo před zápasem řekl, že vyhrajeme čtyři jedna, brali bychom to s nadšením. Ale teď mě mrzí chyba, po které jsme inkasovali,“řekl po zápase trenér Gian Piero Gasperini. „Asi jsme se nechali unést euforií, a zatímco my jsme si góly vypracoval­i, soupeři jsme branku darovali. I proto musíme v odvetě dát gól.“

Za hvězdu je nizozemský krajní obránce či záložník Hans Hateboer. Před třemi lety přišel z Groningenu za jeden milion eur (asi 25 milionů korun) a teď dal dva góly v osmifinále Champions League. V rozestaven­í 3-5-2 hraje pravého halvbeka.

Úterý: Dortmund – PSG 2:1 ■

Atlético Madrid – Liverpool 1:0

Středa: Bergamo – Valencie 4:1 Tottenham – RB Lipsko 0:1

Příští týden se rozehrají

■ osmifinále Chelsea – Bayern, Neapol – Barcelona, Lyon – Juventus a Real Madrid – Manchester City.

„Mimořádný večer,“líčil s úsměvem. Atalanta dala v aktuálním ročníku Ligy mistrů dvanáct gólů, o které se podělilo deset hráčů...

Jednou se proti Valencii trefil i útočník Josip Iličić, tradiční střelec týmu. V posledních deseti soutěžních duelech dal 11 branek.

„Pro Atalantu perfektní zápas, všechno jí vyšlo, byla dominantní. Až po čtvrtém gólu její hráči polevili a hosté se dostávali do šancí. Tím, že dali aspoň jeden gól, ještě není rozhodnuto,“shodují se italská média.

Atalanta dál Evropu udivuje a překonává všemožné těžkosti.

Do Ligy mistrů se dostala poprvé historii, když v minulém ročníku Série A skončila třetí.

Jenže Evropská fotbalová unie (UEFA) jí pohárová utkání nedovolila hrát na vlastním stadionu, který prochází rekonstruk­cí. Skupinu absolvoval­a na San Siru v Miláně, na stadionu, který společně užívají giganty Inter a AC.

Loni na podzim prohrála Atalanta úvodní tři utkání s celkovým skóre 2:11, pak remizovala s Manchester­em City. Jeden bod po čtyřech kolech, a přesto z toho byl postup z druhé příčky. Pomohla zaváhání soupeřů a dvě výhry na závěr nad Záhřebem a v Charkově proti Doněcku.

V prvním domácím zápase proti Doněcku se 26 tisíc diváků v osmdesátit­isícovém kotli San Sira ztrácelo. Na City dorazilo 34 tisíc a na poslední domácí duel základní skupiny proti Záhřebu přišlo 28 tisíc lidí.

Na středeční úvodní osmifinále proti Valencii už bylo 44 tisíc návštěvník­ů. Jako by se každý třetí obyvatel Bergama přestěhova­l do Milána. Ve městě, které je od milánského San Sira vzdálené 55 kilometrů, podle loňského sčítání žije 122 161 lidí.

Atalanta je výjimečná poutem, které má tým s fanoušky i s městem. Je hrdá, kam patří.

I proto všichni doufají, že do Ligy mistrů tým postoupí i v příští sezoně. V ligové tabulce zatím drží čtvrtou pozici, na pátý AS Řím má šestibodov­ý náskok.

A doufají, že si prestižní klubovou soutěž zahraje doma, byť v milánském azylu se mu daří.

Pak už by rodiče svým dětem omluvenky psát nemuseli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia