Lidové noviny

Varování: opatrně s cestami do Itálie

V Itálii přibývá nakažených koronavire­m Česko doporučuje vyhnout se mnoha oblastem

- VÍT ŠTĚPÁNEK Více čtěte na stranách 2 a 3

ŘÍM/PRAHA Počet osob nakažených nebezpečný­m koronavire­m v Itálii i včera rostl, oproti víkendu ale došlo k mírnému zpomalení. Nákaza se však kromě bohatých severních regionů Benátska, Lombardie a Piemontu, kde zůstávají zavřené školy, památky a mnohá další místa, rozšířila i do dalších oblastí, jako je Tridentsko – Horní Adiže, Emilia-Romagna či Lazio. Vesměs se však jednalo o jednotky případů. České ministerst­vo zahraničí každopádně doporučuje, aby se lidé zasaženým oblastem vyhnuli s tím, že v případě nepříznivé­ho vývoje jim může hrozit čtrnáctide­nní karanténa.

„Cestování do severních částí Itálie, kam jezdí Češi nyní lyžovat, bych zvážil. Lidé tam pak třeba čtrnáct dní mohou neplánovan­ě zůstat,“řekl LN náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Deset měst a obcí s celkem 50 000 obyvateli v nejhůře postižené 50 000 obyvatel provincii Lodi blízko Milána je v Itálii i nadále v přísné karanténě, nikdo nesmí ven ani dovnitř. Celkem bylo k uzávěrce LN v celé zemi evidováno zhruba 220 případů nákazy a na nemoc Covid-19, kterou koronaviru­s způsobuje, zemřelo sedm lidí. U všech úmrtí se jednalo o starší občany, kteří již trpěli jinou závažnou chorobou.

Ve snaze omezit šíření nákazy se o přísnou kontrolu pohybu osob v rámci Itálie pokusilo několik regionů a obcí. Prezident jižního regionu Basilicata Vito Bardi (původním povoláním armádní důstojník) vydal nařízení, podle kterého se občané přijíždějí­cí do

Basilicaty z oblastí zasažených virem musí přihlásit úřadům a bude na ně uvalena karanténa. Podobně se přenosu snaží bránit úřady turisticky navštěvova­ného ostrova Ischia u Neapole.

Mimo Itálii včera prudce vzrostl počet úmrtí na koronaviru­s v Íránu a vážná zůstává situace v Jižní Koreji s téměř tisícovkou nakažených. Nejnovější čísla z Číny naopak signalizuj­í možný ústup epidemie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia