Lidové noviny

Čína padla. Hrad upřel zájem k USA

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Tolik opěvované čínské investice nevyšly. Pekingem zklamaný Pražský hrad proto nově sází na příliv těch amerických. Přední čeští a američtí obchodníci o nich budou jednat v hradní Jízdárně 12. března během Česko-amerického podnikatel­ského fóra. „Bude to v historii České republiky největší akce na podporu vzájemného obchodu s USA,“řekl LN šéf zahraniční­ho odboru prezidenta Rudolf Jindrák.

Kromě zajímavých jmen z oblasti byznysu nebudou chybět ani politické špičky. Za Česko hned ty nejvyšší: někdejší fanda čínských peněz prezident Miloš Zeman, který dal celé akci záštitu, i premiér Andrej Babiš (ANO). Za USA by měl dorazit ministr obchodu Wilbur Ross a velvyslane­c Stephen King. Právě on přišel před rokem a půl s myšlenkou na uspořádání nového fóra. Na organizaci spolupracu­je kromě Hradu i s Hospodářsk­ou komorou ČR.

Načasování hraje do karet právě Hradu. Po krachu snu o čínských investicíc­h a ochlazení vztahů mezi Prahou a Pekingem se vítr obrací ve prospěch USA. „Chceme, aby nebyl Hrad vnímán jen česko-čínsky, ale i česko-americky,“řekl LN hradní zdroj s tím, že nový obrat je důkazem Zemanovy zahraniční politiky mnoha azimutů.

Česko-americké podnikatel­ské fórum má dle Hradu ukázat, že vztah prezidentů Miloše Zemana a Donalda Trumpa není narušen. „A to i přesto, že se Zemanova návštěva Bílého domu dosud neuskutečn­ila. Na prezidents­ké úrovni tak vztahy s USA žijí,“řekl LN hradní zdroj. Potvrdil také, že Česko-čínské investiční fórum bylo skutečně předobraze­m tohoto amerického. Inspirací byl prý i samotný název akce. „Co se týká témat, jejich záběru i rozsahu publika, je to srovnateln­á akce. To čínské bylo jen o trochu větší a zahrnovalo velkolepou večeři, ta nyní nebude,“řekl zdroj LN s tím, že celou akci platí americká strana, včetně cateringu. Nicméně Hrad pronajal své prostory za velmi příznivých podmínek.

Pozvání pro stovku firem

Za českou stranu se podnikatel­ského fóra zúčastní stovka firem. „Pozvali jsme zástupce českých společnost­í, které se účastní podnikatel­ských misí do zahraničí a mají silné obchodní vazby na USA. Fórum koncipujem­e tak, aby se jej účastnili přední američtí a čeští obchodní lídři, na fóru zaštítěném prezidenty obou zemí by mohli navázat nová obchodní partnerstv­í,“sdělil LN mluvčí Hospodářsk­é komory Miroslav Diro. Z předběžnéh­o programu, který komora aktuálně sestavuje, vyplývá, že pozvány byly například firmy Linet, Avast, Kiwi.com a další. Americký byznys představí buď exšéfka IBM Ginni Romettyová, nebo někdejší generální ředitel Cisco John Chambers. Svou účast zvažuje také Marc Benioff, zakladatel a generální ředitel společnost­i Salesforce.

Kromě setkání na Pražském hradě připravila americká ambasáda i další, na byznys zaměřené, akce. Termínově jsou rozprostře­ny do celého týdne, který ponese název U.S. – Czech Business Week. Akce z jeho rámce se odehrají zejména na americké ambasádě.

Podle viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara je byznysové fórum důležité hlavně proto, že českým exportérům naznačí příležitos­ti na mimoevrops­kých trzích. „Jsme nebezpečně závislí na EU, potřebujem­e proto diverzifik­ovat, třeba jako Německo,“řekl LN Špicar.

Spojené státy jsou druhým největším obchodním partnerem Česka ze států mimo území Evropské unie. České firmy ročně vyvezou do USA zboží za zhruba 100 miliard korun, jde zejména o motory, čerpadla, pneumatiky a mikroskopy. Samostatno­u kapitolu tvoří příležitos­ti pro české sklo, po němž se v USA zvyšuje poptávka v souvislost­i s výstavbou nových domů. Ve velkých městech rostou rovněž highendové komerční prostory, v nichž má šanci uspět designové sklo.

Digitální daň neusne Předpoklád­á se, že obchodníci a politici se během debat nevyhnou problemati­ce digitální daně, kterou plánuje česká vláda a jejíž zavedení by dle mínění Hospodářsk­é komory a některých českých exportérů mohlo negativně ovlivnit obchod s USA. Sedmiproce­ntní zdanění by se mělo týkat internetov­ých firem v ČR s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v Česku roční obrat za uskutečněn­é zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. USA v minulých dnech údajně varovaly, že v případě zavedení digitální daně zavedou vůči ČR odvetná opatření. „Doufáme, že velmi dobré vzájemné vztahy obou zemí nenaruší obchodní válka či sankce USA vůči českým exportérům. To by mohlo přijít, pokud by Česko ještě letos přijalo vládou navrženou digitální daň, v rámci zemí EU vůbec nejvyšší,“zdůraznil Špicar.

Na česko-americké podnikatel­ské fórum možná navážou další podobné akce, zájem jeví i jiné země, podle informací LN například Poláci. „Hrad by se k tomu nepostavil zády,“potvrdil zdroj.

 ?? FOTO REUTERS ?? Americký ministr obchodu Wilbur Ross by měl být jedním z účastníků Česko-amerického obchodního fóra pořádaného na Pražském hradě
FOTO REUTERS Americký ministr obchodu Wilbur Ross by měl být jedním z účastníků Česko-amerického obchodního fóra pořádaného na Pražském hradě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia