Lidové noviny

Policie zadržela náměstka

Spolupraco­vník ministryně Maláčové je obviněn kvůli zakázce na výplatu sociálních dávek

- MARTIN SHABU

PRAHA Když na dveře vaší kanceláře zaklepou vyšetřovat­elé Národní centrály proti organizova­nému zločinu, není to nic příjemného. Pokud za vámi navíc jdou detektivov­é z odboru závažné hospodářsk­é trestné činnosti s obviněním v IT zakázce ministerst­va práce a sociálních věcí, končí legrace. Přesně to se odehrálo včera dopoledne v kanceláři Jana Baláče, náměstka pro řízení sekce ekonomické a ICT na uvedeném ministerst­vu. Policie Baláče spolu s vedoucím oddělení bezpečnost­i ICT Karlem Mackem obvinila z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a z přípravy zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Případ dozoruje Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

Kauza je o to výbušnější, že se týká IT zakázky na výplatu sociálních dávek. Ministerst­vo hledá již dlouho alternativ­ního dodavatele za firmu OKsystem, která lukrativní byznys se státem provozuje už od roku 1993. Žalobce Matula přitom dozoroval i případ z října 2012, kdy po obdobné razii skončil mezi obviněnými náměstek tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (za TOP 09) Vladimír Šiška.

Kdo bude provozovat systém na výplatu sociálních dávek od příštího roku, kdy měl současný dodavatel skončit, zůstává nejasné. Hrozí, že ministerst­vo bude donuceno prodlužova­t kontrakt s firmou OKsystem. Už potřetí. V sídle společnost­i včera policisté rovněž zasahovali.

Neschopnos­t resortu, nyní v rukou Jany Maláčové (ČSSD), vybrat nového provozovat­ele vyvolala pnutí uvnitř vládní koalice. S kritikou přišla i opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia