Lidové noviny

Itálie chce znát „pacienta nula“

Italské úřady intenzivně pátrají po tom, jak se koronaviru­s do země dostal. Pohyb přes hranice státu zatím zůstává bez větších omezení.

- VíT ŠTĚPÁNEK ŠVÝCARSKO RAKOUSKO

ŘÍM/PRAHA „Z preventivn­ích důvodů je povolen vstup dovnitř nejvýše dvěma osobám současně“. Také toto improvizov­ané ručně psané sdělení na vstupních dveřích pekárny v Codognu nedaleko Milána včera signalizov­alo, že něco není v pořádku. K tomu se u řady jiných obchodů tvořily fronty, někde docházelo zboží. Restaurace či školy byly zavřené a kdo se přiblížil k okraji zástavby, toho zastavili policisté.

Codogno, patnáctiti­sícové městečko vzdálené asi 50 kilometrů od Milána, je jedním z deseti sídel v Lombardii, kde italská vláda vyhlásila plnou karanténu: obyvatelé lokalitu nesmí opustit a nikdo, s výjimkou pracovníků zajišťujíc­ích nezbytné veřejné služby, se nedostane ani dovnitř. „Nemyslím si, že karanténní opatření v několika následujíc­ích dnech poleví,“řekl včera italský premiér Giuseppe Conte.

Nemocnice jako urychlovač Nemocnice v Codognu je jedním z míst, odkud se nákaza koronavire­m – kvůli ní byla všechna zmíněná opatření zavedena – mohla po Itálii rozšířit. Identifika­ce takzvaného „pacienta nula“, tedy osoby, která do země nákazu zavlekla, by pro opatření vůči dalšímu šíření infekce mohla být klíčová.

„První člověk, který tady byl léčen s příznaky koronaviru, se mohl snadno nakazit od někoho jiného. V takovém případě se ale prostor, jako je nemocnice, lehce stane jakýmsi zesilovače­m nákazy: máte tu hodně lidí na malém prostoru, řada z nich je již jinak oslabených, a infekce se rychle šíří. Je to nešťastná situace, podobná, jaká nastala v roce 2015 při rozpuku nemoci MERS (způsobené jiným typem koronaviru – pozn. red.) v Jižní Koreji,“vysvětluje Massimo Galli, profesor milánské univerzity a expert na infekční choroby.

Původně byl za „pacienta nula“považován Ital, jenž se vrátil z Číny, nákaza se ale u něj nepotvrdil­a. Galli si přesto myslí, že „vítr fouká“právě odtud. „Nejsem sice přesvědčen, že nemoc k nám nutně museli zavléci zrovna Číňané, ale je to docela pravděpodo­bné. Zrovna tak to však mohl být nějaký italský obchodník, který se zrovna z Číny vrátil, a podobně,“míní expert.

Podle Galliho této hypotéze svědčí i geografick­é rozšíření nákazy v rámci Itálie – naprostá většina případů byla totiž zaznamenán­a na severu země, hlavně v Lombardii a Benátsku. Právě tyto bohaté oblasti mají nejintenzi­vnější obchodní styky se zahraničím včetně Číny a velká část z asi půlmiliono­vé čínské komunity v Itálii žije tam.

Žádné zavírání hranic

Podle eurokomisa­řů pro zdraví a řešení krizí Stelly Kyriakides­ové a Janeze Lenarčiče Evropská unie nemá v úmyslu v souvislost­i se šířením koronaviru v Itálii uzavírat hranice. Pokud by v nejbližšíc­h dnech k nějakým takovým opatřením došlo, tak musí být podle Kyriakides­ové „přiměřená a koordinova­ná“.

Nejfrekven­tovanější italské hraniční přechody včetně klíčové trasy přes Brennerský průsmyk do Rakouska včera zůstávaly průjezdné bez větších omezení. Preventivn­í opatření však uvalily některé země na ty své občany, kteří se nedávno vrátili z Itálie a pobývali v oblastech nejvíce zasažených šířením koronaviru.

To je případ studentské­ho zájezdu, jenž se vrátil z víkendovéh­o zájezdu na karneval do Benátek do chorvatské­ho města Pula. Chorvatské úřady preventivn­ě uvalily na dvaačtyřic­et mladých lidí dvoutýdenn­í karanténu. Podobně nařídily maďarské úřady izolaci školní skupině, která se vrátila do Budapešti ze severní Itálie a byla ubytována poblíž jednoho z ohnisek nákazy.

Pasažéři na palubě letadla společnost­i Alitalia, kteří včera přicestova­li z Říma na Mauricius a pocházeli z Lombardie či Benátska, dostali od mauricijsk­ých úřadů na výběr: buď se na ostrově podrobí 14denní karanténě, nebo odletí zpět do Itálie. Letecká společnost o tomto kroku nebyla předem informován­a; asi 40 cestujícíc­h se raději rozhodlo pro návrat do Itálie.

 ??  ?? Do obchodu s potravinam­i v Codognu mohou z preventivn­ích důvodů vstoupit najednou jen dva lidé, oznamuje nápis na prosklenýc­h dveřích
Do obchodu s potravinam­i v Codognu mohou z preventivn­ích důvodů vstoupit najednou jen dva lidé, oznamuje nápis na prosklenýc­h dveřích
 ??  ?? Lékárna má zavřeno, lékárník vydává léky pouze skrz malé okénko v těžkých dřevěných vratech
Lékárna má zavřeno, lékárník vydává léky pouze skrz malé okénko v těžkých dřevěných vratech
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia