Lidové noviny

Blíží se krize? Investoři raději kupují zlato

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Poptávka po zlatě roste a s tím i jeho cena. Je nejdražší za posledních sedm let. Za trojskou unci se včera platilo bezmála 1700 dolarů, tedy zhruba 1270 korun za gram. Je to o deset procent víc než před vypuknutím epidemie koronaviru.

„Investoři se obávají, že se epidemie rozšíří z Číny do dalších zemí, což způsobí výrazné ztráty na trzích,“řekl LN hlavní ekonom společnost­i BHS Štěpán Křeček. Peníze se proto přesouvají z akcií, jejichž ceny po celém světě klesají, například do bezpečnějš­ího zlata. Na evropských burzách dochází k největším poklesům za poslední čtyři roky, v červených číslech jsou hlavně italské akcie. Zájem se naopak vedle zlata přesouvá ke státním dluhopisům, hlavně německým a americkým.

Výrazný pád se včera nevyhnul ani českým akciím. Kolem tří procent ztratila hodnota firem ČEZ, nebo O2, banka Moneta pak dokonce čtyři procenta.

Agentura Reuters vypočítává, že z hodnoty na burze obchodovan­ých evropských firem se během pár hodin obchodován­í po zprávách o šíření koronaviru v Itálii „odpařilo“minimálně devět bilionů korun. Ztrácejí výrobci luxusního zboží, automobilk­y, technologi­cké firmy i banky.

Prodej aut desetinový

Podobně se to dělo i při hospodářsk­é krizi po roce 2009. Investoři se zbavovali akcií a kupovali zlato a dluhopisy. Ceny zlata díky tomu rekordně vylétly.

Důvodů, proč se obávat ekonomické­ho zpomalení, je stále více. Koronaviru­s pořád není pod kontrolou, naopak se rozšiřuje do dalších zemí. Čínská ekonomika je kvůli omezení byznysu a karanténě hned několika měst částečně paralyzova­ná. Například osobních aut se v zemi za první polovinu února prodala jen desetina oproti loňsku; to je v podstatě o dva miliony aut méně.

Potíže se ale přesouvají také do dalších zemí. Kvůli viru je zavřený i jihokorejs­ký závod Samsungu. Dalším firmám karanténa některých oblastí komplikuje zásobování. Škoda Auto již kvůli situaci zřídila speciální tým.

Kvůli menšímu převozu zboží jsou na zámořských lodích volné kapacity a ceny přepravy klesají. Horší výhled ekonomik vedl i k levnější ropě, která snižuje ceny benzinu po celém světě.

Mezinárodn­í asociace leteckých dopravců vydala prognózu, podle níž se bude v letošním roce méně létat. Výhled u regionu Asie a Tichomoří asociace snížila o celých 13 procent. Letecké společnost­i kvůli tomu utrží o 28 miliard dolarů méně.

Propadají se i akcie evropských leteckých společnost­í, které na asijském trhu tolik nestojí. Investoři se zbavují akcií firem, jako jsou Ryanair, EasyJet, Air France nebo Lufthansa.

České řízení letového provozu včera na dotaz LN uvedlo, že přes Česko kvůli viru denně přelétává o 25 velkých letadel méně. V celkovém provozu to není mnoho, ale ve finančním výsledku společnost­i se to projeví.

Evropské aerolinie pak letadla, jež dříve mířila do Číny, přesměrová­vají například do USA. „V posledních týdnech jsme zaznamenal­i rostoucí zájem o Mauricius, Seychely nebo americké Miami,“popisuje Josef Trejbal ze serveru Letuška.cz, kam se přesouvá poptávka Čechů, kteří by jinak mířili do Asie.

Epidemie koronaviru způsobuje stále větší obavy z propadu globální ekonomiky. Ceny akcií padají, klesá zájem o cestování a naopak roste cena zlata.

 ?? FOTO REUTERS ?? Raději s maskou. Zaměstnane­c automobilk­y v čínské Šanghaji.
FOTO REUTERS Raději s maskou. Zaměstnane­c automobilk­y v čínské Šanghaji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia