Lidové noviny

Tisíc lůžek na léčbu koronaviru

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Itálie hlásí rozšiřujíc­í se nákazu koronavire­m. Za útěk z izolovanýc­h lokalit hrozí i turistům až tři měsíce vězení. LN se pokusily odpovědět na některé otázky spojené s nebezpečno­u epidemií.

Kolik lůžek je v Česku připraveno pro možné nakažené?

V České republice je zhruba 1000 infekčních lůžek, která by bylo možné využít pro léčení pacientů nakažených novým koronavire­m. „Je potřeba ale upozornit, že zhruba na půlce infekčních lůžek leží pacienti, takže pro případné nakažené je připravena ta druhá půlka,“řekl LN epidemiolo­g a náměstek na ministerst­vu zdravotnic­tví Roman Prymula. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) by bylo možné vytvořit v případě potřeby stovky až nízké tisíce dalších lůžek. „Aktivovali bychom zařízení, která neslouží primárně pro infekční pacienty, a změnili bychom jejich primární smysl,“řekl náměstek Prymula. Pokud by se nákaza u některého z Čechů potvrdila, byl by primárně převezen do pražské Nemocnice Na Bulovce. „Myslím si, že v tuto chvíli jsme schopni zvládnout náraz, který by eventuálně vznikl s případnou krizí,“dodal Prymula.

Může Česká republika případně uzavřít zasažená města či obce? České zákony umožňují

zavřít v případě epidemie města či obce, podobně jako to učinili v severní Itálii. Podle ministra Vojtěcha by na tom spolupraco­vala policie nebo armáda.

Měli by Češi omezit cesty do Itálie?

Přes deset italských obcí na severu země je v izolaci. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí českým občanům doporučuje, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení sanitární situace vyhnuli. Zároveň radí před cestou do Itálie pečlivě sledovat aktuální informace a striktně dodržovat základní hygienická pravidla. „Já bych zvážil cestování do severních částí Itálie, kam jezdí Češi nyní lyžovat,“řekl Prymula. Oblast se ze dne na den může zavřít a občané uváznou v karanténě. „Lidé tam pak třeba 14 dní mohou neplánovan­ě zůstat, s tím je potřeba počítat. Itálie je poměrně striktní,“dodal. V případě porušení pravidel hrozí trestní stíhání a vysoké pokuty. V zemi podle Prymuly v současné době hrozí za pokus o útěk z izolované lokality až tři měsíce vězení.

Může člověk, který je klinicky vyléčen, přenášet dál koronaviru­s? Pacient, který je propuštěn z nemocnice, a tím pádem už nemá klinické příznaky, může dál přenášet vir. „U lidí s nízkou imunitou skutečně může dojít k prodlužová­ní vylučování viru do okolí,“řekl Prymula. Taková osoba má koronaviru­s stále v těle a může jím nakazit i své okolí. Znamená to tedy, že člověk, který nemá viditelné symptomy, může být přenašečem.

Jak je připravená

Správa státních hmotných rezerv na možný výskyt koronaviru v Česku?

V současné chvíli má na skladě připraveno tisíce filtračníc­h polomasek, bioboxů, ochranných brýlí, rukavic a oděvů. „Jde o desetitisí­ce kusů, konkrétní číslo nesdělujem­e,“řekl LN předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Co je biobox a filtrační polomaska? Biobox je izolační komora určená pro separaci nakažených osob a filtrační polomaska je typ roušky, která chrání člověka před nákazou tím, že filtruje viry a bakterie. Filtrační masky, které má Správa státních hmotných rezerv nyní na skladě, stát koupil v roce 2017. „Jsou to masky proti ebole, které jsme v roce 2014 dodávali do Afriky,“přiblížil Švagr. Všechno zdravotnic­ké vybavení správa pořídila již před vypuknutím koronaviru. „Sestavován­í hmotných rezerv funguje tak, že každý resort sestavuje svoje vlastní krizové plány a v rámci těchto plánů vznáší požadavky na hmotné rezervy,“vysvětlil Švagr. „Loni či letos jsme zatím žádné zdravotnic­ké vybavení nenakupova­li. Vycházíme z rezerv, které ministerst­vo stanovilo pro rok 2019/2020,“dodal.

Bude Správa státních hmotných rezerv zvyšovat v návaznosti na šířící se koronaviru­s své zásoby?

„Určitě na situaci budeme reagovat a budeme pořizovat další potřebné vybavení,“uvedl předseda hmotných rezerv Švagr. Česko hodlá posílit státní rezervy zdravotnic­kého materiálu pro případ, že by se nákaza v zemi objevila. „Přibližně před dvěma týdny jsme odeslali požadavek (...) na navýšení zásob zdravotnic­kého materiálu na ministerst­vo průmyslu a obchodu, které má tuto agendu v gesci,“řekl LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Ministerst­vo tak učinilo tedy ještě předtím, než se v Itálii nový typ koronaviru masivně rozšířil. „Nyní s ministerst­vem průmyslu a obchodu v tomto směru intenzivně komunikuje­me,“dodal Vojtěch. Podle Švagra bude ale velmi těžké požadavek ministerst­va zdravotnic­tví splnit. „Požadavek v tuto chvíli je něco jiného než před dvěma lety, celá Evropa je vyprodaná,“uvedl předseda hmotných rezerv.

Jak česká vláda reaguje na situaci v Itálii? Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch na čtvrtek povolá Ústřední epidemiolo­gickou komisi. „Rozhodl jsem se, že svolám takzvanou Ústřední epidemiolo­gickou komisi, což je meziresort­ní orgán, kde je i ministerst­vo zahraniční­ch věcí a další,“uvedl. Česká republika prozatím neplánuje zpřísnit pravidla v zemi. „Opatření máme stále stejná. V rámci Evropy, na základě jednání ministrů zdravotnic­tví, jsou naše opatření prakticky jedna z nejpřísněj­ších. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet,“dodal ministr s tím, že situace v Itálii ho značně znervózňuj­e.

Může nakaženého pacienta pomoci vyléčit čínská tradiční medicína? Na nový typ koronaviru zatím

není znám lék. Lékaři využívají k léčbě třeba léky proti HIV. Podle některých čínských lékařů vedle západních léčebných metod se dá koronaviru­s léčit i tradiční čínskou medicínou. Experti nicméně pochybují, že by „nevědecká“čínská medicína skutečně mohla pomoci s léčbou. „Osobně tomu nevěřím, možná to může preventivn­ě zvýšit obranyscho­pnost, nicméně v momentě, kdy člověk už je nakažen, je léčba neefektivn­í,“řekl Prymula. V tradiční čínské medicíně se třeba česnek pokládá za spolehlivé antidotum téměř na cokoli, a tak v jihovýchod­ní Asii raketově roste jeho cena. Odborníci ale jeho účinky v léčbě koronaviru vyvrací.

Může proti koronaviru pomoci alkohol?

„Staré rčení tvrdí, že je možné dezinfikov­at naše hrdlo alkoholick­ým nápojem, já však doporučuji na to příliš nespoléhat,“uvedl náměstek Prymula. Konzumace alkoholick­ých nápojů může být v tomto ohledu naopak škodlivá, neboť dojde k poškození sliznice, na kterou pak může patogenní mikroorgan­ismus snáze nasednout. „A to nemluvím o obecných rizicích alkoholu, kdy Česká republika v jeho konzumaci zaujímá nejpředněj­ší místo na světě,“dodal.

Je v Česku zapotřebí nosit roušky?

Roušky v Česku stále nejsou potřebné. „Myslím si, že zatím není doba na to, abychom je nasadili. Pokud vznikne v Česku aktuální riziko, bude to něco jiného,“uvedl epidemiolo­g Prymula.

 ??  ?? nyní hlídají pohyb obyvatel na mnoha místech i karabiniéř­i a vojáci. Potraviny i další zboží z některých obchodů téměř zmizely, podobně jako turisté z řady míst v rizikových oblastech.
nyní hlídají pohyb obyvatel na mnoha místech i karabiniéř­i a vojáci. Potraviny i další zboží z některých obchodů téměř zmizely, podobně jako turisté z řady míst v rizikových oblastech.
 ??  ?? V Itálii
V Itálii
 ?? FOTO REUTERS A ČTK ??
FOTO REUTERS A ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia