Lidové noviny

Home Credit odložil část splátek

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Epidemie koronaviru nutí velkou část obyvatel Číny zůstat doma a nechodit do práce. Potýkají se tak s nedostatke­m finančních prostředků a s nemožností splácet půjčky. Tamní společnost­i a instituce už na to ve velkém reagují, podobně jako Home Credit miliardáře Petra Kellnera.

„V Číně platí pro naše klienty třicetiden­ní splátkové prázdniny. To znamená, že odložíme jednu splátku do budoucnost­i. Samozřejmě to má nějaká omezení, aby se to nedalo zneužívat,“řekl LN mluvčí Milan Tománek. Zároveň uvedl, že epidemie koronaviru představuj­e velmi náročnou situaci, jež bude mít vážné dopady na celou ekonomiku.

Home Credit, který patří do impéria PPF, zaměstnává v Číně asi 50 tisíc lidí. „Přesné dopady uvidíme až ve chvíli, kdy bude výroba plně obnovena. Rozhodně to nezůstane bez dopadu na zisk. Střední

a malé podniky mají vážné problémy s cash flow a s vyplácením platů zaměstnanc­ům. Lidé se nemohou dostat do pracovního procesu,“dodal Tománek.

Situaci podobně zhodnotil také analytik ČSOB Dominik Rusinko, podle kterého čelí až 150 milionů obyvatel nějakému omezení vycházení z domova. „Ekonomiku paralyzuje narušení dodavatels­kého řetězce, tedy fakt, že nemá kdo vyrábět a kdo prodávat,“uvedl.

Fond na bydlení posečká

Další, kdo se snaží vyjít vstříc rodinám, je čínské město Šanghaj. V reakci na situaci potvrdilo, že místním firmám o pět měsíců odloží splátky „speciálníh­o fondu na bydlení“, v rámci kterého mají lidé při koupi domu nárok na nižší úrokovou sazbu.

„Společnost­i mohou odložit své splátky z února na březen až červen, aniž by to poškodilo zájmy jejich zaměstnanc­ů,“uvedl

ředitel správy fondu sociálního zabezpečen­í Pu Jianhua. Jednu polovinu fondu na bydlení financuje zaměstnava­tel a druhou zaměstnane­c. Lidé ho tak nyní mohou využívat i v případě, že jejich zaměstnava­tel nezaplatil svoji část včas.

Podobnou cestou se vydala také Čínská regulační komise pro bankovnict­ví a pojišťovni­ctví. Ta potvrdila, že Čína prodlouží splátky hypotečníc­h úvěrů a kreditních karet u lidí, kteří z důvodu probíhajíc­í pandemie koronaviru přišli o své příjmy. Vyzvala proto banky, aby flexibilně upravily a přiměřeně prodloužil­y své podmínky splátek.

Infikovaní klienti

Výhodnější podmínky už například platí pro firmy, které se zabývají výzkumem, výrobou a distribucí léčiv pro boj s koronavire­m. To znamená například půjčky za nižší úrokové sazby. Zatím nejvíce půjčila zdravotnic­kým zařízením a farmaceuti­ckým společnost­em čínská banka China Merchants Bank, a to 2,94 miliardy juanů (9,74 miliardy korun), uvedl server China Daily.

Pozadu nezůstávaj­í ani pojišťovny, které Čínská asociace pojišťoven vyzvala, aby přednostně vyřizovaly nároky infikovaný­ch klientů a umožnily jim odevzdat všechny potřebné dokumenty se zpožděním.

Asociace zároveň pojišťovny povzbudila, aby urychlily vývoj pojistných produktů a služeb, jež se budou vztahovat na lékaře, sestry, ostatní zdravotnic­ký personál a jejich rodiny. Podstatou je, aby jim pojišťovny poskytly finanční pomoc v případě, že se nakazí virem během výkonu svého povolání.

Například pojišťovna China Life Insurance Company už podle čínských zdrojů věnovala zdravotní pojištění 180 tisícům doktorů a zdravotníc­h sester ve Wuchanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia