Lidové noviny

Koronaviru­s ve světě

-

Počet obětí nákazy v Íránu vzrostl z 12 na 50, uvedla včera íránská polooficiá­lní agentura ILNA. Je to nejvíc mimo území Číny, podle íránských státních médií je však mrtvých pouze 12 a nakažených 60. Většina případů nákazy se soustřeďuj­e do města Kom, kam nemoc Covid-19, kterou nový koronaviru­s způsobuje, zanesli podle íránských úřadů lidé, kteří přicestova­li z Číny. Infekce se již rozšířila i do dalších íránských měst, včetně nedaleké metropole Teheránu.

První případy nákazy včera oznámilo několik zemí Blízkého východu, například Irák, kde testy přítomnost viru potvrdily u íránského studenta. V Kuvajtu byli nakaženi tři lidé, kteří navštívili Írán, a rovněž v Bahrajnu onemocněl člověk, jenž přijel z Íránu. Onemocněly i dvě ženy v Ománu, které se nedávno vrátily z Íránu, jejich stav byl však včera stabilní. Prvního pacienta s potvrzeným novým typem koronaviru oznámily rovněž afghánské úřady, nemocný je v západní provincii Herát, jež sousedí s Íránem.

Podle čínských úřadů měl virus včera dalších 150 obětí. Nový koronaviru­s v pevninské Číně zabil již 2592 lidí, ze 150 nových obětí až na jednu výjimku všichni nakažení zemřeli v centrální provincii Chu-pej, považované za ohnisko nákazy, uvedla včera agentura AFP s odvoláním na čínské úřady. Úřady včera také oznámily 409 nových případů infekce, opět převážně v provincii Chu-pej, což je pokles oproti 648 novým případům oznámeným o den dříve, upozornila agentura Reuters. V pevninské Číně je celkem přes 77 000 nakažených.

Jihokorejs­ké úřady včera informoval­y o 161 nových případech a následně o dalších 70. Celkový počet nakažených v zemi se přehoupl přes 830 a platí zde nejvyšší stupeň zdravotní pohotovost­i. Tamní ministerst­vo kultury včera oznámilo dočasné uzavření muzeí a knihoven, zavřeny jsou také školy. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia