Lidové noviny

Detektivov­é na lovu u Maláčové

Měsíce trvající skryté prověřován­í vyvrcholil­o razií na ministerst­vu práce a sociálních věcí. A to kvůli zakázce na systém dávek

- MARTIN SHABU

PRAHA Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal kvůli IT zakázkám na ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV) loni v lednu 11 trestních oznámení. Opakovaně o situaci jednal i sněmovní výbor pro sociální politiku.

A právě zájem o dění v resortu, kterým ročně protečou stovky miliard korun na výplaty různých sociálních dávek, přilákal pozornost vyšetřovat­elů Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Ti dle informací LN déle než 1,5 roku sledovali, jak dopadne souboj dodavatelů systému na výplatu sociálních dávek. O zakázku se přetahují společnost­i OKsystem a DXC Technology.

Na první pohled právní bitva o vítěze tendru získala přídech zločinu. Toho se měl dle vyšetřovat­elů dopustit Jan Baláč, náměstek MPSV pro řízení sekce ekonomiky a informační­ch a komunikačn­ích technologi­í (ICT) a blízký spolupraco­vník ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Náměstek měl dle policie jednat společně se šéfem oddělení bezpečnost­i ICT ministerst­va Karlem Mackem. „Kvůli přidělení zakázky za čtvrt miliardy korun zazněla i žádost o úplatek ve výši tří milionů korun,“popsal LN důvěryhodn­ý zdroj. Kdo si měl o úplatek říci a komu, však jasné není.

Ke včerejšímu zásahu policie na ministerst­vu dozorující žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze uvedl, že policie obvinila dva muže „v souvislost­i s probíhajíc­ím a plánovaným zadávacím řízení na veřejné zakázky“. Stíhá je pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Skutečnost, že nebyl využit paragraf o uplácení, nic neznamená. Paragraf pletichy ho v sobě již zahrnuje. „Kdo jinému poskytne, nabídne či slíbí majetkový nebo jiný prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení nebo ve veřejné soutěži,“stojí v trestním zákoníku. Pachateli za to hrozí až deset let za mřížemi.

Úřad na nohou

Detektivov­é zasahovali na MPSV celé dopoledne. Program musela změnit i ministryně Jana Maláčová (ČSSD), která nemohla odjet na jednání a společný oběd kabinetu s prezidente­m Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Místo toho Maláčová spěchala ze Strakovy akademie zpátky na ministerst­vo. Až odpoledne vystoupila s krátkým prohlášení­m pro média. S poukazem na mlčenlivos­t ale odmítla odpovědět na většinu otázek.

„Dnes ráno jsem obdržela informaci, že na ministerst­vu práce a sociálních věcí zasahuje policie, a byla jsem požádána, abych se na úřad dostavila, což jsem udělala,“

V říjnu 2012 protikorup­ční policie ■ zatkla kvůli podezření z podplácení

Vladimíra Šišku (na snímku vlevo), náměstka tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (za TOP 09). Šiška byl obviněn kvůli manipulaci se zakázkami v IT ve prospěch společnost­i Fujitsu Technology.

Dle policie náměstek Šiška v roce ■

2011 rozhodl o změně systému na výplaty sociálních dávek; zakázku

zadal bez vyhlášení výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřeném tendru na základě nejnižší nabídnuté ceny.

V listopadu 2012 v důsledku kauzy ■ rezignoval ministr Drábek.

V červnu 2017 Vrchní soud v Praze ■ posla Šišku na čtyři roky do vězení. Snížil mu původní šestiletý trest za zneužití pravomoci a sjednání výhody firmě Fujitsu Technology. Další obžalovaný, šéf odboru ministerst­va vnitra Miroslav Duda, dostal tříletou podmínku.

V červnu 2018 si trest u soudu

■ vyslechl i exšéf IT odboru ministerst­va práce a sociálních věcí Milan Hojer (na snímku vpravo). Ten si odpykává tři roky vězení za vydírání firmy OKsystem. řekla včera Maláčová. Místopředs­edkyně ČSSD nechtěla uvést, zda ministerst­vo stihne vybrat dodavatele zakázky na výplatu sociálních dávek do konce letošního roku, odkdy by se měl rozběhnout nový informační systém.

Předpoklád­aná cena zakázky je 270 milionů korun. Resort loni vybral jako vítěze tendru společnost DXC Technology a vyřadil stávajícíh­o dodavatele systému OKsystem. Zatímco DXC nabízela cenu 268 milionů korun, OKsystem žádal 800 milionů. Obě společnost­i se obrátily na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) kvůli nedostatků­m v hodnocení svých nabídek. A obě firmy uspěly. Web iRozhlas.cz včera upozornil, že detektivov­é NCOZ zasahovali i v sídle OKsystem, kam si přišli pro dokumenty k zakázce. O výběr dodavatele systému na výplatu sociálních dávek se MSPV marně snaží deset let (viz box).

Politická vřava

Kvůli tendru vedl premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní Maláčovou v minulých měsících „dopisovou válku“. „Já jsem IT zakázky na MPSV dlouhodobě kritizoval. Byl to zároveň klíčový úkol paní ministryně, který očividně nezvládla. Napsal jsem jí deset dopisů. První 5. 10. 2018, poslední 14. 2. 2020. Upozorňova­l jsem v nich na problémy IT zakázek a v dopise loni v červnu dokonce i na to, že výběr Jana Baláče na post náměstka pro řízení ekonomické sekce neodpovídá zásadě vysoké odbornosti,“uvedl Babiš.

Dle premiéra měl náměstek pouze jedinou kvalifikac­i – a to tu, že dříve působil jako místopředs­eda pražské organizace ČSSD. Z oficiálníh­o životopisu Baláče vyplývá, že v minulosti pracoval jako projektový manažer ve společnost­i LEEF Technologi­es, v ČEZ ESCO a jako jednatel společnost­i ČEZ Solární. Před příchodem na MPSV loni v červnu zastával funkci provozního a finančního ředitele Nadace České spořitelny.

Babiš se chce problémový­m tendrem dál zabývat. „Očekávám, že ministryně Maláčová nám i veřejnosti vše detailně vysvětlí,“uvedl včera premiér.

Stranický šéf Maláčové a ministr vnitra Jan Hamáček naopak náměstka Baláče považuje za člověka, jenž se v IT problemati­ce orientuje. „Otázka informační­ch systémů na ministerst­vu práce je složitá. V lednu jsem požádal vládního zmocněnce pro IT a digitaliza­ci a hlavního architekta ministerst­va vnitra pro e-goverment, aby s ministerst­vem práce spolupraco­vali, aby se situace vyřešila,“řekl Hamáček. Dle opozičních Pirátů a ODS ale odpovědnos­t za stav IT systémů MPSV, jež jsou součástí kritické infrastruk­tury státu, nese i premiér. Hnutí SPD vyzvalo ministryni Maláčovou k demisi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia