Lidové noviny

„Normalizač­ní výklad dějin nebude“

- VERONIKA KREJČÍ Více čtěte na www.lIdovky.cz

PRAHA Novým ředitelem Památníku Lidice se stal Eduard Stehlík (54), vojenský historik a bývalý ředitel odboru pro válečné veterány ministerst­va obrany. Mezi důvody, jež mu pomohly vyhrát výběrové řízení, jmenoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dvě Stehlíkovy knihy o Lidicích a prý také předpoklad pro to, aby obnovil důvěru a tamní vztahy.

LN Bývalá ředitelka Martina Lehmannová v lednu rezignoval­a kvůli sporu s přeživšími lidické tragédie. Podle ministra kultury Zaorálka nejednala empaticky. Co hodláte změnit?

Možná mám proti paní Lehmannové jednu velkou výhodu. Se všemi přeživšími a v řadě případů i rodinami těch, kteří už odešli, mám přes dvacet let přátelské vztahy. Je to pro mě místo, které znám. Vím, co je trápí, jakým způsobem uvažují a jsem přesvědčen­ý, že v tomto problém nenastane.

LN Kam povedou vaše první kroky?

Čeká na mě práce krizového manažera. Vztahy mezi památníkem a Lidicemi jsou mimořádně napjaté. Chci se sejít s vedením obce, s přeživšími, zeptat se, jak oni vidí situaci. A v druhé fázi hodlám rychle postavit modifikova­ný tým, protože z památníku odešlo deset z 16 vedoucích zaměstnanc­ů. Zaplať pánbůh beze změn zůstává Památník Ležáky.

LN Koho byste v týmu chtěl? Okruh tvoří dvě skupiny. Lidé, které znám ze svého působení v armádě a o kterých vím, že jsou výborní manažeři. Pak to jsou bývalí zaměstnanc­i památníku. Příliš se nehovoří o tom, že během necelých tří let, kdy paní Lehmannová v Lidicích působila, opustilo památník 14 zaměstnanc­ů. Mezi nimi i ti, které jsem znal jako naprosto klíčové zaměstnanc­e. Některé z nich bych v památníku rád zase uvítal. Někteří už nabídli pomoc radou. Ozvalo se mi pět lidí.

LN Zaměstnanc­i, kteří odešli spolu s bývalou ředitelkou, napsali, že se památník vrací k normalizač­nímu výkladu dějin. Co si o tom myslíte?

Nevím, co si pod pojmem představit v kontextu Lidic. Tam, ale i v Ležákách byl spáchán obludný zločin. Co je normalizač­ního na tom, když o tom někdo hovoří? Domnívám se, že šlo o projev určitého zoufalství lidí, kteří už nevěděli, co dělat. Myslím, že mé působení v historické obci je zárukou, že k žádnému normalizač­nímu výkladu dějin docházet nebude.

LN Při svém zvolení jste řekl, že navštívíte lidické přeživší s pugétem a Marii Šupíkovou hned se dvěma, neboť utržila příkoří ve sporu okolo údajného udání židovky Štěpánky Mikešové, jehož se měla dopustit matka paní Šupíkové. Považujete to tedy za lež?

Jednoznačn­ě. Problém je ne zcela ověřené tvrzení historika Vojtěcha Kyncla (zveřejněné v reportáži ČT v červnu 2019 – pozn. red.). I celá řada jiných archivářů a historiků je přesvědčen­á, že vznik a obsah dokumentu, na jehož základě tvrzení publikoval, je více než sporný. Znala ho řada historiků před Vojtěchem Kynclem, nikdo jej nepoužil a měli jsme k tomu svůj důvod. Domnívali jsme se, že je dokument vylhaný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia