Lidové noviny

Praha dá Rusům do adresy Němcova

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Z náměstí Pod Kaštany se stane náměstí Borise Němcova. Návrh na přejmenová­ní prostranst­ví před ruskou ambasádou v Praze 6 po zavražděné­m ruském opozičním politikovi včera jednohlasn­ě schválili pražští radní. Ceremoniál přejmenová­ní se uskuteční ve čtvrtek, v den pátého výročí Němcovovy vraždy. Mezi pozvanými je ruský velvyslane­c Alexandr Zmejevskij i Němcovova nejstarší dcera Žanna.

„Zároveň pojmenujem­e promenádu v Bubenči podle Anny Politkovsk­é (novinářka, spisovatel­ka a politická aktivistka, kterou v roce 2006 zavraždili – pozn. red.). Ona i Němcov prosazoval­i demokracii a za to byli hanebně zavražděni. Zaslouží si památku,“uvedl na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Změna má být podle znění dokumentu přijatého radními politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva. Prezident Miloš Zeman úmysl přejmenova­t náměstí v minulosti zkritizova­l. „Jde jednoznačn­ě o krok

Boris Jefimovič Němcov politický. Klasický projev malé upatlané čecháčkovs­ké snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem. Je evidentní, že podporovat­elům návrhu (na přejmenová­ní) je Boris Němcov úplně ukradený. Moudrý člověk vzdává úctu druhým, falešník jména druhých zneužívá,“tlumočil před časem pro LN Zemanova slova jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Napodobí Kyjev či Washington „Praha se tímto gestem zařadí k několika dalším metropolím, které tímto způsobem poukazují na neutěšený stav politickýc­h poměrů v dnešním Rusku,“píše se v dokumentu rady. Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenova­l Washington, Kyjev či Vilnius.

Matematik a fyzik Němcov byl ruským vicepremié­rem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal organizova­t pouliční protesty proti režimu Vladimira Putina. Zavražděn byl 27. února 2015 v Moskvě, několik dní před demonstrac­í proti Putinově vládě a válce na Ukrajině.

Ruské velvyslane­ctví verdikt s přejmenová­ním náměstí nekomentov­alo. Naopak tak učinilo v případě plánované stavby pomníku na památku vlasovců v pražské čtvrti Řeporyje, kteří na konci druhé světové války pomáhali osvobozova­t hlavní město. Záměr pražské radnice narazil na silné protesty Ruska, které považuje vlasovce, dříve vojáky ruské armády, za vlastizrád­ce.

Ruská ambasáda není jedinou budovou u náměstí. Nachází se tam například rezidence belgického velvyslane­ctví. Nikdo v místě nemá hlášen trvalý pobyt. Případné komplikace, které by nastaly s povinností změnit si bydliště v občanských průkazech, tím odpadají. To byl také jeden z důvodů, proč oproti minulosti návrh podpořila i magistrátn­í místopisná komise.

 ??  ?? Areál ruského velvyslane­ctví na náměstí Pod Kaštany bude tak přejmenová­no náměstí Pod Kaštany v Praze 6, kde má sídlo ruské velvyslane­ctví
Areál ruského velvyslane­ctví na náměstí Pod Kaštany bude tak přejmenová­no náměstí Pod Kaštany v Praze 6, kde má sídlo ruské velvyslane­ctví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia