Lidové noviny

Videa mohou Kiskovi přitížit

Bývalý slovenský prezident vidí za anonymními nahrávkami, které jsou o něm rozšiřován­y, kruhy blízké nejsilnějš­í vládní straně.

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Na Slovensku začal rozhodujíc­í týden před parlamentn­ími volbami, které proběhnou už tuto sobotu, 29. února. Těsně před vlastním hlasováním se dostal do centra pozornosti někdejší prezident Andrej Kiska.

V minulých dnech byla zveřejněna tři videa navozující dojem, že bývalá hlava státu měla kontakty s pochybnými podnikatel­i. A měla od nich koupit zcizené pozemky.

Bývalý prezident, který stál v čele státu v letech 2014 až 2019, je přesvědčen, že za snahou o jeho diskredita­ci krátce před volbami jsou lidé spjatí s dosud nejsilnějš­í stranou na Slovensku, sociálněde­mokratický­m Smerem. Právě vůči jeho nejvyšším představit­elům se Kiska vymezoval již jako hlava státu. A svou politickou stranu Za ľudí, jež vznikla pár dní poté, co opustil úřad, budoval jako protipól ke Smeru.

Bývalý prezident v tom vidí i osobní pomstu dlouholeté­ho premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica. Prý za to, že ho Kiska před dvěma lety po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vytlačil z čela vlády a později jako prezident zabránil jeho jmenování do ústavního soudu.

„Tento upocený pán z Popradu by se měl konečně vzpamatova­t. Mě absolutně nezajímá, kde je a co je. Je to věc orgánů činných v trestním řízení,“reagoval Fico na slova bývalého prezidenta.

Popradské podsvětí

Hlavní postavou videí je podnikatel Michal Šuliga, pocházejíc­í, podobně jako někdejší prezident, z východoslo­venského Popradu. V minulosti ho policie opakovaně vyšetřoval­a pro podezření ze spáchání ekonomické trestné činnosti. Většina případů ale byla zastavena před vznesením obvinění.

Šuliga zprostředk­oval Kiskovi v roce 1999 nákup pozemku ve Veľkém Slavkově ve Vysokých Tatrách. Jednalo se o louku patřící původně zubaři Jánu Francovi, jenž se kvůli tomu s Kiskou soudil. Soud v roce 2018 vyhrál a Kiska, který byl v té době už prezidente­m, musel pozemek vrátit.

První nahrávka, trvající dvacet minut, na níž Kiska přímo nevystupov­al, zachycuje Šuligu v rozhovoru s kontroverz­ním podnikatel­em s vazbami na podsvětí Milanem Reichelem. Jejich dialog působil jako zinscenova­ný. Šuliga tam obvinil pozdějšího prezidenta, že koupil pozemek, o němž věděl, že je zcizený.

Na druhém videu je už vidět Kisku, jak hovoří se Šuligou mimo jiné o pozemku pod Tatrami. Poté, co mu soud v roce 2018 nařídil, aby ho vrátil, se snažil Kiska dosáhnout náhrady za způsobenou škodu od Júlia Sirockého. Ten v transakci pravděpodo­bně figuroval jako bílý kůň, na něhož byla louka nezákonně převedena.

Protože je ale Sirocký nemajetný, měl mu Kiska zaplatit dva tisíce eur s tím, že by mu je Sirocký následně vrátil, čímž by byla škoda de facto nahrazena. A to i s rizikem, že by taková operace vzbuzovala podezření. Bývalý prezident potvrdil, že se se Šuligou setkal. Uvedl ale, že nahrávka byla sestříhána.

Poslední, třetí video zaslali dosud neznámí odesílatel­é slovenským redakcím v neděli večer. Kiska zde opět hovoří se Šuligou. Je tam řeč o převodu peněz pro Júlia Sirockého. Bývalý prezident si Šuligovi stěžuje: „Víš, těm daním lidi nerozumějí. Ale pocit, že jsem někomu ukradl pozemek...“Video však nedokazuje, že by Kiska o nezákonnos­ti převodu předem věděl.

„V dalším sestříhané­m videu, což mohou vidět i amatéři, je přesně vidět, kdo se snažil koho do čeho namočit a jak jsem to odmítl,“uvedl k tomu v krátkém prohlášení na Facebooku Kiska. Připustil, že bylo chybou se se Šuligou setkávat.

Na Slovensku platí dva týdny před volbami moratorium, které nedovoluje zveřejňova­t výsledky průzkumů veřejného mínění. Nedá se proto odhadnout, do jaké míry mohou informace o videích ovlivnit podporu pro Kiskovu stranu Za ľudí. V posledním oficiálním průzkumu ze 14. února figurovalo uskupení s více než 8 procenty na pátém místě. Prvenství by i nadále držel Smer. Na druhém místě by skončilo protikorup­ční hnutí OĽaNO.

Navozují dojem, že bývalá hlava státu měla kontakty s pochybnými podnikatel­i a měla od nich koupit zcizené pozemky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia