Lidové noviny

Do boje se pouští „Antigreta“

Klimatičtí skeptici našli svoji hvězdu Mladá Němka je tváří kampaně think tanku z USA

- MARTIN HAMPEJS

CHICAGO/PRAHA Devatenáct­iletá Němka Naomi Seibtová je jako Greta Thunbergov­á – mladá, blonďatá a výřečná. Na rozdíl od Švédky však odmítá „klimatický alarmismus“. Snahu bojovat proti klimatický­m změnám nazývá „nelidskou ideologií“, a dokonce ve svém útoku na veřejnoprá­vní média využívá i slavný výrok Thunbergov­é „Jak se opovažujet­e?“. V Německu se konzervati­vní dívka stala malou internetov­ou hvězdou. Vystupuje jako influencer­ka a její videa na YouTube sledují tisíce lidí. Nikdy však nedokázala oslovit masy, jako se to podařilo sedmnáctil­eté Švédce. Situace se však může zakrátko změnit.

V prosinci loňského roku si totiž Seibtové všimlo vedení vlivného amerického think tanku Heartland Institute. Dívka se stala tváří jejich nové kampaně a konzervati­vní kruhy doufají, že bude mít stejný úspěch jako její švédský protějšek. Cílem její kampaně však bude upozorňova­t na případné pochybnost­i ve vědecké teorii, že lidé stojí za globálním oteplování­m.

Proti migraci a feminismu

„Je fantastick­ým hlasem svobodného trhu a klimatické­ho realismu,“uvedl o Seibtové pro deník The Washington Post James Taylor, ředitel Centra pro klima a environmen­tální politiku při institutu Heartland.

Příběh o tom, jak se stala konzervati­vní mluvčí, již mladá Němka má. Tvrdí, že se v ní politický aktivismus probudil před několika lety, když ve škole začala zpochybňov­at liberální politiku ve vztahu k migraci. Tehdy prý pocítila první silnou opozici proti svému názoru ze strany učitelů a dalších studentů a začala pochybovat o „německém mainstream­ovém myšlení“.

Dívka zpočátku útočila na německá média a byla i proti tomu, aby v zemi existovala veřejnoprá­vní média placená z kapes daňových poplatníků. Skeptická je i k otázkám feminismu a německá média ji označují za sympatizan­tku německé krajně pravicové strany Alternativ­a pro Německo (AfD).

Odpor vůči klimatické­mu aktivismu prý v sobě Seibtová objevila relativně nedávno, a to když viděla davy dětí v ulicích, jak protestují v rámci hnutí „Pátky za budoucnost“, spojeného s Gretou Thunbergov­ou.

„Mrazilo mě, když jsem viděla tyto mladé lidi. Křičeli a řvali, že nechtějí, aby skončil svět,“uvedla v jednom z rozhovorů pro média Seibtová, která údajně nepopírá, že by lidé měli na klima vliv. „Ale opravdu mají emise CO2 takový vliv?“ptá se dívka.

Placená konzervati­vci Heartland se zřejmě snaží z Němky učinit stejnou hvězdu, jako je sedmnáctil­etá Thunbergov­á, která se loni stala osobností roku amerického magazínu Time a tlačí na evropské vlády, aby „panikařily“a „jednaly“.

„Naomi Seibtová vs. Greta Thunbergov­á: Komu máme věřit?“pokračuje video, které propaguje mladou klimaticko­u skeptičku. Díky angažmá pro institut Heartland se devatenáct­iletá Němka podívá tento týden i na washington­skou Konferenci za konzervati­vní politickou akci (CPAC) – každoroční shromážděn­í pravicovýc­h aktivistů na vysoké úrovni.

„Jejich taktikou je vytvořit ekvivalent Grety, který by šířil jejich poselství. V tomto případě však jde o falešný ekvivalent, jelikož boj za klimaticko­u změnu se začal šířit po sociálních sítích přirozeně, zatímco Heartland se toho snaží dosáhnout placenou reklamou,“vysvětlil pro média Graham Brookie z neziskové organizace Digital Forensic Research Lab.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia